Gazete Vatan Logo

Yerli tüfekte ilk testler olumlu!

'Mehmetçik - 1'in detayları ortaya çıkmaya başladı

3 Temmuz 2011’de üretime başlandığı, 2012 yılı başlarında ise kullanılmaya başlanacağı açıklanan ancak henüz hiçbir birliğe dağıtılmadığı için adeta yılan hikayesine dönen yüzde 100 yerli “Mehmetçik - 1” piyade tüfeğiyle ilgili detaylar ortaya çıkmaya başladı. VATAN’a konuşan Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, “Milli piyade tüfeğinde ilk prototiplerimizin testleri olumlu. Şimdi bir set daha tüfek üretiyoruz. Onları da bir teste tabi tutacağız. Onların da sonuçları olumlu çıkarsa üretime geçeceğiz” dedi.

‘Benzerlik doğru değil’

Gecikmeli tüfek projesiyle ilgili bir çok iddia ortaya atılmıştı. 3 adet örneği üretilen tüfeğin “Alman malı HK-416”ya benzediği ve Alman Heckler & Koch firmasının konuya müdahil olarak bu konuda lisans alınması zorunluluğunu dile getirdiği iddia edilmişti. Bayar, “Zaten şu anda tüfeğimiz bilinmiyor. Hiçbir yerde gösterilmedi. Bu iddialar doğru değil” diye konuştu.

Namlu ömrü 10 bin atım

TSK tarafından kullanılan G3’lerin yerini alması planlanan modern piyade tüfeğinin, dünyada kullanılan üçüncü jenerasyon piyade tüfeklerinin en iyi özelliklerini üzerinde toplaması amaçlanıyor. Tüfeğin üzerine gece görüş dürbünü, ışıldak, laser, bomba atar gibi aksesuarlar takılabilmesi hedefleniyor. Namlu ömrü minimum 10 bin atım olarak tasarlanacak tüfek, tek ve seri atışlar yapabilecek. Mehmetçik 1’in G3’lere göre boyunun daha kısa olması bekleniyor.

Haberin Devamı