Gazete Vatan Logo

İdlib’e saldırı felaket olur

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Ankara’ya gelen Almanya Dışişleri Bakanı Maas’la düzenlediği basın toplantısında, “Kimse kimseyi kandırmasın, saldıranların amacı İdlib’i ele geçirmek” dedi

İdlib’e saldırı felaket olur

Ankara’ya gelen Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu eşliğinde önce TBMM’yi ziyaret etti. Maas, Meclis’teki görüşmelerden sonra Beştepe’ye gitti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Dısişleri Bakanı Heiko Maas’ı kabul etti. Cumhurbaşkanlığı Külliyesindeki kabul, yaklaşık 1 saat sürdü. Kabulde, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da hazır bulundu.

Gerginliği azaltıcı son kale: İdlib

Bakan Çavuşoğlu ve Alman mevkidaşı Heiko Maas yaptıkları görüşmelerin ardından Ankara Palas’ta ortak basın toplantısı düzenledi. İdlib’deki son duruma ilişkin bir soru üzerine Çavuşoğlu, saldırı olasılığının ortaya çıktığı ilk günden bu yana Türkiye’nin yoğun çaba gösterdiğini belirtti. Son dönemde Suriye’deki rejimin ateşkesi ihlal etmesini engellemek ve İdlib’e saldırıları durdurmak için yoğun çaba sarf edildiğini aktaran Çavuşoğlu, Astana’da 4 gerginliği azaltıcı bölge belirlediklerini ancak bunlardan son kalanın İdlib olduğunu vurguladı.

2 milyon kişi Türkiye’ye gelebilir

Çavuşoğlu, “Rejimin İdlib’e saldırmak isteği ve burayı ele geçirmek isteği açık. Ama rejimin garantörleri var, Rusya ve İran. Rusya ve İran’la temaslarımızı sürdürüyoruz” dedi. Savunma bakanlıkları, istihbarat birimleri ve dışişleri bakanlıkları düzeyinde İran ve Rusya ile görüşmeler yapıldığına değinen Çavuşoğlu, şöyle devam etti: Burada hiç kimse kimseyi kandırmasın. Buradaki radikal grupların buradan çıkması gerektiği ya da ayrıştırılması konusunda hemfikiriz. Ama bu saldırıların amacı İdlib’i ele geçirmek. Teröristler dahil 2 milyon kişi Türkiye’ye gelebilir. Bu ciddi bir risk taşıyor. Her bakımdan bir felaket olur. Güvenlik bakımından da insani bakımından da. Bu radikal gruplar, terörist gruplar Türkiye tarafından buraya getirilmedi. Bu gruplara karşıysak o zaman Halep’ten, Doğu Guta’dan, Humus’tan bu terörist grupları niye İdlib’e getirdik? Ya da koridor açarak onların silahlarıyla beraber niye buraya gelmesine izin verdik? Başından beri plan belliydi: ‘Bu gruplar buraya gidecek, sonra bu grupların burada olmasını bahane ederek, burayı ele geçirmek için saldıracak’.

Haberin Devamı

Üçlü formatta gösterilen çabaları, varılacak bir mutabakatı engellemek için bazı ülkelerin provokasyon içinde olduğunu anlatan Çavuşoğlu, Almanya ve Türkiye’nin Suriye ve diğer konularda pozisyonlarının örtüştüğünü belirtti. Almanya’nın bu süreçte gösterdiği samimi tavrın takdire şayan olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, İdlib ile ilgili özellikle ihlalin önlenmesi konusundaki çabaların devam edeceğini vurguladı. İlk saldırıdan sonra da ilgili ülkelerle görüşmeler yaptıklarını aktaran Çavuşoğlu, “Saldırıdan sonra da ilgili kurumlarımız arasında temaslar oldu ve bu saldırıların yanlış olduğunu biz net bir şekilde Rusya’ya ilettik” dedi.

Haberin Devamı

‘Tahran zirvesini destekliyoruz’

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas’ın açıklamalarından satır başları ise şöyle: Türkiye, Almanya için sadece komşu bir ülke değil. İlişkilerimizin yapıcı olmasında stratejik menfaatimiz var. Son yıllarda bazı yanlış anlaşılmalar oldu, bunları da konuştuk.
Suriye’deki son durumu görüştük. Türkiye’nin endişeleri haklı, Tahran zirvesini destekliyoruz.

Haberin Devamı