Gazete Vatan Logo

Her türlü ayrımcılığa bölücülük cezası!

'Bölücülük' suçları açısından yeni bir emsal

Yargıtay Başsavcılığı’nın Dink cinayetiyle ilgili tebliğnamesine Yargıtay dairesi de katılırsa aşırı milliyetçi eylemlere de “bölücülük” cezası verilecek

Yargıtay Başsavcılığının, Hrant Dink cinayetini “bölücü terör eylemi” olarak değerlendiren kararının 9. Ceza Dairesi tarafından da benimsenmesi halinde “bölücülük” suçları açısından yeni bir emsal doğacak. Buna göre sadece ülke topraklarını ayırmaya yönelik eylemler değil, Alevi, Sünni, Türk, Kürt, Ermeni gibi toplulukların arasını açmaya yönelik milliyetçi eylemler de bölücülükten ceza alacak.

Yargıtay Savcısı Mücahit Erdoğan’ın imzasını taşıyan tebliğnamedeki en önemli ayrıntı, sanıklara “bölücülük” suçundan ceza verilmesi talebi oldu. Tebliğnamede, sanıkların Abdullah Öcalan’la aynı suçtan cezalandırılmaları talebi şu gerekçeye dayandırıldı:

“Milleti meydana getiren farklı dil, din ve etnik yapıdaki topluluklar manevi bağlar etrafında birleşerek milleti oluşturur. TCK’nın 302. maddesindeki ‘devletin birliğini bozmaya yönelik eylemler’ sadece devletin siyasi, hukuki yapısını parçalamaya, bölmeye yönelik eylemler olarak anlaşılmamalıdır. Milleti oluşturan, dil, din ve etnik yönden farklı olan toplulukların arasını açmaya yönelik eylemler de bu suçu oluşturur. Üniter yapının tersinin savunulması gibi ifade özgürlüğü kapsamındaki eylemler elbette suç değildir.”

Bu görüşe göre Alevi-Sünni, Türk-Kürt çatışmasını körüklemek üzere yapılan eylemler de, örneğin Türk-Kürt ya da Alevi-Sünni çatışmasını kışkırtan eylem yapanlar bölücülükten yargılanacak. Tebliğnamenin öne çıkan diğer yanları ise şöyle:

DİNK CEZA ALMIŞTI: Tebliğnamedeki “çoğulcu millet tanımı” ve “bölücülük” anlayışı, Hrant Dink’in yazılarını anımsattı. Dink, buna benzer görüşleri savunduğu için “Türklüğü aşağılamaktan” mahkum olmuştu. Bu görüşlerin öldürülmesine ilişkin davada yargı tarafından savunulması ‘dramatik’ bulundu.

TUNCEL KAÇACAK MI?: Tebliğnameye göre karar verilmesi durumunda polis muhbiri Erhan Tuncel’in “bölücülük, Dink cinayetini planlama ve Mcdonalds’a bomba atma” suçlarından tutuklanması gerekecek. Dink ailesi ve avukatlar, mahkemenin bir yıl önce tahliye ettiği Tuncel’in, kaçmasından endişe ediyor.

ERGENEKON: Tebliğnamede, “Örgütün yapısına göre bu hiyerarşik ilişki bazen sıkı bir alt-üst ilişki şeklinde piramit yapı olarak karşımıza çıkabileceği gibi, bazen de gevşek bir ilişki olarak da karşımıza çıkabilir. Fakat her iki yapıda da ortak nokta, üyeleri üzerinde hakimiyeti bulunan somut bir birleşmenin varlığıdır” denildi. Bu görüş, Ergenekon ve Malatya Zirve katliamı da davalarında da örgüt suçundan ceza verilmesine örnek oluşturabilecek.

Haberin Devamı