Gazete Vatan Logo

YPG üniformalı IŞİD’çiler Kobani’de dehşet saçtı!

YPG üniformalı IŞİD’çiler Kobani’de dehşet saçtı!

Tel Abyad kentini PKK’nın Suriye uzantısı YPG’ye kaptıran IŞİD, Kürt militanların Rakka’ya ilerlemesi üzerine karşı saldırıya geçti. YPG’li kılığına giren IŞİD’çiler sabaha karşı Kobani’de bomba yüklü

araçları patlatarak katliam yaptı.

Daha önce Kobani’de YPG karşısında ağır bir yenilgiye uğrayan ve kenti ele geçiremeden geri çekilmek zorunda kalan IŞİD militanları dün sabah 04:00 sıralarında bir intikam saldırısı başlattı. IŞİD’liler Türkiye-Suriye sınırındaki Kobani kentine sızarak, bomba yüklü araçlarla peşpeşe saldırılar düzenledi. Bombalar en az 30 can alırken, YPG üniforması giyen IŞİD’liler Kobani’nin güneyindeki Brakh Bootan adlı köyde de 20 sivili rastgele açtıkları ateşle öldürdü. İlk saldırılar Mürşitpınar Sınır Kapısı yakınlarında yaşandı. Patlayıcı yüklü araç gümrük sahasındaki yerleşim birimlerinin olduğu bölgede havaya uçuruldu. Saldırıda 15 kişi ölürken, onlarca kişi de yaralandı. Patlamada ölen ve yaralananların bir bölümü Suruç ve Şanlıurfa’daki hastanelere kaldırıldı.
İki bomba yüklü araç
Suriyeli muhaliflere yakınlığıyla bilinen Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Direktörü Rami Abdel Rahman, “IŞİD Türkiye sınırına yakın bölgede intihar saldırısı düzenledi. Bombalı saldırı sonrası Kobani kent merkezinde de çatışmalar yaşanıyor. Caddelerde cesetler var” dedi. IŞİD militanları, ilerleyen saatlerde Mürşitpınar Sınır Kapısı karşısında ikinci kez aynı bölgede bomba yüklü araçla intihar saldırısı gerçekleştirdi. PYD’ye ait kontrol noktası önünde meydana gelen patlamanın sesi, Suriye sınırındaki Suruç ilçesinden de duyuldu. IŞİD ile Kürt gruplar arasındaki çatışmalar Kobani kent merkezinde yoğunlaştı. Öte yandan bazı vatandaşlar da sınıra yakın bölgelere gelerek gelişmeleri takip etti. Bölgeden dumanların yükseldiği görüldü.
‘Türkiye’den girdiler’ iddiasına yalanlama
Suriye haber ajansı SANA, PYD Lideri Salih müslim ve HDP’liler IŞİD militanlarının Kobani’ye Türkiye’den girdiğini öne sürdü. Hükümet ise bu iddiaları şiddetle reddetti. Yaralılardan 63’ünün Türkiye’ye getirildiğini belirten Dışişleri, gelenlerden biri çocuk, iki kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Şanlıurfa Valiliği de giriş noktasının Cerablus olduğunu açıkladı. Valiliğin açıklamasında, “Elimizdeki veriler örgüt üyelerinin Suriye’nin Cerablus kentinden Kobani’ye sızdığını ispatlamaktadır. Buna ilişkin görüntüler de en kısa sürede kamuoyuyla paylaşılacaktır” ifadelerine yer verildi.
‘Kara propaganda’
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş da Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “DAEŞ militanlarının Türkiye sınırlarından geçtiği iddiası tamamen yalandır ve bir kara propagandanın parçasıdır. Türkiye ilk andan itibaren Kobani’den gelen yaralılar ve insani yardıma ihtiyaç duyan sığınmacılar için alarm durumuna geçmiştir. Şanlıurfa Valiliğimiz ve AFAD ekiplerimiz yaralılar ve insani yardım için her türlü tedbiri almış durumdadır” dedi.
Tekrar sınıra yığıldılar
