Gazete Vatan Logo

‘Yaylaya çıkmayı kolay mı sandınız!’

Rizeliler ‘Yeşil Yol’u yapan iş makinelerini yine engelledi:

‘Yaylaya çıkmayı kolay mı sandınız!’

Karadeniz’de 8 ilin yaylalarını birbirine bağlayacak ‘yeşil yol’ için iş makineleri komandolar eşliğinde Çamlıhemşin’e geldi. Yöre sakinleri yaylaya koşup makineleri durdurdu. Ancak aralarında yaşlı teyzelerin de olduğu gruba müdahale gecikmedi!

Karadeniz Bölgesi’nde 8 ilin yaylalarını birbirine bağlayacak 2.600 kilometre uzunluğundaki Yeşil Yol Projesi için Rize’nin Çamlıhemşin İlçesi Yukarı Kavrun Yaylası’na tepkiler nedeniyle sokulamayan iş makineleri, vadinin arka tarafındaki Samistal Yaylası’na komando birlikleri eşliğinde getirildi.
Taş taşıyıp yol yaptılar
Durumu haber alıp bölgeye hareket eden yöre sakinleri, arızalandığı iddiasıyla bırakılan iş makinesi yolu kestiği için yaylaya gidemeyince, insan zinciri ile taş taşıyarak yeni bir yol oluşturdu. Samistal Yaylası’na ulaşan grup, iş makinesinin önüne geçerek yol çalışmasını durdurup, nöbete başladı.
'Yeşil yol katliam!’
Çalışmanın durdurulması üzerine alkışlarla tempo tutan grup hep bir ağızdan “Denizi aldınız, dereyi çaldınız, yaylaya gelmeyi kolay sandınız, Rize size yalan, Yeşil Yol katliam, yaylaya dozeri sokturmayız, bas geri bas geri, al da git askeri’ dizeleri ile türküler söyledi. Ancak bir süre sonra iş makinesinin çevresinde ellerinde kalkan ve biber gazlarıyla bekleyen jandarma, gruba müdahale etti. Askerler aralarında yaşlı teyzelerin de olduğu protestocuları sürükleyerek götürdü. Jandarma bu sert müdahalenin ardından, yaylada bulunan yöre sakinlerinin iş makinelerinin yanına yaklaştırmadı.
Samistal Yaylası’na çıkan her iki yol güzergahı da İl Özel İdaresi’ne ait araçlarla barikat oluşturularak ulaşıma kapatıldı. Çamlıhemşin’den yaylaya çıkışa da güvenlik güçleri izin vermedi.
HAVVA TEYZE KOMANDOLARIN ÖNÜNE GEÇTİ:
‘Ben halkım halk’
Dozerin geçeceği güzergahın önüne elinde sopasıyla oturan Havva Bekar, “Yaylaların yolu birleşmeyecek. Kesinlikle istemiyoruz. Vali bize çapulcu diyor. Biz çocukluğumuzdan beri burada yaşıyoruz. Vali, Kaymakam kimdir? Ben halkım ve buradayım. Yaylaları birbirine birleştireceksiniz ama amacınız nedir? Her yaylanın yolu var. Herkes birbirine gelip, gider. İş makinelerini alıp gidin buradan” diye tepki gösterdi.

Haberin Devamı