Gazete Vatan Logo

Yerel seçimde 2. tur var mı? 2024 yerel seçimde kaç oy kullanılacak, seçimde kaç oy pusulası olacak?

Türkiye 31 Mart 2024 Pazar günü yapılacak mahalli idareler seçimi için sandık başına gitmeye hazırlanıyor.  Seçmen seçim günü yaklaştıkça seçime dair sorgulamalar da arttı. Merak edilen sorulardan biri de “Yerel seçimde 2. tur var mı?” sorusu oldu.

Yerel seçimde 2. tur var mı? 2024 yerel seçimde kaç oy kullanılacak, seçimde kaç oy pusulası olacak?

31 Mart 2024 Pazar günü Türkiye yerel yöneticilerini seçmek için sandık başına gidecek. YSK tarafından yayınlanan karara göre propaganda serbestliği 30 Mart Cumartesi saat 18.00'de, seçim yasakları ise 31 Mart saat 23.59'da sona erecek. Peki, Yerel seçimde 2. tur var mı? 2024 yerel seçimde kaç oy kullanılacak, seçimde kaç oy pusulası olacak?

SEÇİME KAÇ SİYASİ PARTİ KATILACAK?

YSK, 36 siyasi partinin katılabilme yeterliliğine sahip olduğunu belirledi.

Buna göre, alfabetik sırayla seçime katılabilecek partiler Adalet Birlik Partisi, Adalet Partisi, Adalet ve Kalkınma Partisi, Anadolu Birliği Partisi, Anavatan Partisi, Aydınlık Demokrasi Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, Büyük Birlik Partisi, Büyük Türkiye Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Demokrasi ve Atılım Partisi, Demokratik Sol Parti, Demokrat Parti, Emek Partisi, Gelecek Partisi, Genç Parti, Güç Birliği Partisi, Hak ve Özgürlükler Partisi, Halkın Kurtuluş Partisi, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi, Hür Dava Partisi, İYİ Parti, Memleket Partisi, Millet Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi, Milli Yol Partisi, Saadet Partisi, Sol Parti, Türkiye İşçi Partisi, Türkiye Komünist Hareketi, Türkiye Komünist Partisi, Vatan Partisi, Yeniden Refah Partisi, Yenilik Partisi, Yeni Türkiye Partisi ile Zafer Partisi seçime katılabilecek.

Haberin Devamı

YEREL SEÇİMDE 2. TUR VAR MI?

Yerel seçimde 2. tur yapılmamaktadır. Cumhurbaşkanı seçiminde olan yüzde 50+1 oy şartı, yerel seçimde belediye başkanı seçerken aranmamaktadır. Belediye başkan adayları arasından en yüksek oy oranına sahip aday seçimi kazanan aday olarak ilan edilir. 

SEÇİMDE KAÇ OY PUSULASI OLACAK?

Seçmenlere 4 oy pusulası verilecek:

-BEYAZ: Büyükşehir Belediye Başkanlığı,

-TURUNCU: İl Genel Meclisi üyeleri,

-MAVİ: Belediye Başkanları,

-SARI: Belediye Meclisi üyeliği seçimleri için.

Seçmenler tüm oy pusulalarını tek zarfa koyacak.

Özellikle büyükşehirlerde aday sayısı çok olduğu için haliyle pusulalar da uzun.

- İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için hazırlanan pusula 97,

-Ankara için hazırlanan 79,

Haberin Devamı

- İzmir için hazırlanan ise 86 cm. uzunluğunda.

Yani seçmenin asıl sınavı kabinde; sabırla pusulayı katlamak, mühürlü tarafın diğer tarafa bulaşmasını önlemek (yoksa oyunuz geçersiz sayılabilir) ve 4 pusulayı da aynı MÜHÜRLÜ zarfa sığdırmak olacak.