Gazete Vatan Logo

Her yerinde Türk izi var ‘Vermeyelim’ diyorlar!

ABD’li senatörler, Erdoğan’ın yönetim şekli ve ABD’li papaz Brunson’un tutuklu olmasını gerekçe göstererek üretiminde 10 Türk firmasının yer aldığı F-35 savaş uçaklarının Türkiye’ye sevkiyatını engellemek için bir tasarı hazırladı

Her yerinde Türk izi var ‘Vermeyelim’ diyorlar!

ABD’li üç senatör, Türkiye’nin ABD’den ısmarladığı F-35 müşterek saldırı uçaklarının teslimatını engellemek için bir tasarı hazırladı. Cumhuriyetçi James Lankford ve Thom Tillis ile Demokrat senatör Jeanne Shaheen tarafından hazırlanan tasarının tanıtımında, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “kayıtsız yönetim şekli ve hukuk devletini hiçe saymasından” duyulan kaygı dile getirildi. Senatör James Lankford, yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin stratejik kararları, ABD’nin çıkarları ile ne yazık ki giderek artan bir şekilde örtüşmüyor ve hatta bazen ters düşüyor. Bu etkenler, hassas ve ileri F-35 teknolojisinin Erdoğan rejimine sevkiyatını daha riskli bir hale getiriyor” dedi.

‘Son derece riskli’

Senatör James Lankford, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda da “Senatör Tillis ve Senatör Shaheen ile birlikte Türkiye’ye F-35 savaş uçaklarının sevkiyatının engellenmesi için bir tasarıyı tanıttık. Bu teknolojiyi Erdoğan’ın eline vermek son derece riskli” dedi. Lankford, Tillis ve Shaheen, İzmir’deki Diriliş Kilisesi papazı ABD’li Andrew Craig Brunson’un Türkiye’de yaklaşık 16 aydır tutuklu bulunmasından dolayı duydukları kaygı da dile getirdi. Hazırlanan yasa tasarısı Türkiye’ye bu sevkiyatın yapılmasında kısıtlamalar getirebileceği gibi Ankara’ya bu uçakların kullanımı için gereken teknik bilgi ve verilerin aktarılmasını engelleyebileceği belirtiliyor. Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Mart sonunda yaptığı açıklamada Rusya’dan alınan S-400 füze savunma sistemlerinin ABD ile yapılan F-35 savaş uçakları alışverişini etkilemeyeceğini söylemişti.

Haberin Devamı

100 uçak alacağız

Türkiye, ileri teknoloji ile üretilen, radara yakalanmama özelliği bulunan 100 adet F-35 tipi savaş uçağı satın almayı planlıyor. Türk firmaların da katılımıyla üretilen F-35’lerin bir yıl içinde sevkiyatının yapılması bekleniyordu.

Havada 4 kat daha güçlü

F-35 2040’lı yıllarda dünyanın en önde gelen savaş uçağı olması için tasarlandı. Şu anki savaş uçaklarına göre havadan havaya mücadelede 4 kat daha etkili, karaya saldırı gücü 8 kat daha fazla ve stratejik keşif ve hava savunması konusunda 3 kat daha etkili bir sisteme sahip.

Haberin Devamı

Özellikleri:

- Mürettebat: 1

- Uzunluk: 15.67 m

- Yükseklik: 4.33 m

- Kanat açıklığı: 10,65 m

- Kanat Alanı: 42.7 m2

- Top: 1 x General Dynamics GAU-22/A Equalizer, 25 mm (0.984 in), 4-namlulu mitralyöz top, dahili 180 mermi ile beraber

- Silah istasyonları: 6 x harici silah kulesi ( 6,800 kg kapasiteli) kanatlarda ve çift silah kuleli iki adet dahili iç bölüm. 8.100 kg (18,000 lb) silah yükü

Hepsi Türk bayraklı

F-35’in üretilmesi için geliştirilen projeye 2002’de imza koyan 9 ülke arasında Türkiye de yer almıştı. Bu nedenle ilk test uçuşu yapan F-35’lerin üzerinde hep Türk bayrağı da yer aldı. F-35’in geliştirilmesinde ve üretilmesinde Amerikan Lockheed Martin firmasına destek veren Aselsan, Havelsan, Roketsan, TAİ, Kale VE Ayesaş gibi birçok önemli Türk şirketi bulunuyor.

İlk yerli uçağa Rus motoru teklifi

Rostec Uluslararası İşbirliği ve Bölgesel Politikalar Direktörü Viktor Kladov, Türkiye’nin üretmeyi planladığı uçak için Rusya’dan motor temin edilebileceğini bildirdi. Rus devlet savunma sanayi şirketi Rostec’in Uluslararası İşbirliği ve Bölgesel Politikalar Direktörü Kladov, Antalya’da düzenlenen Eurasia Airshow kapsamında tanıttığı bazı uçakların üretiminde Rusya’daki bazı fabrikaların kullanılabileceğini söyledi ve “Bu kapsamda teknik birçok detayı analiz ettikten sonra bir teklif hazırlayacağız. Türkiye’nin üretmeyi planladığı uçak için Rus motoru temin edebiliriz” dedi. Kladov, Rus motorunun Türkiye’nin üretmek istediği sivil veya savaş uçakları için mi temin edilmek istendiğine ilişkin detay vermedi.

Haberin Devamı