Gazete Vatan Logo

Hayatta en büyük desteği annem verdi

Hayatta en büyük desteği annem verdi

Bu yaz Rio Olimpiyatları’nda ülkemizi temsil edecek olan Avrupa Şampiyonu güreşçimiz Taha Akgül, kariyerini ve hedeflerini anlattı.

Annenizle olan ilişkinizi nasıl tanımlarsınız?

Annemin desteği ulaştığım başarıda benim için en önemli unsurlardan biri. Hayatımda bana en büyük desteği veren annem oldu. Olimpiyat Oyunları’na varan süreçte elbette zor dönemlerden geçtim. Hatta güreşi bırakmayı bile düşündüm. Annem doğru bir şekilde yönlendirerek devam etmemi sağladı. Sakatlık geçirip bir ay boyunca evde yatmak zorunda kaldığım bir dönemde beni ayağa kaldıran annemin şifalı yemekleri ve her zaman yanımda olması oldu... P&G’nin “Teşekkürler Anne” kampanyası sayesinde Rio 2016 Olimpiyat Oyunları’na annem ile birlikte gideceğim, ikimiz de çok mutluyuz.

Peki, kaç yaşında güreşmeye başladınız?

12 yaşında başladım. Babam da güreşçi olduğu için bu alan ilgi duymaya başladım. Üç erkek kardeşiz. Babam bizim güreşçi olmamızı çok istedi. Annem ise bizi, hem eğitim hem de güreş alanında kendimizi geliştirmemiz konusunda yönlendirdi. Üniversiteyi Sivas’ta sözel bölümde altıncı, Türkiye’de 539’uncu olarak kazandım. Hem spordaki hem de eğitimimdeki başarımda annemin emeği ödenmez.

Haberin Devamı

Kariyerinizde elde ettiğiniz başarılarınızdan bahseder misiniz?

2012 yılında ikinci kez A Milli takıma seçildim. Sırbistan’da Avrupa şampiyonu oldum. Çok büyük bir sürprizdi. Ardından Londra 2012 Olimpiyat Oyunları’na A Milli Takımı içinde katıldım. Ancak o dönem kilo eksikliği ve tecrübesizliğimden dolayı başarılı olamadım. Olimpiyat havasını ilk kez teneffüs ettim. Benim gibi ilk kez katılanlar için oldukça ağır bir hava. Bu süre zarfında dört kez Avrupa Ligi Dünya Şampiyonu oldum. Ayrıca Akdeniz Oyunları birinciliği ve Universiade Şampiyonluğu elde ettim. Universiade dünyanın en yüksek katılımlı spor organizasyonu. Şu anda tek eksiğim Olimpiyat madalyası. İnşallah onu da Rio 2016’da kazanacağım.

ABD’deki güreş otoritelerinin anatominizi incelemeye karar verdiği doğru mu?

2015’te Las Vegas’ta düzenlenen yarışmalarda dünya şampiyonu oldum. Oradaki rakiplerimi bir dakika içinde 10-0 yenmiş olmam dikkat çekti. Yendiğim rakipler arasında iki tane de dünya şampiyonu vardı. Spor bilimcileri, “Taha nasıl böyle olur?” diyerek araştırma yapmak istediler. Türkiye’ye gelmek istediler ancak ben olimpiyatlardan önce böyle bir şeye izin veremeyeceğimi belirttim. Vücudumu inceleyip taktiğimi öğrenmelerini istemedim. Belki olimpiyatlardan sonra olabilir.

Haberin Devamı

Son olarak P&G’nin “Teşekkürler Anne” kampanyasında nasıl yer aldınız?

P&G, annelerin gizli kahraman olduklarını görüyor ve onlara, yani gerçek emektarlara sponsor oluyor. O açıdan P&G’ye teşekkür ediyorum. Bu işbirliği ile P&G annemi, ailemi Brezilya’ya getirecek. Hatta P&G Aile Evi’nde ağırlayacak. Çok anlamlı bir kampanya olarak görüyorum.

“Yaparsın, başarırsın oğlum diyorum”

Taha Akgül’ün annesi Gülbahar Akgül oğluna olan desteğini şu sözlerle ifade ediyor: “Yemesinden antrenmanlarına kadar kadar desteklemeniz gerekiyor. Sporcu annesi olmak kolay değil. Sadece başarısı yok, inişli çıkışlı dönemleri var. Her zaman hepsinde yanında olmanız gerekiyor. Moral olarak da destekliyorum: ‘Yaparsın, başarırısın oğlum’ diyorum hep.

Haberin Devamı