Gazete Vatan Logo

Herkes yoluna

“MHP kendisi için farklı bir tercih yaptı. Söyleyeceğimiz tek şey, yerel seçimlerde mademki ‘Biz yolumuza’ diyorlar, biz de ‘Herkes kendi yoluna’ deriz. Ancak biz Cumhur İttifakı’nın devamından yanayız”

Herkes yoluna

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin ‘yerelde ittifak yok’ çıkışına yanıt verdi. Partisinin grup toplantısında konuşan Erdoğan şu mesajları verdi…

MİLLETİN SESİNE KULAK VERDİK: (AK Parti - MHP arasındaki ‘Cumhur ittifakı) Cumhur İttifakı zeminini bizatihi millet hazırladı. Yeni yönetim sisteminin inşası gibi temel konularda ittifak içinde olmak, iki ayrı siyasi partinin her konuda aynı çizgiyi takip etmesini gerektirmiyor. Anlaştığımız hususlarda birlikte hareket ederken farklı düşündüğümüz konularda da her birimiz kendi yolumuzu takip ederiz.

YAPICI DİL: MHP ile son dönemde af, erken emeklilik, Danıştay’ın kararı gibi kimi hususlarda farklı düşündüğümüz görülüyor. Biz bu farklılıklarla ilgili değerlendirmelerimizi yapıcı bir dille ifade etmeye çalıştık.

SAYGISIZLIK ETMEYİZ: Politikalarımızı sonuna kadar savunuruz ama kimseye kişisel olarak saygısızlık etmeyi aklımızın köşesinden dahi geçirmeyiz. Mesela, af meselesi ilk gündeme geldiğinde arkadaşlarıma talimatı verdim, bu işi tüm boyutlarıyla masaya yatırdık. Karşımıza çıkan manzara bize, teklif edilen tarzda bir düzenlemenin, milletimizin vicdanını rahatsız edecek neticelere yol açacağını gösterdi. Bunun için de teklife sıcak bakmadığımızı anlatmaya çalıştık.

Haberin Devamı

50 BİN UYUŞTURUCU MAHKUMU: Devletin kendisine karşı işlenen suçları af yetkisine sahip olabileceğini, ancak halkına karşı işlenen suçları af yetkisine sahip olmadığını temel ilke olarak ortaya koyduk. Kalkıp da uyuşturucu baronları ile uyuşturucu baronlarına torbacılık yapanları bir araya getirmek veya ayrı ayrı değerlendirmek... Bunu anlamak da mümkün değil. Hiçbir dönemde uyuşturucularla mücadelede, bizim iktidarımız döneminde olduğu kadar yoğun mücadele verilmemiştir. Şu anda 50 binin üzerinde cezaevlerinde sadece uyuşturucu mahkumu var. Allah aşkına bunlara kader mahkumu diyebilir miyiz? Biz devlet olarak bir katili affettiğimiz zaman, maktulun ailesine acaba bunu nasıl anlatacağız?

MECLİS KARAR VERECEK: (Emeklilikte yaşa takılanlar) Hiç şüphesiz bu konulardaki kararı, Meclisimiz ve milletvekillerimiz verecektir. Bunun ötesinde bizim kimseyi hedef almamız söz konusu değildir.

Haberin Devamı

GÖLGE DÜŞÜRMEYELİM: (AK Parti ve MHP arasında ‘Cumhur İttifakı) 2023’ün, 2053’ün, 2071’in Türkiye’sini birlikte inşa etmek üzere ittifak kurduk. Elbette herkesin siyasi tercihlerine saygı duyarız, ama meselenin büyük ve güçlü Türkiye hedefimize zarar verecek boyuta ulaşmasına da gönlümüz razı gelmez. Bunun için, artık bu tür meselelerdeki görüş farklılıklarımızın Cumhur İttifakı’na gölge düşürmesine fırsat vermemeliyiz.

MHP’DEN FARKLI TERCİH: Cumhur İttifakı, Türkiye’nin son yıllardaki en önemli kazanımlarından biri olarak görüyoruz ve geleceğe taşımak istiyoruz. Biz, bu ittifakın ruhuna zarar verecek hiçbir işin içinde olmadık, olmayız. Milletimizin bize emaneti olan Cumhur İttifakı’nı, günlük siyasi tartışmaların üzerinde tutmak istedik. Gördük ki MHP kendisi için çok farklı bir tercih yaptı. Saygı duyarız. Söyleyeceğimiz tek şey, yerel seçimlerde mademki ‘Biz yolumuza’ diyorlar, biz de ‘Herkes kendi yoluna’ deriz.

Haberin Devamı

‘Cumhur İttifakı’sürmeli
Başkan Erdoğan, grup toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. “Cumhur İttifakı bitti mi?” sorusu üzerine şunları kaydetti: Cumhur İttifakı noktasında bizim bir sıkıntımız var mı? Yok. Dolayısıyla MHP yerel seçimlerde kendi adaylarıyla devam edecek biz de aynı şekilde kendi adaylarımızla yerel seçimlerde meydanlarda olacağız. Ama biz Cumhur İttifakı’nın devamından yanayız. Cumhur İttifakı’na herhangi bir leke gelsin asla istemeyiz. Çünkü ‘cumhurun ittifakı’ demek milletimizin aynı değerlere inanan ittifakı demektir.
En büyük and İstiklal Marşımız
ÇÖZMÜŞTÜK: (Danıştay’ın ‘Andımız’ kararı) Biz, 2013’te bu meseleyi çözmüştük. Danıştay yetki aşımı yaparak, bu konudaki düzenlemeyi iptal etti. Bu karar, birtakım eski hastalıkların hala bünyemizde yaşadığını gösteriyor. Bize göre milletimizin en büyük ve en etkili andı İstiklal Marşımızdır. İstiklal Marşımız dışında and tanımıyoruz, tanımayacağız.
BEN TÜRK’ÜM: Ben Türk’üm ama ben Türkçü değilim. O başka şey. Bırakalım Türk Türklüğüyle, Kürt Kürtlüğüyle, Laz Lazlığıyla, Roman Romanlığıyla, Çerkez Çerkezliğiyle, Abaza Abazalığıyla övünsün ama asla bunu kalkıp da ırkçılık yapma boyutuna taşımayalım. Bunu yaptığınız anda ayrımcılık yapmış olursunuz. AK Parti olarak biz kurulduğumuzdan bu yana bu yanlışın içine düşmedik.

Haberin Devamı