Gazete Vatan Logo

Esnafa Başbakan'dan müjde!

Başbakan Erdoğan 'Esnaf Değişim, Dönüşüm ve Destek Strateji Belgesi ve Eylem Planı'nı açıkladı

1 milyon 912 bin esnafa yönelik eylem planını açıklayan Başbakan Erdoğan kredi imkanlarını genişleteceklerini, KOSGEB’i de devreye sokacaklarını söyledi. Esnafı vergi baskısından koruma sözü veren Başbakan Erdoğan, “vergiden muaf esnaf belgesi” uygulaması getireceklerinin altını çizdi

BaŞbakan Recep Tayyip Erdoğan, ’bugüne kadar esnafla ilgili yapılan ilk ve en kapsamlı çalışma’ diye tarif ettiği “Esnaf ve Sanatkarlar Değişim, Dönüşüm ve Destek (3D) Strateji Belgesi ve Eylem Planı”nı dün İstanbul’da Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ve Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz’ın katılımıyla düzenlenen basın toplantısı ile açıkladı.

7 ana madde ve buna bağlı 30 alt maddeden oluşan eylem planı öncelikle esnaf ve sanatkarın krediye ulaşım imkanlarını geliştirmeyi amaçlıyor. Paketin en dikkat çeken noktası ise vergi yükümlülüklerinin azaltılmasını öngören ikinci madde oldu. Erdoğan esnaf muaflığı kapsamındaki meslek kolları için vergiden muaf esnaf belgesi uygulaması getireceklerini belirtti.

Erdoğan, soru cevap kısmında konuyu biraz daha açtı ve “Şu anda bu konuyla ilgili çalışmalarımız sürüyor. Mümkün olduğunca esnaf ve sanatkarımızın bu vergi yükünü azaltarak onları daha da rahatlatacak, en azından kendi özgüvenlerini artıracak bir konuma getirmek istiyoruz. Bunlar da kesinleştiği anda çalışmaların neticeleri duyurulacaktır. Hedefimiz, esnafımızın, sanatkarımızın vergi baskısı altından da mümkün olduğunca korunmasıdır” dedi. Erdoğan, belli bir limitin altında ciro yapan ve kazanan esnafın bu muafiyete sokulabileceğini ancak alt limitle ilgili çalışmaların devam ettiğini ifade etti. Erdoğan, esnaf oda başkanlarının da izlediği toplantıda ustalık belgesi ile ilgili bir ayrıntıyı açıklayınca salonda büyük alkış koptu. Erdoğan’ın hukuki düzenlemeler başlığı altında açıkladığı “Ustalık belgesine sahip olan kişilerin esnaf ve sanatkar işletmelerinde sorumlu yönetici olmasına imkan tanınacak” sözleri büyük destek gördü.

Altyapı, kümelenme ve ortaklık faaliyetlerinin desteklenmesi başlığı altında da yeni ürün ve üretim modelleri geliştirmek ve ürünleri ticarileştirmek için, esnaf ve sanatkarlar ile üniversiteler arasındaki işbirliğini geliştireceklerini söyleyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sanayi ve Ticaret Bakanlığı yatırım programında yer alan küçük sanayi sitelerinin altyapı inşaatlarının tamamına, üstyapı inşatlarının ise yüzde 70’ine kadar olan kısmına kredi desteği sağlıyoruz. Bundan sonra küçük sanayi sitelerinin yapımında TOKİ’nin imkanlarını da kullanacağız. Ortak atölye, test analiz merkezi ve Ar-Ge merkezi gibi ortak kullanım alanları oluşturarak, düşük maliyetle daha fazla ve kaliteli üretim yapmayı kolaylaştıracağız.”

Mevcut gelir vergisi kanununun bu uygulamaya müsait olup olmaması ile ilgili bir soru gelince Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gelir Vergisi Reformu yapılmasa da planda öngörülen eylemlerin gerçekleştirilebileceğini, vergiden muaf esnaf belgesi uygulamasının yapılabileceğini söyledi.

