Gazete Vatan Logo

Hayata dönüşünü internette seyretti!

2011’deki Van depreminde 14 günlük bir bebekken kurtarılarak depremin sembolü olan Azra Bebek 7’nci doğum gününü kutladı. İlkokul 2’nci sınıfa giden Azra Karaduman, enkazdan çıkarıldığı anları da ilk kez izledi

Hayata dönüşünü internette seyretti!

Türkiye bundan 7 yıl önce Van’da Cumhuriyet tarihinin en büyük depremlerinden birini yaşadı. 601 kişinin hayatını kaybettiği 6.7 büyüklüğündeki depremin sembollerinden biri olan enkaz altında bekleyen ve çıkarıldıktan sonra hayatını kaybeden 13 yaşındaki Yunus Geray olmuştu. Türkiye’ye umut veren ses ise prematüre doğan ve daha 14 günlükken enkaz altından çıkarılan ‘Azra Bebeğin’ hıçkırıkları oldu.

Enkaz altında 47 saat

Daha iyi bakılması için çocuk doktoru olan dedesi Ahmet Karaduman’n yanına gelen Azra’nın babası Sinan Karaduman depremde hayatını kaybetti. İlk anda kolonların patlamasıyla dışarı savrulan Azra’nın dedesi, enkaz altından çıkarılan annesi Semiha ve babaannesi Gülsade Karaduman ise hayatta kaldı. Mucize bebek enkaz altında önce annesinin emzirdiği süt, annesinin sütünün bitmesinin ardından tükürükle beslenerek 47 saat hayata tutundu. İşte o Azra Bebek büyüdü ve ilkokul 2’nci sınıfa giden başarılı bir öğrenci oldu.

Her şeyi biliyor

VATAN’ın ulaştığı Azra’nın dedesi Ahmet Karaduman, Azra’nın mucize kurtuluşunun videosunu geçtiğimiz günlerde seyrettiğini anlattı: Biz Azra’ya hala depremden bahsetmiyoruz. Büyük torun bizden habersiz internette kurtarılışını izletmiş. Hatta, ‘Ben Erciş’e gidip, doğduğum yerleri görmek istiyorum’ dedi. Biz bahsetmesek bile artık yaşananları biliyor. Azra yaşından beklenmeyecek davranışları olan çok olgun bir çocuk. Annesinin de en yakın arkadaşı gibi. Çoğu zaman annesine yoldaşlık edip, moralini düzeltiyor.

Haberin Devamı

DOKTOR OLMAK İSTİYOR

Geçtiğimiz günlerde 7 yaşını bitirerek doğum gününü kutlayan Azra Karaduman, yine sevdiği herkesi ve tüm hasta çocukları iyileştirebilmek için tıpkı dedesi gibi doktor olmayı diledi.

‘Tüm aile üstüne titriyor’

Dedesi Ahmet Karaduman, tüm ailenin depremde babasını kaybeden Azra’ya gözü gibi baktığını söylüyor: Azra atlattığı tüm zorluklara rağmen sapasağlam. Hiçbir sağlık problemi yok. Ayrıca halaları, amcası, kuzenleri yani tüm aile babasının yokluğunu hissettirmemek için üstüne titriyor.

604

Van, 23 Ekim 2011’de adeta kâbusu yaşadı. Merkez üssü Tabanlı köyü olan 7.2 büyüklüğündeki 26 saniye süren depremde 604 vatandaş hayatını kaybetti. Bir süre sonra evlerinde giren depremzedeler, 17 gün sonra 9 Kasım 2011’de bayram sevinci ile teselli bulmaya çalışırken 5,6 büyüklüğündeki ikinci depremle bir kez daha sarsıldı. Bu depremde de 40 kişi yaşamını yitirdi.

Haberin Devamı