Gazete Vatan Logo

Hollanda köpeğinin davası ombudsmana kaldı

Hollanda’nın Rotterdam kentinde geçtiğimiz yıl polislerin köpekle saldırdığı Türk vatandaşı Hüseyin Kurt şikayetlerinden sonuç alamadı. Kurt’un avukatı Ejder Köse, ombudsmana başvuracaklarını söyledi

Hollanda köpeğinin davası ombudsmana kaldı

Hollanda’da, Türkiye’nin Rotterdam Başkonsolosluğu önünde 13 Mart 2017 tarihinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’ya destek vermek için toplanan Türk vatandaşları arasında bulunan Hüseyin Kurt, Hollanda polisi tarafından coplandı, polis köpeği tarafından bacağından ısırılmıştı. Saldırının ardından Türkiye’ye gelen Kurt’un altıncı omurunda ve boynunda kırık olduğu tespit edilmişti. Kurt bacağındaki ısırık için operasyon geçirirken, bel ve boyun kırıkları için fizik tedaviye başlamış, tedavisinin ardından Hollanda’ya döndüğünde ise hukuki süreç başlatmıştı.

‘Orada ne işiniz vardı?’

Rotterdam’da yaşanan protestoların ardından geçen 1 yıl süre içerisinde şikayet komisyonlarına başvuran Kurt, olumlu bir sonuç alamadı. Kurt’un avukatı Ejder Köse süreci anlattı:

İlk şikayetimizi Rotterdam Polis Teşkilatı’na yaptık. O gece Hüseyin Kurt’a saldıran polisler savunma yaptı ve 3 komisyon üyesinin verdiği kararla itirazımız reddedildi. Daha sonra üst şikayet komisyonuna başvurduk. İki komisyonda da ‘O akşam orada olmamanız gerekiyordu. Polis bölgeden çıkarılması için emir verdi. Bu yüzden güç kullanıldı’ denildi. Köpekle yapılan saldırı orantısız güç kullanımı olarak görülmedi.

Haberin Devamı

‘Köpek silah kullanmakla eşit’

Şimdi Ombudsmana başvuru yapacağız. Ombudsman tamamen bağımsız ve devlet kurumlarını denetlemek için var olan bir kurum. Ama başvurmak için tüm şikayet komisyonlarının tüketilmesi gerekiyordu. Bu yüzden şikayet mekanizmalarını kullanarak dosyaya delil topladık. Ombudsman köpek kullanmayı silah kullanmakla eşit değerlendiriyor. O akşam 6 kişiye karşı köpekle müdahale edilmiş. Bu 6 kişiden 5’ine polise karşı taşkınlık yaptıkları için köpekle müdahale yapıldığı belirtiliyor. Ancak müvekkilim için öyle bir ifade yok. Anayasal hakkını kullanırken, kimseyle zorluk çıkarmamasına rağmen yine de köpekle saldırıyorlar. Bu yüzden ombudsmanın bizim lehine karar vereceğinden şüphemiz yok.

‘Psikolojik tedavi görüyorum’

Son 1 yıldır fizik tedavi ve psikolojik tedavi gördüğünü söyleyen Hüseyin Kurt ise tek istediğinin o gece kendisine saldıran polislerin ceza alması olduğunu ifade etti. Saldırıdan sonra 6 ay işe gidemediğini ve hazır olmadığı halde kurumu tarafından işe dönmesi için baskı yapıldığını söylerken, “Psikolojik tedavi görüyorum. Posttravmatik teşhisi koydular. Sürekli o anı yaşıyorum, o geceye geri dönüyorum ve bunlar hayatımı etkiliyor.”

Haberin Devamı