Şimşek: Yasa müsait

Şimşek, “Esnaf ve Sanatkarlar Değişim, Dönüşüm ve Destek (3D) Strateji Belgesi ve Eylem Planı”nın (ESDEP) açıklandığı toplantıda, eylem planında vergi muafiyetleriyle ilgili maddelerin Gelir Vergisi Kanun Tasarısı’na bağlandığı ve tasarının bu yıl içinde çıkmayacağına dönük haberler bulunduğuna yer verilerek sorulan soruyu yanıtladı.

Gelir Vergisi Reformu’na ilişkin çalışmaların devam ettiğini hatırlatan Şimşek, “Gelir Vergisi Reformu yapılmasa da zaten planda öngörülen eylemler gerçekleştirilebilir. Zaten mevcut durumda bazı iş kollarını vergiden muaf tutabiliyoruz. Bu imkan yasada var” dedi.

Esnafa nefes aldıracak 7 farklı tedbir geliyor

1Esnafın kredi ve finansman şartları iyileştirilecek. Halkbank kredilerine erişim artırılacak ve kolaylaştırılacak. Ayrıca KOSGEB kredilerinden esnafın da etkin bir şekilde yararlanması sağlanacak.

2Vergi ve istihdamla ilgili yükümlülükler azaltılacak. Vergiden muaf esnaf belgesi uygulaması getirilecek. Basit usülden gerçek usule geçenlerin şartlar oluştuğunda basit usulde vergilendirilmesi sağlanacak.

3Esnaf ve sanatkara yönelik meslek eğitimleri geliştirilecek. Çıraklık eğitimi kapsamındaki sorunların giderilmesine yönelik mevzuat düzenlemeleri yapılacak. Ayrıca danışmanlık hizmeti verilecek.

4Esnaf ve sanatkara yönelik yenilikçi projeler desteklenecek. İşini kaybeden ya da bırakanlara yönelik olarak dönüşüm projeleri gerçekleştirilecek.

5Esnaf ve sanatkarın faaliyet gösterdiği mekanlar iyileştirilecek. Küçük sanayi sitelerinin yapımında TOKİ devreye sokulacak. Esnaf ve sanatkarın kümelenme faaliyetleri desteklenecek.

6Hukuki düzenlemeler yapılacak. KESK’in Milli Prodüktivite Merkezi’ne ödediği aidat kaldırılacak. Esnaf ve sanatkar işletmelerinde ustalık belgesi olan kişiler sorumlu yönetici olabilecek.

7Esnaf ve sanatkarların AB programlarından faydalanması sağlanacak. Bu konuda ilk etapta 14 milyon euroluk kaynak devreye sokulacak.

En çok bakkal var

Meslekler Toplam sayı

* Bakkal büfe 239.507

* Minibüsçü 122.054

* Kahveci 109.295

* Nakliyeci 93.879

* Kamyoncu 82.675

* Kuaför 78.022

* Taksici 74.838

* Şoför 55,163

* Oto tamircisi 52.984

* Lokantacı 48.340

* Pazarcı 47.997

* Servis aracı işletmecisi 41.927

* Tuhafiyeci 34.864

* Otobüsçü 32.760

* Konfeksiyoncu 28.617

* Marangoz 23.557

* Terzi 21.258

* Elektrik-elektronik araç

bakım ve tamiri 20.126

* Fırıncı 18.559

* Mobilya imal ve satıcılığı 17.859

* Emlak komisyonculuğu ve danışmanlığı 16.925

* Demirci 16.577

* Elektrik tesisatçısı 14.926

* Kuyumcu 14.236

* Kasap 14.212

* Hırdavatçı 12.618

* Ayakkabı imal ve tamirciliği 11.863

* Turistik, otantik, hediyelik

eşya imal ve satıcılığı 9.615

* Kırtasiyeci 9.471

* Torna tesviyeciliği 9.300

TOPLAM: 1.374.064

Haberin Devamı