Gazete Vatan Logo

YSK'dan CHP'ye ret!

Ankara'da 30 Mart'tan beri süren belirsizlik sona erdi. YSK, CHP'nin itirazını reddetti.

YSK'dan CHP'ye ret!

CHP’nin Ankara’yla ilgili tüm itirazları oybirliğiyle reddedildi. CHP adayı Mansur Yavaş, AYM’ye başvuracaklarını, sonuç alamazlarsa AİHM’ye kadar gideceklerini açıklamıştı. Yüksek Seçim Kurulu (YSK), CHP’nin Ankara seçimine ilişkin tüm itirazlarını reddetti.

CHP, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin ardından İl Seçim Kurulu’na oyların yeniden sayılması, iptal edilen oyların yeniden değerlendirilmesi ve birleştirme tutanaklarına ilişkin itirazda bulunmuş ancak reddedilmişti. Bunun üzerine CHP, itirazları YSK’ya taşıdı. CHP ayrıca, seçimin “tam kanunsuzluk” nedeniyle iptal edilmesini istedi. YSK ise itirazların hepsini oybirliğiyle reddetti.

Önce AYM, sonr AİHM

CHP’nin adayı Mansur Yavaş, YSK’nın taleplerini reddetmesi halinde AYM’ye, gerekirse AİHM’e gideceklerini açıklamıştı. Ancak hükümet ve Adalet Bakanlığı’ndan “YSK kararlarının kesin olduğu ve Anayasaya göre başka herhangi bir yargı merciine başvurulamayacağı” görüşü dillendirildi. Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler dün de, “Ankara’da seçim kesinleşmiş oldu. Bu saatten sonra yapılacak bir yoktur. YSK kararları bağlayıcıdır, kesindir” dedi.

YSK’nın kararına CHP’den ise sert tepkiler geldi. Ana muhalefet partisi yetkilileri YSK’nın ret kararını “siyasi etki altında verdiğini” de savundu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, AYM ve AİHM’ye gideceklerini açıkladı. Tezcan, “Bir grup, il başkanlığının imzasıyla verilen 25 ilçedeki birleştirme tutanaklarına itiraz etmiştik. İkinci grup, yine il başkanlığı tarafından, sayımın yeniden yapılması ilişkin tek bir dilekçemiz vardı, onu da reddetti. Üçüncüsü ise olağanüstü itiraz yoluyla tam kanunsuzluğa dayalı seçimin iptaline ilişkin talebimiz vardı, o talebi de reddetti” dedi.

124 bin geçersiz oy olduğunu anımsatan Tezcan, “Bu geçersiz oy kamusal ihmalden kaynaklıdır. Bu da seçimin iptali için bir sebeptir. Bu talebimizi de ilginç ve anlaşılmaz bir şekilde reddetti” diye konuştu.

SÜKUNET ÇAĞRISI

Mansur Yavaş, YSK'nın kararını Twitter'dan değerlendirdi. Yavaş, "Bir hukukçu olarak YSK'nın aldığı kararı hayretle karşıladım. Hak ve adalet arayışımız sonuna kadar devam edecek.Yarın konuya ilişkin ayrıntılı bir basın toplantısı düzenleyeceğim. Tüm destekçilerimizi ve gönüllülerimizi itidal ve sükunete çağırıyorum." dedi.



Haberin Devamı