Gazete Vatan Logo

Hesap verecek

Asil Nadir 17 yıl sonra İngiltere'de

Hakkındaki yolsuzluk suçlamaları nedeniyle 1993’te İngiltere’den Kıbrıs’a kaçan işadamı Asil Nadir, yargılanıp adını temize çıkarmak için Londra’ya döndü. Nadir, mahkemeye çıkarılacağı 3 Eylül’e kadar, Londra’nın lüks semtlerinden Mayfair’de aylığı 20 bin sterline kiraladığı evinde kalacak, elektronik kelepçeyle izlenecek.

1980’li yıllarda dünyanın en zenginleri arasında yer alan Kıbrıslı işadamı Asil Nadir 17 yıl aradan sonra dün İngiltere’ye döndü. Sabah 09.00’da Ercan Havaalanı’nda Onur Havayolları’ndan kiralanan özel bir Airbus A320 ile KKTC’den ayrılan Nadir, İngiltere’ye direk uçuş yasağı olduğu için önce Antalya’ya gitti. 09.45’te Antalya Dış Hatlar Terminali’ne ulaşan Nadir, saat 11.00’da İngiltere’ye hareket etti.

69 yaşındaki Nadir’e seyahati sırasında kendisinden 41 yaş küçük eşi Neriman Nur, yerli ve yabancı avukatları, sahip olduğu Kıbrıs Medya Grubu Genel Yayın Yönetmeni Reşat Akar ile korumaları ve İngiliz gazetecilerden oluşan 17 kişilik bir kafile eşlik etti. Nadir’in 7 valizi olması dikkat çekti. Nadir, İngiltere saatiyle 13.30’da Luton Havalimanı’na indi. Sınırda yetkililer uçağa girip gerekli belgeleri inceledi. Kendisini havaalanında bekleyen camları siyah filmle kaplı Jaguar’a binip 4 eskort aracı eşliğinde basın mensuplarına bir açıklama yapmadan uzaklaştı.

Her hafta imza verecek

Gönüllü olarak İngiltere’ye dönen Asil Nadir, Londra’nın lüks semtlerinden Mayfair’de aylığı 20 bin sterlin (46 bin TL) olan bir evde kalacak. 3 Eylül’de mahkeme önüne çıkacak Nadir, 250 bin sterlin kefalet ödeyecek. İngiliz polisi tarafından sürekli takip altında tutulacak Nadir, havaalanından uzakta kalacak ve her hafta polise gidip imza verecek.

Pasaportuna el konulacak

Asil Nadir’e yeni verilen İngiliz pasaportuna Büyük Yolsuzluklarla Mücadele Dairesi’nin el koyacağı da açıklandı. Nadir’in davasının Ankara tarafından da yakından izleneceği tahmin edilirken Times, Büyük Yolsuzluklarla Mücadele Dairesi’nde Nadir’in davasıyla ilgilenen yetkililerin çoğunun ya emekli olduğunu, ya da işi bıraktığını, bu yüzden de yeni bir avukat ve araştırmacı ekibinin dava belgelerini raflardan alıp üzerinde çalışmaya başladığını yazdı.

En büyük gücüm masum olmam

Ocak ayında İngiliz The Times gazetesine konuşan ve masum olduğuna olan inancının güvendiği tek şey olduğunu açıklayan Asil Nadir “Adil bir yargılanmayı hak ediyorum” diyerek İngiliz “Old Bailey” Ağır Ceza Mahkemesine kefalet karşılığında tutuksuz yargılanmak için başvuru yapmıştı. Bu başvuru mahkeme heyeti tarafından kabul edildi. Nadir’in bir evde elektronik kelepçeyle duruşma gününe kalmasına izin verildi.

Bu gelişmelerin ardından “Gereksiz tutuklama tehdidi olmadan İngiltere’ye dönebilmek ve kendimi savunabilmek için bir şans verilmesi benim yıllardan beri üzerinde çabaladığım şeydi. Bunun sonunda gerçekleşecek olmasından dolayı çok mutluyum. Bu uzun süreden beri devam eden davanın hakça ve adil bir şekilde sonuçlanacağını umuyorum” açıklamasını yaptı. Nadir ile röportaj yapan Sean O’Neal da KKTC’de konforlu bir hayat süren 80’lerin en zengin işadamı olan Nadir’in adını temizlemek için İngiltere’ye dönme arzusuyla yanıp tutuştuğunu görmenin çok şaşırtıcı olduğunu yazdı.

