Gazete Vatan Logo

İbadet edenler gökyüzünü görecek

Mimar Çağlayan Tuğal, Rusya'nın en büyük hipodromunu Tataristan-Kazan'da yaptı, 2 ay sonra Yeşilköy'de inşaatına başlanacak Avrupa'nın en büyük havacılık müzesi projesi onun. Türkiye'nin en büyük kapalı gösteri merkezi olma özelliğini taşıyan (Türker İnanoğlu Maslak) TİM'in mimarı Tuğal'ın yeni projesi Zeytinburnu'na transparan cami

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin, projesi mimar Çağlayan Tuğal'e ait olan Rusya'nın en büyük hipodromunu bir buçuk ay önce Tataristan'ın başkenti Kazan'da açtı. T Mimarlık'ın sahibi Tuğal, ön plana çıkmayı sevmeyen biri olduğu için bunu bilenlerin sayısı bir elin parmaklarını geçmedi. Yaptığı işler parmakla gösterilen ama yaptığı işlerle de bugüne kadar ortaya çıkmamış bir mimar Tuğal. Türkiye'de birçok projeye imza attığını biliyor, sessiz sedasız ilerlediğini izliyorduk. Topkapı Müzesi Hazine Bölümü, Anıtkabir Atatürk Müzesi, NTV iç ve dış mimarı, çok sayıda ünlünün evi... Zeytinburnu'na transparan bir cami, Yeşilköy'e de Avrupa'nın en büyük Havacılık Müzesi projelerine de imza attığını ve bu projelerin de yakında hayata geçeceğini duyunca mütevazi mimarı konuşturduk.

* Topkapı Sarayı Hazine Bölümü'nü siz yapmıştınız...
Topkapı Müzesi sponsor bulundukça yapılıyor. Yılda 10 milyon dolar kazanan bir müze Topkapı, çok önemsenmesi gereken bir yapı. Bu işi yaparken kalıcı bir şeye imza atacağımı düşündüm.

* Dünyanın en büyük seramik koleksiyonu Topkapı'da ama gezemiyoruz...
Bunun nedeni de deprem riski. Kaynak ayrılsa, sponsor bulunsa en güvenli şekilde yapılabilir. Benim yaptığım bölüm, hazine bölümü, depreme dayanıklı bir şekilde yapıldı. Bu tarzda bir çalışma ilkti Topkapı Sarayı'nda. 2 yıl önce Avrupa'da 64 müzenin katıldığı bir yarışmaya girdi Topkapı Müzesi, yaptığımız bölüm dereceye girdi.

* Tataristan'daki proje nasıl gerçekleşti? Tataristan'daki, Kazan'daki hipodrom kapalı ve açık bölümlerden oluşuyor. Rusya'daki en büyük hipodrom, teknolojisi dünyadaki tüm hipodromlarla da bağlantılı.

* Bu bağlantıyı siz mi düşünüyorsunuz?
Projede her şeyi düşünüyorsunuz. Örneğin Kazan'daki hipodromdayken Fransa'daki bir yarışı izleyip bahis oynayabiliyorsunuz. Bu hipodromun altında disko da var, özel olarak istediler. Ben proje sorumlusuyum, Odak İnşaat yaptı, tam 9 ayda bitirdiler. Açılışını Rusya Federasyonu Başkanı Putin yaptı, iddialı bir yapı oldu.

En büyük Havacılık Müzesi
* Havacılık Müzesi projesi hazırlamak nereden aklınıza geldi?
Kimse bana "Bir havacılık müzesi projesi hazırla" demedi. Bir gün aklıma geldi, "Havacıların Türkiye'de müzesi yok" diye düşündüm, çizdim. Daha sonra bu projeyi İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne götürdüm, beğenmişler. Yeşilköy'de eski uçakların durduğu yeri biliyorsunuz, oraya düşünülmüş bir proje. Proje için ihale açıldı, açık bir ihaleydi, ancak ihaleye benden başka katılan olmadı. 2 ay sonra projenin hayata
geçmesi için ihale yapılacak, ihaleden sonra 2 yılda biteceğini tahmin ediyorum.

* Avrupa'nın en büyük Havacılık Müzesi mi olacak?
Evet. Müzeyi Hava Kuvvetleri Komutanlığı kullanacak. İçinde 1200 kişilik çok amaçlı konferans salonu ve 500 kişilik toplantı salonu, 250 kişilik üç boyutlu sineması var, restoran, cafe bölümü, maket uçak bölümü de var. Açıkta kalan 67 uçağı içeri alacağız, 15 uçaklık boş yer de kalacak. Uçakların bir kısmı halatlarla tavana bağlanacak, uçar gibi duracak.

İbadet eden göğü görsün
* Birçok ülkede havacılık müzesi var, esinlendiniz mi o müzelerden?
Bir benzeri yok benim yaptığımın. Hiçbir projeyi bir yerden alıp uygulamadım. Londra'dakini gezdim, güzel bir müze. Salzburg'takini çok beğendim. Onun da bizim tasarladığımız tarzda bir restoranı var ama bitince göreceksiniz çok farklı bir bina olacak. Her yanı cam. Havaalanına çok yakın olduğu için havaalanına inen kalkan uçakları da izleme olanağı olacak. 4-5 saat havaalanında bekleyen yolcular için özel hizmet verilmesi planlanıyor, yolcular beklerken de gelip müzeyi ziyaret edebilecek.

* Uçakları yakından tanımanın dışında farklı bir ortamdan bahsediyorsunuz...
Şöyle söyleyeyim her uçak için ayrı ışık senaryosu yazıldı. 20 kişilik simulatörler olacak, havacılık konusundaki tüm merakların giderilebileceği bir ortam. Öğretici bir müze olacak.

