Gazete Vatan Logo

Helikobakter enfeksiyonu dünya nüfusunun yarısında görülüyor

Uzmanlar, yayılması basit olan Helikobakter enfeksiyonunun dünya nüfusunun yarısında görüldüğünü söylüyor. Gastrit, ülser, sindirim güçlüğü gibi tedavisi uzun süren rahatsızlıklara sebep olan bu enfeksiyon kişilerin yaşam standardını düşürüyor.

Helikobakter enfeksiyonu dünya nüfusunun yarısında görülüyor

Dünyanın yarısı Helikobakter riskiyle karşı karşıya. Bu bakteri mideye zarar vererek kişilerin yaşamını olumsuz ölçüde etkiliyor. Uzmanlar, Helikobakter enfeksiyonunun gelişmekte olan ülkelerde daha sık görüldüğünü söylüyor. Helikobakter Pilori’nin yayılması çok kolay bir bakteri türü olduğunu belirten Özel Hayat Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Celalettin Çetin, bu bakteri türünün kişilere tam olarak nasıl bulaştığının bilinmediğini belirterek, çoğu kişide herhangi bir belirti vermediğinin altını çizdi. Çetin şöyle devam etti: “Bakteriler antibiyotiklere karşı hassastır. Fakat Helikobakter’in antibiyotik kullanılarak yok edilmediği durumlar da var.”

NEDENİ BİLİNMİYOR

Dr. Celalettin Çetin, temizlenmemiş yiyecekler, kirli su içilmesi, tükürük, kusmuk ve dışkı ile doğrudan temas kurulması halinde Helikobakter Pilori’nin bulaştığının düşünüldüğünü, ancak tam olarak nasıl bulaştığının bilinmediğini söyledi. Çeşitli testlerle teşhis koyulabileceğini ifade eden Dr. Çetin, “Tedavinin temelini, mide asit salgısını baskılayan bir ilaç ve en az iki çeşit antibiyotiğin birlikte 7 veya 14 gün süreyle kullanılması oluşturur. Bu bakteri antibiyotiklere hassastır, pH aralığı 6-8 arasında olduğundan, tedavi sırasında mide asit salgısının baskılanması gerekir. Tedavi uygulanan hastaların yaklaşık yarısında ilaçlara bağlı yan etkiler görülmektedir. Ancak yan etkiler genellikle hafiftir. Helikobakter’in yok edilemediği durumlarda hastalara değişik tedavi kürleri uygulanmalıdır” dedi.

Haberin Devamı

MİDEYE ZARARI BÜYÜK

Dr. Celalettin Çetin, “Helikobakter Pilori, genellikle midede bulunan ve orada kronik iltihaba (inflamasyon) sebebiyet veren bir bakterinin adıdır. Mide ve on iki parmak bağırsağı iç yüzündeki koruyucu mukus tabaka içine yerleşip hem mide asidinin artmasına hem de salgıladığı maddelerle mide iç yüzeyini döşeyen mukoza tabakasının zarar görmesine sebep olur” dedi.

İŞTAHSIZLIK, AĞRI, BULANTI...

Helikobakter Pilori’nin etkilediği insanların yüzde 80’inde herhangi bir şikayet olmadığına dikkat çeken Dr. Celalettin Çetin, şöyle devam etti: “Helikobakter enfeksiyonunda şişkinlik, çok az yemekle doyma hissi, iştahsızlık, üst karın bölgesinde ağrı hissi, bulantı gibi şikayetlerden bir veya birkaçı görülebilir. Helikobakter enfeksiyonu başta gastrit, peptik ülser, sindirim güçlüğü (dispepsi) olmak üzere tedavisiz geçen, uzun zaman sonra nadiren de olsa mide lenfoması ve kanserine yol açabilmektedir.”

Haberin Devamı