Gazete Vatan Logo

Hürkuş silahlanıyor

Yerli eğitim uçağı Hürkuş versiyonları yolda. TUSAŞ ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı öncülüğünce 10 yıl süren çalışmanın ardından seri üretime geçilecek olan Hürkuş’un silahlı modeli için hazırlıklar başladı. Yeni üretilecek uçak, Hava ve Kara Kuvvetlerinin hava destek görevlerini icra edebilecek.

Hürkuş silahlanıyor

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) tarafından, Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) öncülüğünde yürütülen Hürkuş Projesi, yıllar süren çalışmanın ardından başarıyla hayata geçti. Hem TSK'nın “eğitim uçağı” ihtiyaçlarını karşılayacak hem de dünya pazarına girebilecek uçak, temmuz ayında EASA (European Aviation Safety Agency) ve SHGM'den (Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü) gerekli sertifikaları almıştı. Birinci prototip uçağın kabulü tamamlanarak, hem mülkiyeti hem kullanım hakkı TUSAŞ'a geçti.

HAVA DESTEK GÖREVİ

Aralık ayında, ikinci prototip uçağın kabulü planlanıyor. 10 yıllık çalışmanın ürünü uçakların seri üretimiyle, yeni versiyonları da hızla devreye girecek. Hürkuş'un “B” versiyonu için Aralık 2013'de sözleşme imzalanmıştı. Uçakların üretimi devam ediyor. İlk uçak, Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine 2018 yılı içerisinde girecek.

HAVADA DAHA UZUN SÜRE KALACAK

Bu kez uçak sadece “eğitim” amacıyla değil, “silahlı” olarak yapılıyor. Bu sayede uçak, Hava ve Kara Kuvvetlerinin hava destek görevlerini icra edebilecek bir niteliğe kavuşacak. HÜRKUŞ-C serisinin ise konseptinin daha farklı olacağı bildirildi. HÜRKUŞ-B Sözleşmesi kapsamında gerçekleştirilecek Hürkuş-C'nin “silahlı insansız hava aracı-İHA) olarak tasarlanması planlanıyor. Proje için “kavramsal tasarım” süreci başlatıldı. Proje kapsamında, daha önce ANKA insansız hava aracında edinilen deneyimler ile Hürkuş'ta edinilen tecrübelerin biraraya getirilmesi hedefleniyor. Bu sayede, daha uzun süre havada kalabilecek, daha fazla ve daha etkili silah taşıyabilecek insansız hava aracının üretimi planlanıyor.

Haberin Devamı

Bayraktar ve Anka'nın gelişmiş modeli

Hürkuş-C'nin, halen Türkiye'ye önemli katkılar sağlayan Bayraktar İHA'sı ve ANKA'dan gelişmiş versiyon olacağı ve özellikle terörle mücadelede taşıyacağı daha güçlü bomba ve silahlarla yüksek katkı sağlayacağı belirtiliyor. ANKA ve HÜRKUŞ projelerinde edindiği tecrübelerle gelişmiş imalata odaklanan TUSAŞ'ta yeni dönem de başladı. Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürlüğü görevinden ayrılan Doç. Dr. Temel Kotil, TUSAŞ'ın Genel Müdürlüğü görevine atanmıştı. Eski TUSAŞ Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı ise Yönetim Kurulu Danışmanı olarak görevlendirilmişti. Bu isimler, yeni dönemdeki projelerde

Haberin Devamı

başrolü üstlenecek. (YENİ ŞAFAK)