Gazete Vatan Logo

Her 3 çocuktan biri şişman

Çocukluk çağı obezitesi dünyada olduğu gibi ülkemizde de acil önlem alınması gereken konulardan.

Her 3 çocuktan biri şişman

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre Avrupa’daki her 5 çocuktan 1’i fazla kilolu, her 3 çocuktan 1’i şişman, her 10 çocuktan biri ise şişmanlık sınırını aşmış durumda. Ve Türkiye, çocukluk çağı obezitesinde başı çeken ülkelerden biri... Şişmanlık sadece fiziksel bir problem değil. Çocukluk döneminde kilolu olmak, yetişkinlikteki obezitenin temelini oluşturuyor. Ayrıca kalp ve damar, şeker, metabolik sendrom gibi birçok hastalığa davetiye çıkarıyor. Hatta bu hastalıklar artık kilolu çocuklarda da görülmeye başlandı.Uzmanlar çocuklarda şişmanlığın en önemli sebebinin enerjisi yüksek gıdalarla beslenme ve fiziksel aktivite eksikliği olduğunu söylüyor. Türkiye’de 6-18 yaş arası her 100 çocuktan 74’ü fiziksel aktivite yapmıyor.

Obezitenin önüne geçilebilmesi için çocuklara yeterli ve dengeli beslenmenin esaslarının öğretilerek, fiziksel aktivitenin hayatlarının bir parçası haline getirilmesi gerekliliğinden yola çıkan Sabri Ülker Vakfı, 2011 yılından beri Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü işbirliğiyle Yemekte Denge Eğitim Projesini sürdürüyor.

Haberin Devamı

Vakıf, geçtiğimiz hafta Barselona’da düzenlenen “11. Uluslararası Çocukluk Çağı Obezitesi ve Beslenme Konferansı”nda iki bilimsel oturuma ev sahipliği yaptı. Konferansta, 7’inci yılında 10 ilde 6 milyon çocuk, öğretmen ve ebeveyne ulaşan Yemekte Denge Eğitim Projesi, “en iyi uygulama örneği” olarak sunuldu. Sabri Ülker Vakfı Genel Müdürü Begüm Mutuş projeyi ve çocuklar için sağlıklı beslenmeyi konuştuk.

Sağlıklı kahvaltı önerileri

1) - Bir bardak süt

- Bir ince dilim beyaz peynir

- l5-6 adet zeytin

- Bol domates, salatalık, yeşillik

- 1-2 dilim tam buğday ekmeği

2) - Bir bardak süt

- l1 yumurta

- l5-6 adet zeytin

- Bir dilim reçelli ekmek

- 1 adet mandalina

3) - Bir bardak süt

- Fındık-fıstık ezmeli iki dilim ekmek

- 1-2 adet mandalina ya da portakal

Çocuklar brokoli ve karnabaharı severek yiyor

Yemekte Denge Eğitim Projesi’nin amacı nedir?

Türkiye’nin öğrenci sayısı ve sınıf düzeyi açısından en kapsamlı ve sürdürülebilir beslenme eğitim projesi Yemekte Denge, “sağlıklı yaşam bilincinin gelişmesine katkı sağlamak” amacından hareketle hayata geçirildi. Ağaç yaşken eğilir gerçeğinden hareketle, gelecek sağlıklı gelecek nesiller için çocuklarımızın yeme alışkanlıklarını bugünden olumlu yönde değiştirmemiz gerekiyor. Biz de ana mesajı “Dengeli bir şekilde her şeyi yiyebilirsin. Yapman gereken, dengeyi nasıl kuracağını öğrenmek” olan Yemekte Denge Eğitim Projesi ile bu yönde önemli adımlar attık.

Haberin Devamı

Bugüne kadar projede ne gibi kazanımlar elde edildi? Projenin ne kadar daha devam etmesi planlanıyor?

Çocuklarımıza sebzeden süt ürünlerine, meyveden tahıla birçok besin grubunu sevdiren Yemekte Denge, 7. yılında, İzmir, Aydın, Antalya, Gaziantep, Kahramanmaraş, Kayseri, Erzurum, Trabzon, Siwwnop, İstanbul olmak üzere Türkiye’nin 10 ilinde 6 milyon çocuk, öğretmen ve ebeveyne ulaşıyor. Projeye katılan okullardaki öğretmenlerimizden aldığımız geri bildirimlerde çocukların karnabahar, pırasa, brokoli gibi daha önce hiç yemedikleri ya da tüketmekten hoşlanmadıkları birçok besini yemeye başladıklarını, spor yapma sıklıklarının da artığını öğrendik. Hedefimiz Yemekte Denge’yi tüm Türkiye’ye ulaştırmak.

Haberin Devamı

Çocuklar için dengeli beslenme nasıl olmalı?

Beslenme; açlık duygusunu bastırmak, karın doyurmak ya da canının çektiği şeyleri yemek olarak görülüyor. Ancak beslenme; sağlıklı olmak ve yaşam kalitesini yükseltmek için yapılan bir eylem. Bunun için vücudun gereksinimi olan besin öğelerini yeterli miktarlarda; kahvaltı, öğle ve akşam yemeklerinden oluşan üç ana öğün ile bunu destekleyen ara öğünlerde almak gerekiyor. İnsan, hayatını sürdürebilmek için gerek duyulan 50’ye yakın besin öğesi az veya çok alındığında, büyüme ve gelişme engelleniyor ve sağlık problemleri ortaya çıkıyor.

Çocukların çoğu okula kahvaltı yapmadan gidiyor...

Okul döneminde çocuklar, genellikle kahvaltı etmeyi reddeder. Oysa kahvaltı gece boyu süren açlığın ardından çocukların enerji depolarını doldurmanın yanı sıra güne zinde ve sağlıklı bir başlangıç yapmalarına da yardımcı olur. Büyüme çağındaki çocuklar için iyi bir kahvaltı öğrenme sürecini ve beyin gelişimini olumlu yönde etkiliyor. Kahvaltı yapan çocukların daha başarılı olduğu, problemleri daha kolay çözdükleri ve kısaca akademik başarılarının daha iyi olduğu bilinen bir gerçek.

Haberin Devamı

Bu anahtar cümleleri kullanın!

- Besinleri ve ne işe yaradıklarını öğren.

- Dengeli ve yeterli beslen.

- Koş, zıpla, oyna!

- Dişlerini fırçalamayı unutma.

- Yemek yerken başka bir şey ile ilgilenme.

- Yemek sofrada yenir, unutma.

- Yemek yemek bir zevktir, tadını çıkart.