Gazete Vatan Logo

Haşimato hastalığı tedavi edilmezse ne olur?

Haşimato hastalığında bedeniniz kendi kendini yok etmeye mi çalışır. Endokrin Cerrahi Uzmanımız Prof. Dr. Yeşim Erbil, haşimato hastalığı tedavi edilmediğinde vücutta oluşabilecek komplikasyonları anlattı.

Haşimato hastalığı tedavi edilmezse ne olur?

Haşimato tiroiditi, otoimmün yollarla vücudunuza saldırarak, tiroid bezinizi durduran bir rahatsızlıktır. Sağlıklı bir bağışıklık sisteminde, antikorlar savunma sistemi oluşturarak bakteri, virüs, mantar ve parazit gibi vücuda zarar veren oluşumları yok eder. Haşimato hastalığında bağışıklık sistemi bu antikorları tiroid bezine yönlendirerek yok etmeye çalışır. Haşimato hastalığı tüm dünyada yaygın olarak görülen hipotiroidinin başlıca sebebidir ve ne yazık ki genellikle çok geç teşhis edilir.”

Haşimato rahatsızlığı nasıl anlaşılır?

“Eğer yorgunluk, az da olsa sebepsiz kilo artışı, zihin bulanıklığı, depresyon, kas güçsüzlüğü, kabızlık gibi yaygın hipotiroid belirtilerinin yanı sıra düzensiz adet döngüsü, sık enfeksiyon kapma, kuru cilt ve saç dökülmesi sorunları yaşıyorsanız, hemen bir doktora görünmelisiniz. Bu durumda mutlaka laboratuvarda kan testi ile tiroid hormonlarınıza bakılması gerekiyor.”

Haşimato tiroidinde medikal tedavi uygulanır

“Yapılan kan testinin sonucunda doktorunuz kandaki TSH, T4 ve T3 hormon seviyelerini kontrol eder. Beynin tiroid bezinin çalışmasını tetiklemek üzere salgıladığı TSH hormonunun yüksek çıkması hipotiroidi belirtisidir. Hipotiroidinin sebebi ise iyot eksikliği ve haşimato hastalığıdır. Eğer haşimato teşhisi konulursa doktorunuz size troid hormonlarını düzeltecek ve TSH hormonu seviyesini düşürecek ilaç tedavisi uygular. Bu kadar basit bir tedavisi olan hastalığın tedavi edilmemesi durumunda vücuda vereceği zarar çok fazladır.” Endokrin Cerrahi Uzmanımız Prof. Dr. Yeşim Erbil“Haşimato hastalığı tedavi edilmezse, hastalık daha da ilerleyerek belirtilerinin çoğalmasına yol açabilir. Tedavi edilmeyen haşimato hastalığı kısırlık, düşük, doğuştan kusurları olan bir bebek doğurma, yüksek kolesterol, guatr, kalp problemleri, ruh sağlığı sorunları, miksödem gibi çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle haşimato belirtileri ile benzer sorunları olan kişilerin bir an önce doktora gitmelerinde fayda bulunur.”

Haberin Devamı