Suriye’nin Tel Abyad kentine geri dönüşler, Kobani’de meydana gelen patlama sonrası durdu. Sabah saatlerinden itibaren ülkelerine dönmek için Akçakale Sınır Kapısı’na gelen Suriyeliler, Kobani’de meydana gelen patlama nedeniyle tedirginlik yaşayınca Suriye’ye gitmekten vazgeçti. Ayrıca patlayan bombaların ardından bir grup Suriyeli sivil Türkiye sınırına geldi.IŞİD 15 Haziran’da kritik Tel Abyad kasabasının kontrolünü kaybetmişti. YPG, ABD hava saldırıları eşliğinde IŞİD’i kasabadan çıkarmıştı. Geçen yıl Eylül ayında Kobani’ye saldırıp şehrin yarısına kadar ilerleyen IŞİD, dört ay süren çatışmaların ardından peşmerge ve YPG tarafından kentten çıkarılmıştı.
‘Uyuyan hücreler’ uyandı!
IŞİD’in saldırısına, bölgede uzun süredir beklemede olan ve ‘uyuyan hücreler’ olarak tabir edilen özel grupların da katıldığı, IŞİD’in bu saldırıyı uzun zamandır planladığı belirtiliyor. Kent merkezine düzenlenen baskında, PYD’nin karargah olarak kullandığı ve ‘4’lü güvenlik kuşağı’ olarak adlandırılan bitişik binalar örgütün eline geçti. Binaların çevresinde yoğunlaşan şiddetli çatışmalar saatlerce devam etti.
Yaralılar Suruç’a getirildi
Bombalı saldırıda yaralananlar Şanlıurfa’nın Suruç ilçesindeki Mürşitpınar Sınır Kapısı’ndan 112 Acil Servis ekipleri tarafından Türkiye’ye alındı. Yaralılar başta Suruç Devlet Hastanesi olmak üzere kent merkezindeki hastanelere yönlendirildi.
Kürt evlerine kırmızı işaret
Suriye’de YPG’nin IŞİD’in başkenti Rakka’ya 50 kilometre yaklaşması üzerine militanların kentteki Kürtleri şehirden sürmeye başladığı belirtildi. “Kürt mahallerinde dağıtılan el ilanlarında tüm Kürtlerin şehri 72 saat içerisinde terk etmesi gerektiği, aksi takdirde Şeriat mahkemelerinde yargılanacakları ifade edildi. Kürt evleri de kırmızı boyalarla işaretlendi. Rakka’nın Kürt mahallelerinde megafonlarla yapılan anonslarda ise IŞİD militanlarının “Haçlı koalisyonuyla işbirliği yapıyorsunuz” dediği belirtiliyor. Eski Rakka kent konseyi üyesi ve Kürt aktivist İbrahim Müslim, “Bize sürgün kararının ‘Kürt-Haçlı işbirliği’nin bir sonucu olduğunu söylüyorlar” dedi. Kürtlerin Rakka’nın kuzeyindeki kantonlarına gitmemeleri için Tel Abyad ve Kobani yollarının kesildiği de belirtilen haberde, Kürt ailelerin Palmira’ya yönlendirildiği ifade edildi.
Canlı kalkan çağrısı
Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Diyarbakır İl Başkanı Ali Şimşek, saldırıların ardından halka sınıra gidip canlı kalkan olma çağrısı yaptı. Kalabalık bir grup da Türkiye’den Suriye’ye geçmeye çalıştı. Ancak güvenlik güçleri izin vermedi.
Evlerin kapısını çalıp açanları öldürdüler!
Kobani’dekilerin sınır köylerindeki akrabalarına verdiği bilgilere göre, kente giren IŞİD militanları gece saat 03.00’ten sabahın ilk ışıklarına kadar evlerin kapılarını çalarak içeri girdi ve sessizce insanları öldürmeye başladı. Kobani yakınlarındaki Bark Butan köyünde de en az 23 kişinin katledildiği öğrenildi. Bir Kobanili, akrabasıyla yaptığı telefon görüşmesinde, “Kendimizi bir eve kilitledik. Dışarı çıkan öldürülüyor” dedi. Öldürülenlerin çoğunun bebek, çocuk ve kadın olduğu öğrenilirken; sokakların ölülerle dolduğu belirtildi. Patlamaların ardından ise silahlı çatışmalar yaşandı. YPG güçlerinin yüzde 90’ı Rakka ve Tel Abyad’da olduğu için Kobani’de az sayıda silahlı Kürt gücü bulunduğu belirtildi.

Haberin Devamı