Gazete Vatan Logo

Halep’te kare kare ölüm!

Global Post fotoğrafçısı öyle bir anda deklanşöre bastı ki...

Suriye ordusuna ait tanktan atılan top mermisinin Halep’te bir kontrol noktasını vurduğu anı ABD’li gazeteci saniye saniye görüntüledi.

SURİYE’de 18 aydır devam eden çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısı 26 bine ulaşırken, önceki gün Halep’ten çekilen görüntüler savaşın acı yüzünü saniye saniye ortaya koydu. Globalpost internet haber sitesinin Amerikalı muhabiri Tracey Shelton, Halep’te Nur Den el-Zenke birliği üyelerinin yanına kamp kurmuş, Suriye ordusuna karşı verdikleri mücadeleyi görüntülüyordu. Sabah saatlerinde ana caddenin iki paraleline kum dolu çuvallarla kurulan kontrol noktasında durum sakindi, temizlik yapılıyordu. Kontrol noktasında bulunan 4 silahlı muhalif militan, kendilerine doğru bir tankın geldiği haberini aldı. Muhaliflerden birisi hemen omuzdan atılan RPG silahını alarak pozisyon almaya çalıştı, ancak üzerlerine geldiği söylenen tank erken davrandı. Top mermisi tam kontrol noktasının üzerinde patladı. Saniyeler içinde sokak toz bulutuyla kaplandı. Kontrol noktasında bulunan üç çocuk babası 30 yaşındaki İsa Ayaş, 17 yaşındaki erkek kardeşi Ahmet ve kısa bir süre önce bir oğlu dünyaya gelen 42 yaşındaki Şeyh Mahmud, bombanın tesiriyle anında can verdi. 30 metre uzağa fırlayan şarapnel parçaları ve toz bulutu, bu görüntüleri çeken Tracey’i bile içine aldı. Kontrol noktasının birkaç metre gerisinde duran başka bir silahlı militan ise şans eseri yaralı kurtuldu. Bir kaç dakika sonra toz bulutu dağıldığında, üç muhalifin kanlar içinde yatan cesetleri gün yüzüne çıktı.

‘Yapacak hiç bir şey yoktu’

Gazeteciliğe 2005 yılında freelance fotoğrafçı olarak başlayan Tracey Shelton, ölümü kare kare görüntülediği anı şöyle anlattı:

“Bir gün önce aynı noktaya tank saldırısı olmuştu. Sabah kontrol noktasındakiler birbirleriyle şakalaşarak etrafı temizliyordu. Ben onları sokağın başından görüntülerken bir anda tank mermisinin hedefi oldular. Ben ve kameram bile toz bulutunun içinde kaldık. İlk önce bir kişi tozların arasından çıktı. Diğerlerinin de onu takip edeceğini düşündük. Ama öyle olmadı. Diğer üç kişi kanlar içinde yerde yatıyordu. Bir kaç dakika sonra bir araç gelerek cesetleri götürdü. Hayatta kalanlar yerdeki kanları ve insan parçalarını temizledi. Yeni savaşçılar aynı noktaya sevk edildi. Savaş devam ediyor...

Haberin Devamı