Gazete Vatan Logo

Haczedilen mal için ne kadarlık ödeme yapılırsa haciz işlemi kaldırılır?

Vatandaşlar, haczedilen mallarını geri alabilmek için ne kadarlık bir ödeme yapmaları gerektiğini merak ediyor. Haciz işleminin kaldırılması için ödenmesi gereken miktar nedir, bu mallara ne kadar süreyle tekrar haciz konamaz? İşte 2018 yılında değişen mevzuata göre malların üzerindeki haczi kaldırmak için gerekenler...

Haczedilen mal için ne kadarlık ödeme yapılırsa haciz işlemi kaldırılır?

7103 sayılı torba yasa ile, haczedilen mallar ile ilgili değişiklikler yapıldı. Vatandaşların haciz konusunda cevabını merak ettiği soruların cevapları, vergi kanunlarında yapılan değişikleri getiren yasa ile açıklığa kavuştu. Buna göre haczedilen bir mal için yapılması gereken ödeme miktarı ve hangi durumlarda haciz işleminin kaldırılacağı ile ilgili detaylar haberimizde..

NE KADARLIK ÖDEME YAPILIRDA HACİZ KALDIRILIR?

Kanuna göre, Maliye Bakanlığına bağlı tahsil dairelerince haczedilen mal üzerindeki hacizler aşağıdaki şartların sağlanması halinde kaldırılır.

1. Mahcuz malın bu Kanunun 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (5) numaralı bendinde sayılan mallardan olması.

2. Mahcuz mala biçilen değer ile %10 fazlasının, ilk sırada haciz tatbik eden tahsil dairesine ödenmesi (Şu kadar ki, madde kapsamında ödenecek tutar, Maliye Bakanlığına bağlı tahsil dairelerine olan ödeme zamanı gelmiş, tecil edilmiş veya muacceliyet kesbetmiş borçların toplamından fazla olamaz.).

3. Mahcuz mala ilişkin takip masraflarının ayrıca ödenmesi.

Haberin Devamı

4. Hacze karşı dava açılmaması veya açılmış davalardan vazgeçilmesi.

Buna göre; haczedilen malın yüzde 10 fazlasıyla birlikte ödenmesi halinde haciz işlemi kaldırılır. Bu madde kapsamında haczin kaldırılması halinde aynı mala, haczin kaldırıldığı tarihten itibaren 3 ay müddetle Maliye Bakanlığına bağlı tahsil dairelerince, bu Kanunun 13 üncü maddesi hükümleri saklı kalmak kaydıyla, haciz tatbik edilemez.