Gazete Vatan Logo

Başbakan'da ilginç tespit

Erdoğan: Camlar ‘eleman arıyorum’ ilanıyla dolu ama iş beğendiremiyorsun iş

5 yılda 1 milyon kişiye iş sağlayacak “Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesi” start aldı. Projenin tanıtımında konuşan Başbakan Erdoğan, işsizliği asgari seviyeye indirmek istediklerini söylerken, “Bir tarafta da hâlâ kahvehanede zar atanlar var. Camlara asılmış ’Eleman arıyorum’ diyenleri çok gördüm. Ama onun cevabı yok, ilanlarda var, cevabı yok. İş beğendiremiyorsun iş” dedi


ANKARA-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kendilerine düşenin, işsizliği asgari seviyeye indirmek olduğunu belirterek, “Bunun gayreti içerisinde olacağız ama bir taraftan iş arayanlar, olduğu gibi öbür tarafta bakıyorsunuz hâlâ kahvehanede tavla, zar atanlar var. ’Hadi gel çalış’ dediğin zaman bakıyorsunuz işte parada, pulda anlaşamayan bir tarafta, meslek sahibi olmayan bir tarafta. Böyle de bir durum ne yazık ki toplumumuzun acı yanları. Ben birçok yerlerde camlara asılmış ’Eleman arıyorum’ diyenleri çok gördüm. Ama onun cevabı yok, ilanlarda da var, cevabı yok. İş beğendiremiyorsun, iş” diye konuştu.

Erdoğan,TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nde gerçekleştirilen 5 yılda 1 milyon kişiye iş sağlayacak “Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesi” tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye’deki işsizlik sorununa dikkat çekti ve çözüm yollarını anlattı. Başbakan, toplantıda şu noktaların altını çizdi:


* İŞSİZLİK DÜNYANIN SORUNU:

Bugün tüm dünyada işsizlikle mücadele stratejileri uygulanıyor. Bu sadece Türkiye’ye ait olan bir durum değil. Kimi zaman başarı sağlanıyor, kimi zaman ise beklenmedik şartlar nedeniyle işsizliğin önü kesilemiyor, hatta artıyor. Son dönemde yaşadığımız olaylarda olduğu gibi. Son yaşanan küresel kriz işsizlik noktasında aslında tüm dünyayı az ya da çok etkiledi. Birçok ülkede işsizlik oranları tarihi seviyelere yükseldi.


* MİLLETİ ALDATMAYALIM:

Ben bu göreve geldiğim zaman bu ülkede yüzde 10.3 oranında işsizlik vardı. Kimlerden aldık bunu, bizden önceki siyasi iktidarlardan aldık. Dünyanın en gelişmiş ülkesini, Amerika’yı söylüyorum... Bu küresel krizde onlar da yüzde 10’a yaklaştılar işsizlikte. Niye çözemedi, problemi niye halledemedi, sıfır mıydı orada işsizlik? Arkadaşlar gerçekleri görelim, milleti aldatmayalım. AB’nin işsizliklerini ortaya koydum, işsizliğin olmadığı bir tane ülke yok, bunları rakamlar her şey ispat ediyor. Biz artık hangi dünyada yaşıyoruz ya. Lütfen başımızı kuma gömmeyelim gerçekleri görelim. Halkı aldatmayalım.


* SÖYLEMEKLE OLMUYOR:

Hangi metodla, hangi kaynakla, hangi plan ve proje ile muhalefet şu işsizliği önleyecekse lütfen bunu açıklasın. Sürekli işsizlik var işsizlik var, bunu söylemekle işsizlik bitmiyor. Atalarımızın güzel lafı var ’Bal bal demekle ağız tatlanmaz, balı yersen ağız tatlanır’. Uygulanabilir projeyi koy ortaya, bizler de sizleri takdir edelim, alkışlayalım. Uygulamazsak zaten benim milletim sandık geldiği zaman uygulayabilecek olanı işin başına getirir... Gerçekçi olmak, ayaklarımızı yere sağlam basmak zorundayız. İşsiz öğretmenleri, işsiz üniversite mezunlarının hissiyatını istismar ederek bu işler olmaz. Hiçbir dönemde olmadığı kadar öğretmen alımı yapıyoruz ve milli bütçemizin yarısını sadece bu işe tahsis ettik. Bu alımlar devam edecek.