* Zeytinburnu Belediyesi için özel bir projeniz olduğunu duyduk. Transparan cami...
Bundan bir sene evvel bana teklifle gelindi. "Modern bir cami istiyoruz" dediler. Ben çok heyecanlandım, inan bir gecede oturdum projeyi çizdim. Dediğin gibi transparan, cam.

* Neden böyle bir tercihte bulundunuz?
Çoğumuz Müslümanız bu ülkede. İbadetlerimizi yapıyor ya da yapmıyor olabiliriz. İnancımızı kendimiz farklı yaşıyor da olabiliriz. Ben şuna inanırım ve düşünürüm, Allah her yerde. Allah'a ulaşmak için kapalı bir yerde olunmasına gerek yok. Allah her yerdeyse, bir ağaçta, kuşta, yerde, gökte her yerdeyse, o zaman gökyüzünü görmekten insanların kaçınmaması lazım. Onun için transparan bir cami projesi hazırladım. Seyidnizam türbesinin arkasına yaptık. Türbenin oraya ok şeklinde uzanan bir cami projesi. Yumurta şeklinde. Cami türbeyi gösteriyor ve doğrultusu kıbleye yönelik.

* Neden yumurta şeklinde?
Ben yuvarlak formları seviyorum. İnsanı düşün, köşeli değiliz değil mi? Benim yaptığım her projede bu vardır. Dubai'de yaptığım birkaç iş vardı, ben bu projeyi orada gösterdim. Adamlar projeyi görünce, "Kuran'da bu var, Allah dünyayı yumurta şeklinde yarattı" dediler. Çok şaşırdılar ve beğendiler. Biliyorsunuz Dubai'de çok farklı cami mimarisi tarzları deneniyor.

Cam minareli, asansörlü cami
* Projeye bakıyorum da, minaresi de ilginç caminin, camdan...
Evet, hatta asansörlü. Haremlik selamlık bölümlerine o asansörle çıkılacak. Çok farklı bir cami. Caminin çamaşırhanesi var. Girişte havlu dağıtılacak, bundan da para alınmayacak, ayrıca çorap da vereceğiz. Temiz, tertemiz kokan bir cami olacak, havalandırması da çok özel bir şekilde projelendirildi.

* Ne kadar kaynağa ihtiyaç var?
Yaklaşık 4-5 milyon dolara çok rahat biter.

* Türkiye'de ilk kez bu tarzda bir cami yapılacak değil mi? Belediye kararını verdi mi?
Beğendiklerini biliyorum, birkaç ayrıntı var sanırım. Bu camiyi duyan başka belediyelerden de teklif geldi, Gaziosmanpaşa Belediyesi de istedi, onlara farklı bir cami projesi hazırladım. "Biraz önce minare dikkatimi çekti" dedin, eskiden minarelerin işlevi vardı, müezzin sesini duyurmak için çıkardı minareye, düşman geliyor mu diye bakmak için de çıkılırdı. Kabe'de minare var mı?

* Yok...
Günümüzde minarenin işlevi kalmadı, bu yüzden de ben farklı tasarımlar yapıyorum.

* Kuşkusuz hangi işi yapıyorsanız yapın fark yaratmak önemli...
İşinizi sevince kendinizi yetiştiriyorsunuz. Çocuğum gibi yaptığım her iş. Yaptığım işlere hayran hayran bakarım ben.

"İş konusunda çok romantiğim"
* Mimarlık sizin için bilinçli bir tercih mi?
Çocukluğumda legolar filan yapardım, yap boz işleriyle uğraşmayı seviyordum, annem de iyi yönlendirdi beni. Hep bir şeyler yaratmak isterdim. Bilinçli bir tercih mimarlık benim için. Hem okula başladıktan hemen sonra çalışmaya başladım. İşimi çok seviyorum, büyük heyecan duyuyorum.

* Her işi yapar mısınız? Farklı projelere imza atmışsınız, hipodromdan camiye...
İşini yaptığım kişiyi sevmem lazım. Özellikle bunu evini yaptıklarım için söylemeliyim. İnsan yaptığı işe yüreğini koyuyor, sevmediğiniz insanın işini yapamazsınız. Ben işim konusunda çok romantiğim. Evini yaptığım birçok kişinin ziyaretine giderim. Onlar da beni bir parçaları olarak görür.

* İddialı mısınız aynı zamanda?
İddialıyım, işimi iyi yapma iddiam var. Bunun için çok geziyor ve çok okuyorum. Kendimi geliştirmeye özen gösteriyorum.

NTV'den TİM binasına
* Okulu bitirdikten sonra kısa bir süre Amerika'da kaldım. Hayatımda aldığım önemli kararlardan biri Bülent Verdi'nin iş teklifini kabul etmemdir. İlk başlarda ev ve iş yerleri yaptım. Bir gün Nuri Çolakoğlu gelip "Bir TV istasyonu kuracağım, mimarisini ve iç mimarisini yapar mısın? dedi. Yapmaz mıyım? Yaptım.

* Son yaptığım projelerden biri (Türker İnanoğlu Maslak) TİM. Türkiye'nin en büyük kapalı gösteri merkezi. 2200 kişilik salonu var. 5 sinema salonu var, çok farklı salonlar bunlar. Cep sineması da var. Ayrıca izlemek istediğiniz filmi 2 gün önceden söyleyip özel bir sinema salonu kiralayabiliyorsunuz. Otopark sorunu yok.

Haberin Devamı