Gazete Vatan Logo

Hamaney’e rağmen...

“Sonuçlarına katlanır” tehdidi de reformcuları durdurmadı!

Dini lider Hamaney’in cuma vaazındaki “Sokağa çıkanlar rejim karşıtıdır ve sonuçlarına katlanır” sözleri, İran’da reformcuları durdurmadı. Tahran’da tüm tehditlere rağmen sokağa inen reformcu adayların yandaşları “Diktatöre ölüm” diye bağırarak önce polis, sonra da Cumhurbaşkanı Ahmedinecad yandaşlarıyla çatıştı.

İran’da geçen hafta yapılan seçimlerden ezici üstünlükle ayrılan Cumhurbaşkanı Ahmedinecad’ın sandığa hile karıştırdığı iddiasıyla başlayan gösteriler, dün farklı bir boyut kazandı. Daha önce seçimlerin yenilenmesi için yürüyen göstericilerin Ahmedinecad’ı destekleyen lider Hamaney’in “Seçime karşı olanlar, rejime karşıdır” sözlerinden sonra sokaklardan çekilmesi bekleniyordu. Ancak bu kez Hamaney’e rağmen gösteriler düzenlendi. Dün sabah, reformcu lider Mehdi Karrubi, olaylardan sorumlu tutulacakları korkusuyla ve “rejim karşıtı” olarak damgalanmamak için gösterilerin iptal olduğunu söyledi. Ancak saatler ilerledikçe, İranlı muhaliflerin dünya ile tek iletişim olanağı sosyal paylaşım sitesi Twitter ve Facebook’ta gösterilerin ne olursa olsun gerçekleşeceği sözleri dolaşıyordu. Bunun üzerine Tahran’daki Devrim Meydanı’na polisler ve Besiç milisleri yerleştirildi. Tahran polisi, bir açıklama yayınlayarak göstericilere müdahalenin çok sert olacağını söyledi. Tahran Üniversitesi de ablukaya alındı. Olaylar, akşam üstü patlak verdi.

“İki kişi öldü” iddiası

Devrim Meydanı’nda toplanan 5 bin kadar gösterici, polis ile çatışmaya başladı. Güvenlik görevlileri, göstericilere göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su ile müdahale etti. Bu sırada gruptan kopartılan göstericiler, motosikletli Besiç milisleri tarafından dövüldü. Ardından silahların konuştuğu ve biri genç kız iki kişinin polis tarafından öldürüldüğü öne sürüldü. Kentin güneyinde de Musavi yandaşları, Ahmedinecad yandaşlarıyla çatıştı. Bu sırada Ahmedinecad’çılar tarafından ana merkez olarak kullanılan bir bina da ateşe verildi. Görgü tanıkları 50-60 protestocunun polis ve Besiç milisleri tarafından şiddetli biçimde dövüldüğünü ve hastaneye kaldırıldıklarını söyledi. Başkent üzerinde helikopterler uçtu, kent üzerinde siyah bir dumanın yükseldi ve her yerden ambulans sirenleri duyuldu. Öte yandan, Koruyucular Meclisi, seçime hile karışıp karışmadığını belirlemek için oyların yüzde 10’unun tekrar sayılacağını açıkladı. Ancak Musavi, bunu kabul etmeyeceğini, seçimlerin sonucunun aslında hileyle 3 ay önce belirlendiğini, seçimin geçersiz sayılıp, yenilenmesi gerektiğini söyledi.

Şehit olmaya hazırım!

REFORMCU lider Hüseyin Musavi’nin yandaşlarına “Yolumdan dönmeyeceğim. Bu kokuşmuş düzene son vereceğiz. Şehit olmaya hazırım” dediği iddia edildi. Musavi ayrıca “Eğer tutuklanırsam ülke çapında boykot yapılsın” çağrısında bulundu.

Humeyni’nin türbesine saldırı

İran’da dünün en büyük gelişmesi ise İran İslam Cumhuriyeti’nin kurucusu Ayetullah Humeyni’nin Tahran’daki mezarına yapılan intihar saldırısı girişimi oldu. Bomba yüklü araçla Humeyni’nin mezarının bulunduğu alana girmek isteyen saldırgan son anda güvenlik güçleri tarafından fark edildi. Bunun üzerine araçtan inerek mezarın olduğu tarafa doğru koşan saldırganın, mezara ulaşamadan üzerindeki bombayı patlattı. Olayda saldırgan ile birlikte iki kişinin öldüğü, mezarı ziyaret etmekte olan 8 İranlı’nın da yaralandığı açıklandı. İran’ın en kutsal mekanlarından olan Humeyni’nin mezarına saldırının, ülke çapında büyük bir infial yaratması bekleniyor.

Haberin Devamı