Gazete Vatan Logo

İdam cezası çıkar mı?

Mısır’da devrik Cumhurbaşkanı Mursi’nin, halkı protestocuları öldürmeye teşvik suçlamasıyla yargılandığı davada idam cezasına çarptırılabilir.

Mısır’da 2011’de yaşanan Tahrir gösterilerinin etkisiyle devrilen Hüsnü Mübarek’in koltuğuna geçtikten sonra ordu müdahalesiyle tutuklanan eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin, 2012’de Müslüman Kardeşler karşıtı göstericilerin öldürülmesine yol açma suçlamasıyla yargılandığı davada bugün karar çıkacak.
Siyasi analistler, şu ana kadar yüzlerce Müslüman Kardeşler üyesine idam cezası veren Mısır yargısının, eski Cumhurbaşkanı’na da aynı cezayı vermesinin ihtimal dahilinde olduğunu belirtiyor. Ancak uzmanlar, Mursi’nin devrilmesiyle sonuçlanan askeri müdahalenin mimarı olan şu anki Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi’nin, hem Mısır’da hem de uluslararası arenada tepki çekecek böyle bir kararı uygulamayacağı görüşünde.
İki davası daha var
Ancak yine de Mursi’nin idam kararı çıkmasa bile ağır hapis cezası alabileceği vurgulanıyor. Mursi’nin yabancı güçler adına casusluk yapma ve hapisten firar suçlamalarıyla yargılandığı diğer 2 davanın karar duruşmaları ise 16 Mayıs’ta görülecek. Uzmanlar, bu iki davada da Mursi hakkında idam cezası verilebileceğini ifade ediyor.
Mursi, 7’si firari olan 14 Müslüman Kardeşler üyesiyle birlikte, Aralık 2012’de başkanlık sarayı çevresinde yaşanan olaylar sırasında Müslüman Kardeşler taraftarlarını, göstericilerin öldürülmesine teşvik etmekle suçlanıyor.
Öte yandan Mısır yargısı dün de 22 Müslüman Kardeşler üyesini, 2013 yazında, askeri müdahalenin ardından yaşanan olaylarda bir karakola saldırı düzenleme ve bir polis memurunu öldürme suçlarından idama mahkum etti.

Haberin Devamı