Gazete Vatan Logo

Her gün 75 kuruşluk yumurta kalbi koruyor

Çin Tıp Bilimleri Akademisi, Pekin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Merkezi, Çin Ulusal Gıda Güvenliği Merkezi ile yerel hastalık ve kontrol izleme merkezlerinde çalışan uzmanların yürüttüğü araştırma için yaklaşık 500 bin kişinin verileri 9 yıl boyunca takip edildi.

Her gün 75 kuruşluk yumurta kalbi koruyor

Çin Tıp Bilimleri Akademisi, Pekin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Merkezi, Çin Ulusal Gıda Güvenliği Merkezi ile yerel hastalık ve kontrol izleme merkezlerinde çalışan uzmanların yürüttüğü araştırma için yaklaşık 500 bin kişinin verileri 9 yıl boyunca takip edildi. İngiltere’deki Oxford Üniversitesi’nin de desteklediği araştırmaya 2004 ile 2008 arasında Çin’in 10 farklı bölgesinde yaşayan, yaşları 30 ile 79 arasında değişen kadın ve erkekler katıldı.

Felç riskini düşürüyor

Araştırmanın başında katılımcıların yüzde 13.1’i her gün bir yumurta yediklerini bildirdi. Araştırmaya katılanların yüzde 9.1’i ise hiç yumurta yemediklerini ya da çok az tükettiklerini söyledi. Uzmanların analizlerinde, her gün bir yumurta yiyenlerde kanamalı felç riskinin yüzde 26, buna bağlı ölüm riskinin yüzde 28 düşük olduğu saptandı. Elde edilen verilerin işlenmesiyle yapılan çalışmada kalp-damar hastalıklarına bağlı ölüm riskinin de yüzde 18 az olduğu tespit edildi. Yumurta tüketen kişilerde iskemik kalp hastalığı riski yüzde 12, majör koroner girişimlerin yüzde 14 ve iskemik felçlerin yüzde 10 daha az bulundu. Tıp uzmanları yumurtanın içerdiği vitamin, mineral, protein, lesitin, kolin, fosfolipit gibi besin ögeleriyle birlikte yeryüzündeki en yararlı yiyecekler biri olduğunu vurguluyor.

Haberin Devamı