Londra’ya dönüşü öncesinde İngiliz Sky News televizyonuna konuşan Nadir “En büyük gücüm masum olmam. Masum insanların korkması için bir sebep yok. Atmosfer çok iyi ve geri dönüp bu üzücü davayı bitirmek için tam zamanı” dedi. Kendisine yönelik adaletsizliği sona erdirmek gibi bir görevi olduğunu ifade eden Nadir İngiltere ’den niye kaçtığının sorulması üzerine ise, “Hayatımı kurtarmak için” cevabını verdi.

İNGİLİZ BASININDA MANŞETLERDE

İngiliz basını da Asil Nadir’in İngiltere’ye dönmesine büyük ilgi gösterdi.

* Daily Telegraph: Yargıç, Nadir’e tutuksuz yargılanma hakkını verdi.

* The Times: Asil Nadir’in hukuk ekibi, ünlü işadamına karşı getirilen tüm suçlamaların, Nadir’e karşı yürütülmüş tacizler sürecinden oluştuğunu ve tümünün iptal edilmesi gerektiğini isteyecek.

* Daily Express: Asil Nadir’in sürgün hayatı bitiyor.

* Financial Times: Birleşik Krallık tutuklama emrini kaldırdı, Nadir dönüyor. Ağır Dolandırıcılık Masası’nı şu anda korku içinde olmalıdır. Çünkü, Asil Nadir, üzerinde bir tek leke olmaksızın geri dönüyor.

İNGİLTERE VE KIBRIS ARASINDA BİR HAYAT

Gazeteci çocuk

1941’de Lefke’de doğan Asil Nadir iş hayatına gazete satarak başladı. Ailesinin 1963’te Londra’ya taşınmasıyla İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ni bıraktı. Ailesi, İngiltere’de konfeksiyon şirketi Wear Well’i satın aldı. Şirket yıllık bir milyon sterlinlik gelir sağladı. 1974’teki Kıbrıs harekatından sonra Kıbrıs’a giden Nadir, Rumlardan kalan işletmeleri değerlendirdi. İngiltere’de zarar eden Polly Peck şirketinin hisselerini satın aldı. Şirketi 80’li yıllarda Londra Borsası’nın yıldızlarından biri haline getirdi. 1985’te kişisel serveti 500 milyonu aştı ve dünyanın en zenginleri listesine girdi. 1988’de Günaydın gazetesini satın alarak basın dünyasına girdi. Güneş ve Gelişim dergilerini de satın aldı. Bu sektörde kazandıklarıyla Vestel’in kurucusu olarak tarım, gıda, tekstil, denizcilik ve turizm alanlarında kendi imparatorluğunu inşa etti.

Hisse spekülasyonu

1990’da Nadir’in paravan şirketler kullanarak Polly Peck hisselerini spekülatif olarak yükselttiği iddiaları şirketten kaçış başlattı ve büyük bir mali krize girdi. İngiltere Ağır Dolandırıcılık Masası, Nadir’i 34 milyon sterlini zimmetine geçirmekle suçlayarak mal varlığının dondurulması için karar çıkarttı.

Özel uçakla kaçtı

Polly Peck’in batışının sebebi olarak gösterilen Nadir, dolandırıcılık suçlamaları ve borçlarından dolayı tutuklandı. Eylül 1993’te yargılanmasına karar verildi. Fakat 4 Mayıs 1993’te özel bir uçakla Fransa üzerinden esas vatanı olan Kıbrıs’a kaçtı. 3,5 milyon sterlin kefaletini ödemekten ve hakkında açılan 13 davadan da bu şekilde kaçmış oldu. İngiltere, dönemin Cumhurbaşkanı Denktaş’tan Nadir’i istedi fakat olumsuz yanıt aldı. 2001 ve 2003’te suçsuzluğunu kanıtlamak için İngiltere’ye geleceğine söz vermesine rağmen, İngiliz otoriteleri tarafından hapis yatmayacağı konusunda garanti verilmemesi üzerine vazgeçti.

İngiliz bakan istifa etti

Nadir’in Kıbrıs ve İngilizce yayın yapan Cyprus Today isimli gazetelerinin yanısıra televizyon kanalları da var. Nadir İngiltere’de yaşadığı dönemde Muhafazakar Parti’nin en büyük bağışçılarından biri oldu ve skandalın ardından arkadaşı Muhafazakar Bakan Michael Mates istifa etmek zorunda kaldı.

66 suçtan yargılanacak

Polly Peck şirketinin hisselerini paravan şirketlerini kullanarak arttırdığı ve zimmetine para geçirdiği suçlaması üzerine 1993’te İngiltere’den kaçıp Kıbrıs’a sığınan Asil Nadir 34 milyon sterlini zimmetine geçirdiği gerekçesiyle 66 suçtan yargılanacak.

Haberin Devamı