Gazete Vatan Logo

'Yerkel olduğunu bilmiyordum'

Yusuf Yerkel'in tekme anını fotoğraflayan muhabirler konuştu.

'Yerkel olduğunu bilmiyordum'

Soma’daki maden faciasında 10 yıllık madenci Erdal Kocabıyık’ın Başbakanlık Müşaviri Yusuf Yerkel tarafından tekmelediği an, acıları daha da artırdı.

Bu anın fotoğrafları ulusal basının yanı sıra dünyanın birçok önemli gazetesinde yer aldı. O anları fotoğraflayan foto muhabirleri Mehmet İnmez ve Mehmet Emin Al, fotoğrafların hikayesini anlattı.

İzmir’de yaklaşık 20 yıldır yerel ve ulusal basında görev yapan Habertürk Gazetesi Foto Muhabiri Mehmet İnmez, 301 kişinin hayatını kaybettiği Soma’ya gidip orada tarihi fotoğrafları ve acıyı paylaşıp çektikten sonra ilçeye gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı takip ettiklerini söyledi.

"3 DEFA TEKMELEDİKTEN SONRA AYRILDI"

Başbakan Erdoğan’ın belediye ziyareti çıkışında bir grubun Başbakan’ın arabasını tekmelediğini anlatan İnmez, “Tekmeleyenler arasında fotoğrafta olan kişiyi iki özel harekat polisi etkisiz hale getirip yere yatırdı. O arada adını sonradan öğrendiğim Başbakanlık Müşaviri Yusuf Yerkel gelip, 9-10 saniyelik sürede 3-4 defa tekmeledikten sonra ayrıldı. Daha sonra tekmelenen şahsın gözaltına alındığını öğrendim.” dedi. Çektiği fotoğrafı hem kendisi açısından, hem de gazetecilik açısından tarihi bir fotoğraf olarak gördüğünü belirten İnmez, deklanşöre basarken çektiği kişinin Yusuf Yerkel olduğunu bilmediğini, daha sonra öğrendiğini belirtti. İnmez, “Ben normalde onun koruma olduğunu tahmin ediyordum.” şeklinde konuştu. Gazetecilik hayatında 20’ye yakın fotoğraf ödülü olduğunu, 1 – 2 kez çektiği fotoğrafların uluslar arası basında kullanıldığını anlatan İnmez, “Daha önce yayınlanan fotoğraflarım oldu ama bu kadar ses getiren kare olmadı.” dedi. İnmez, uluslar arası haber ajanslarının da Soma’da çektiği fotoğrafı talep ettiğini ancak kurumsal bir gazetede çalıştığı için bunu reddettiğini söyledi.



"FOTOĞRAFIN BU KADAR SES GETİRECEĞİNİ BİLMİYORDUM"

Yusuf Yerkel’i çekerken bu kadar gündemde kalacağını tahmin etmediğini çünkü çektiği kişinin koruma olduğunu tahmin ettiğini kaydeden İnmez, “Çünkü özel harekat polisleri de sakinleştirmeye çalışıyordu. Çektiğim fotoğrafların bu kadar ses getireceğini beklemiyordum. Zaten 7-8 karelik fotoğraf çektim. Daha sonra başbakanlık müşaviri olduğunu öğrendik.” diye konuştu.



Tarihe geçen bir fotoğraf olduğu için bunun kendisi için onur verici olduğunu da kaydeden İnmez, fotoğrafının birçok ulusal ve uluslar arası basında imzasız, kimden alındığı sorgulanmadan kullanıldığını dile getirdi.

Haberin Devamı