* MİLLİ MESELE:

İşsizlik milli bir meseledir, hepimizin ortak meselesidir. Terörün de en önemli sebeplerinden bir tanesidir. Türkiye’nin uzun yıllardır gündeminde olan bu sorun, hükümetimiz döneminde ortaya çıkmış da değildir... Üzülerek ifade ediyorum, mesleki eğitimin ideolojiye kurban edilmesinin önemli neticelerinden biridir işsizlik. Bugün artık bazı meseleleri cesaretle konuşmak, tartışmak, eleştirmek durumundayız.


*İŞSİZLİK ÇÖZÜLMEDEN PROBLEMLER BİTMEZ:

İşsizlik çözülmeden geri kalmışlık, gelir dağılımında eşitsizlik, bölgesel eşitsizlik farkları çözülemez. İşsizlik çözülmeden bugün karşılaştığımız sosyal problemlerin önemli bir kısmı çözülemez. İşte o nedenle bir yandan terör meselesini, bir yandan farklı inanç gruplarının, farklı etnik grupların meselelerini çözüm yoluna koyarken eş zamanlı olarak da ekonomik sorunları, özellikle işsizliği gündemimize aldık ve üzerine gittik, gidiyoruz.


Her üniversite mezununa iş bul, siyasetten çekilirim


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Her üniversiteli iş bulacak diye bir şey yok” dediğini belirterek, şunları kaydetti: “Böyle bir iddianın içinde ’Olamam’ dedim, ’Olmam’ dedim. Muhalefet her gittiği yerde bunu eleştirdi. Peki eleştiriyorsunuz, tamam da siz ne söylüyorsunuz. ’Her üniversite mezununa iş bulacağım’ diyorsan koy projeni ortaya. Nedir bu proje koy, söyle. Eğer hakikaten her üniversite mezununa bu ülkede iş bulmanın ilacı elindeyse, bu ilaç var da kullanılmıyorsa, çok iddialı bir ifade kullanıyorum; ben siyasetten çekilirim.”


Bizle istihza edenler şimdi mahcup oluyor


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan işsizlikte olumlu gelişmeler olduğunu 2009 Nisan ayında yüzde 14.9 olan işsizliğin 2.9 puan azalarak yüzde 12’ye düştüğünü söyledi. Erdoğan “Bizde rakamlar düşerken diğer ülkelerde arttı. Ayrıca bir yere dikkatinizi çekmek isterim. Bizim son açıklanan rakamlarımız Nisan ayına ait. Mayıs, Haziran, Temmuz ayında işsizliğin daha da gerileyeceğine inanıyorum. Kısa sürede yüzde 10’u yakalayacağımızı ifade ettiğimde bundan kısa bir süre önce bununla istihza (alay) etmişlerdi. Ancak o istihza edenler bugün mahcup oldular ve mahcup olmaya da devam edecekler” diye konuştu.


1 milyon kişi hem eğitilecek hem iş sahibi yapılacak

111 okulda 9 bin 858 ayrı kursta işsizler eğitilecek. Meslek Edindirme Merkezleri’ndeki kursiyerlere İŞ-KUR tarafından günlük ödeme yapılacak, sigorta primleri ödenecek. Kursta başarılı olan öğrenciler TOBB’a bağlı işyerlerinde staja alınacak. Burada da başarılı olanlardan yaklaşık yüzde 90’ı TOBB’a bağlı işyerlerinde çalışmaya başlayacak. Yılda 197 bin 160 kişi olmak üzere 5 yılda yaklaşık 1 milyon kişi bu sayede istihdam edilmiş olacak.

Haberin Devamı