Telefon kamerasında 8 püf nokta

Yapılan birçok araştırmaya göre, tüketicilerin akıllı telefon seçiminde ilk sırada kamera performansı geliyor. Bu yüzden akıllı telefon üreticileri kamera performansıyla öne çıkabilmek için kıyasıya bir rekabet içinde. Eğer kamera performansına önem veriyorsanız, yeni telefon alırken bilmeniz gereken 8 püf nokta.

Megapiksel değil piksel büyüklüğü

Yıllarca telefon üreticileri kameraların megapiksel değerleriyle pazarlama yaptı. En büyük megapiksele sahip kamera en iyi fotoğrafı sunuyor algısı oluştu. İşin aslı ise megapiksel değeri telefonun çektiği resmin büyüklüğünü gösteriyor. Makinenin çektiği fotoğrafı oluşturan toplam piksel sayısının milyona bölünmesiyle elde edilen rakam o kameranın megapiksel değerini veriyor. Milyonlarca kalitesiz pikselden oluşan bir fotoğraf istediği kadar büyük olsun, kaliteli olduğu anlamına gelmez. Önemli olan piksellerin kalitesi, piksel kalitesini gösteren en önemli kriter ise piksellerin büyüklüğü. Pikseller büyüdükçe fotodiyot üzerine daha fazla ışık düşer ve daha gerçekçi fotoğraflar ortaya çıkar. µm sembolüyle gösterilen piksel büyüklüğü son dönemdeki telefon kameralarında 1 - 2 µm değerleri arasında değişiyor.

Haberin Devamı

OIS

Telefonla tripod vb. sabitleyici yardımı almadan çekilen fotoğraf ve videolarda titreme oluşuyor. Elinizi istediğiniz kadar sabit tutsanız da hafif bir sarsıntı her zaman olacaktır. Bu sarsıntılar ise görüntü kalitesini ister istemez etkiler. Bunu önleyen özellik ise Optik Görüntü Sabitleyici (OIS). Telefonda OIS varsa sarsıntıdan korkmayın. Artık bazı telefon modellerinde ana kameralar dışında ön kameralar da OIS desteğine sahip.

Çoklu kamera

Çift kamera teknolojisine alışamadan 3 kameralı modeller de ortaya çıktı. Çift kamera ya da üç kamera teknolojisi aynı mantıkla çalışıyor. Tek bir görüntüyü oluşturmak için farklı özelliklere sahip kameraların çektiği görüntülerin birleştirilmesiyle daha gerçekçi tek bir görüntü oluşturuluyor. Bu kameralardan birisi geniş açılı çekim, yaparken diğeri telefoto özelliğine sahip. 3 kameralı modellerde ise bu iki kameraya monochrome çekim yapıp sadece siyah ve beyaz renkleri çekebilen yeni bir kamera eklenmiş durumda.
Odaklanma Hızı
Telefon kamerasının yeteneğinin bir diğer göstergesi ise odaklanma hızı. Kameralar hızlı ve doğru odaklanma yapabilmek için farklı yöntemler kullanıyor. Bu konuda başarılı telefonların odaklanma süresi 1 saniyeden çok daha kısa sürüyor.
Apple, iPhone’larda Focus Pixel odaklanma teknolojisini kullanırken gelişmiş Android modellerinde lazer odaklanma (LDAF ) yer alıyor.
Diyafram Genişliği
Profesyonel fotoğraf makinelerinde oldukça önemli olan diyafram genişliği artık akıllı telefonlar için de önemli bir kriter. Son dönemde sabit ve değişken diyafram genişliğine sahip kameralarla tanıştık. f/1.5 ve f/2.4 diyafram arasında geçişe izin veren çift diyaframlı akıllı telefonlar bile mevcut. Diyafram genişledikçe imaj sensörü daha çok ışık alıyor, düşük ışık koşullarındaki fotoğraf kalitesi diyaframla yakından ilişkili.
HDR
Ters ışık koşullarında iyi sonuçlar almanızı sağlayan HDR (High Dynamic Range) özelliği standart bir özellik olarak birçok modelin ana kameralarında yer alıyor. Fotoğraf çekerken ışığı arkanıza alma zorunluluğundan sizi kurtaran HDR özelliği artık ön kameralarda da yer almaya başladı.
4K Ultra HD
4K Ultra HD video çekimi akıllı telefonlar için ayırt edici bir özellik olmaya başladı. 4K kameranın saniyede kaç kare çekim yaptığı yani fps (frame per second) değeri de önemli bir konu. En iddialı kameralar 60 fps ile 4K video çekimi yapabiliyor.
Çekim modları
Telefon kamerasını sadece donanımsal açıdan değerlendirmemek lazım. Telefonun size sunduğu çekim modları da kameranın yeteneğini gösteriyor. Saniyede 960 kareye kadar çekim yapabilen süper yavaş çekim modu, arka planı flu hale getiren canlı odak modu, hareketli nesneleri çekmenizi sağlayan hareketli çekim modu dışında onlarca efekt sunan çekim modları kameranın ne kadar yetenekli olduğunun göstergesi.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR