Gazete Vatan Logo

Hiroşima'ya karşılık Pearl Harbor jesti gelmedi

Dünyanın zengin yedi ülkesini Japonya'da buluşturan G7 Zirvesi'nde, Obama'dan Merkel'e liderler birlikte ağaç dikti. Japonya Başbakanı Abe, Obama'nın Hiroşima ziyaretine karşılık olarak II. Dünya Savaşı'nda ülkesinin bombaladığı Pearl Harbor'ı ziyaret etmeyeceğini açıkladı.

Hiroşima'ya karşılık Pearl Harbor jesti gelmedi

Rusya lideri Vladimir Putin'in üçüncü kez davet edilmediği G7 Zirvesi, Japonya'nın tatil beldesi İse-Şima'da başladı. ABD Başkanı Barack Obama, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, İngiltere Başbakanı David Cameron, Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve İtalya Başbakanı Matteo Renzi'nin yanı sıra AB Konsey Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyon Başkanı Jean Claude Juncker katılıyor. Zirvede ayrıca, Laos, Vietnam, Endonezya, Bangladeş, Sri Lanka ve Papua Yeni Gine liderleri de bulunuyor. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Genel Sekreteri Angel Gurria ve Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde de zirveye katılan isimler arasında yer alıyor.

ABE PEARL HARBOR'A GİTMİYOR

Japonya Başbakanı Şinzo Abe, zirve öncesi yaptığı açıklamada, ABD lideri Obama'nın Hiroşima ziyaretine karşılık olarak Pearl Harbor'ı ziyaret etmeyeceğini açıkladı.

Japon Başbakan, ülkesinin 7 Aralık 1941'de vurduğu ve 2 bin 400 kişinin hayatını kaybettiği Hawaii'nin Pearl Harbor bölgesini ziyaret etmeyi planlamadığını söyledi.

ABD, Japonya'nın Pearl Harbor saldırısının ardından savaşa girmişti.

Yarın Washington'ın atom bombası attığı Hiroşima'ya tarihi bir ziyaret gerçekleştirecek Obama, görevdeyken Hiroşima'ya gidecek ilk ABD Başkanı olacak.

GÜNDEM TERÖRİZM, GÖÇMENLER

Haberin Devamı

Suriye VE Ukrayna Hükümet ve devlet başkanlarının katıldığı Japonya'daki G7 Zirvesi'nde terörizm ile mücadele ve internet üzerinden işlenen siber suçlardan korunma önlemlerine dair eylem planı imzalanacak. İki günlük zirvede Suriye ve Ukrayna'daki savaşlarla, Avrupa'daki mülteci krizi, küresel ekonomik durgunluk, serbest ticaret ve iklimin korunması da ele alınacak.

İse-Şima'daki buluşmaya katılan liderler, 23 bin polis tarafından korunuyor.

ÇİN VE Rusya HEDEFTE

Sanayi ülkelerinin liderleri arasındaki buluşmanın kapanış bildirisinde Çin, Rusya ve diğer ülkelerde uygulanan internet yasakları eleştirilerek, bilgi akışının engellenmemesi ve sınır aşırı bilgi akışına kısıtlama getirilmemesi talep edilecek. Çin hükümeti Google, Twitter, Facebook ve Youtube gibi internet platformlarına erişimi dilediği gibi engelleyebiliyor.

PUTİN Yunanistan'DA

Haberin Devamı

Rusya üçüncü kez önde gelen sanayi ülkelerinin zirve buluşmasına katılmıyor. Kırım'ın ilhak edilmesi üzerine Rusya 2014 yılında sanayi ülkeleri grubundan ihraç edilmişti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin zirve sırasında NATO ve Avrupa Birliği üyesi Yunanistan'ı ziyaret edecek.

AB'DEN GÖÇMEN ÇAĞRISI

Zirveye katılan AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, G7 liderlerine mülteci krizini çözmek için daha fazla katkı sağlamaya çağırdı. Tusk, "Uluslararası toplum bunun dünya çapında bir kriz olduğunu kabul etmeli ve dayanışma içinde olmalıdır" dedi.

Coğrafi konumundan ötürü en büyük sorumluluğun Avrupa'nın payına düştüğünü kaydeden Tusk, mültecilerin ülkelere dağıtımı ve kabulünde Avrupa'nın yalnız bırakılmaması gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı