Gazete Vatan Logo

Yayınevi gece gündüz Orhan Pamuk basıyor

Nobel ödülünün açıklanmasının ardından 4 saat içinde, İletişim Yayınları’nın deposundaki 6 bin Orhan Pamuk kitabı tükendi. Yayınevi 3 makineyle 24 saat aralıksız kitap basmaya başladı. Amazon’da ‘Kar’ ilk 10’a girdi, Almanya da bu kitaptan 40 bin adet daha basacak

Orhan Pamuk’un Nobel bereketi hızlı başladı. Ünlü yazarın ödülünün açıklanmasının ardından kitap satışlarında patlama yaşandı. Öyle ki, yazarın kitaplarını yayımlayan İletişim Yayınevi’nin deposunda bulunan 6 bin kitap 4 saat içinde tükendi. Şimdi matbaada üç makine, 24 saat boyunca aralıksız olarak Orhan Pamuk kitabı basıyor. Anadolu’dan da sipariş almaya başladıklarını söyleyen yayınevi yetkilileri, yazarın tüm kitaplarını tekrar basacaklarını açıkladı. Orhan Pamuk’un “İstanbul” adlı kitabının yayıncısı Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık yetkilileri de, ilk günden itibaren siparişlerin arttığını, dün de kitabın yeni baskını yaptıklarını söyledi. Birçok kitapçıda da Orhan pamuk için ayrı stantlar kuruldu.

ALMANYA 40 BİN BASACAK
Pamuk’un en çok okunduğu ülkelerden olan Almanya’da da satışlar hızla artıyor. Münih’deki “Hanser Verlag” adlı yayınevi, yoğun talep nedeniyle Orhan Pamuk’un tüm eserlerini yeniden basacaklarını, Kar adlı romanından da 40 bin adet daha basacaklarını açıklarken, Frankfurt kentindeki “Fischer Verlag” adlı yayınevi de Pamuk’un eserlerini cep kitabı olarak yayınlayacağını bildirdi.

AMAZON’DA ONUNCU
İnternet üzerinden dünya geneline kitap satışı yapan “amazon.com” sitesinde de Orhan Pamuk en çok satan ilk 10 listesine girdi. Dün akşam saat 19.00 itibariyle “Kar” adlı eseri, sitede 10’uncu sıradaydı. Bu saatlerde Pamuk’un diğer kitapları şu sıralamayla listeye girdi: “Benim Adım Kırmızı” (17), “İstanbul, Hatıralar ve Şehir” (24), “Beyaz Kale” (68) ve “Kara Kitap” (67).

Türk edebiyatı ne kazanacak?
Orhan Pamuk’un Nobel Edebiyat Ödülü’nü alması, büyük değişimlere neden olacak. Çünkü Nobel öyle bir ödül ki, sadece kazanana değil onun mensubu olduğu edebiyata da dikkat çeker. Mesela Kolombiyalı yazar Marquez’in Nobel’i almasıyla dünya yayın piyasası Latin Amarika edebiyatını keşfetmişti. 2000 yılında da Gao Şingcian’ın Nobel’i alması Avrupa dillerine ve edebiyatına tamamen yabancı olan Çin edebiyatını bir anda gündeme getirdi. İşte Orhan Pamuk’un Nobel’i almasıyla dünya edebiyat otoriterelerinin Türk edebiyatına olan ilgisinin de artmasını bekleyebiliriz.

Erdoğan telefonda tebrik etti
Başbakan Erdoğan, Orhan Pamuk’a telefon ederek, Nobel ödülünü tebrik etti. Başbakanlık Sözcüsü Akif Beki, “Sayın Başbakan, ABD’de bulunan Orhan Pamuk’la bugün yaptığı telefon görüşmesinde, Nobel Ödülünün bir Türk yazarına verilmiş olmasından memnuniyet duyduğunu belirterek kendisini tebrik etti. Orhan Pamuk da Başbakan’a teşekkür ederek, memnuniyetini ifade etti” dedi.

Ermenistan’dan kutlama
ERMENİSTAN Dışişleri Bakanı Vartan Oskanyan, Amerikan New York Times gazetesine gönderdiği elektronik postayla, Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan Orhan Pamuk’u kutladığını bildirdi. Gazete de, bu mesajın Türkiye’yi daha da rahatsız edeceğini öne sürdü.

Dora Bakoyanni’den mektup
YUNANİSTAN Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni de Orhan Pamuk’a bir kutlama mektubu gönderdi. Yunanistan Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Bakoyanni’nin mektubunda, Pamuk’u başarısından ötürü tebrik ettiği ve yakında Yunanistan’ı ziyaret etmesinden büyük onur ve sevinç duyacağını vurguladığı belirtildi.

Hollanda’dan fahri doktora
Hollanda’da Tilburg Üniversitesi, 2006 Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görülen yazar Orhan Pamuk’a, fahri doktora unvanı verilmesini kararlaştırdı. Üniversiteden yapılan açıklamada, fahri doktora unvanı verilmesinin, felsefe, kültür, iletişim ve teoloji fakültelerinin isteği üzerine, üniversite konseyince kararlaştırıldığı bildirildi.

TDK: Nobel Türkçe’ye verildi
TÜRK Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, “Türkçenin zengin söz varlığını romanlarına yansıtan ve kullandığı duru Türkçeyle de dikkatleri çeken Orhan Pamuk’a Nobel Edebiyat Ödülü’nün verilmesi dilimizin tanıtımı açısından önemli bir kazanım. Eser Türkçe yazıldığı için ödül de Türkçeye verilmiştir” dedi.

SATIŞLARI YÜZDE 50 ARTAR
Nobel ödülü alan bir yazarın kitabının satışları tüm dünyada ortalama yüzde 50 artıyor. Pamuk’un satışlarının da bir iki ay içinde 10 milyon dolar telif kazandıracağı tahmin ediliyor. Böylece Pamuk, en çok kazanan Türk yazarı ünvanını da elde edecek.

‘Fransa bu yasayla ne yazık ki ayıp etti’
ORHAN Pamuk’un, ödül açıklandıktan sonra Fransa’daki oylamayla ilgili açıklama yapmaması tepki toplamıştı. Hatta TBMM Başkanı Bülent Arınç dün, “Pamuk’u kutluyorum, ancak Fransa’da Meclisin oyladığı İnkar Yasası ile ilgili görüşlerini merak ediyorum” dedi. Orhan Pamuk da dün akşam görüşünü Kanal D Anahaber Bülteni’nde Mehmet Ali Birand’a açıkladı...

* Nobelli yazar olmak hayatınızda değişime neden oldu mu?
Değişiklik henüz başlamadı. Sabaha doğru Londra’daki ajansım aradı. Akademi sekreteri arayacak dediler. Hemen arandım. Sekreter, çok güzel kısa bir konuşma yaptı. “Kabul ediyor musunuz ödülü” diye sordu. Pijamalarım vardı üzerimde. Tam saat 13.00’de ilan ettiler. 28 saat içinde 6-7 saat uyuyabildim. Kazada acıyı hissedemezsiniz ya, ben de sevinci hissedemedim. Bana eleştirel bakanların bile sevinmesi lazım, bu Türk kültür geleneğine verilen bir ödüldür.

* Bekliyor muydunuz?
Her ekimde Türk ve yabancı gezeteler adımı geçiriyor. Bu fazla oldu, rahatsız etti beni. Şaka yanı belki ama artık, kimse “Ne zaman Nobel alacaksınız” diye soramayacak, “Bunu Nobel almak için yaptı” diyemeyecek.

* Kimler aradı, beklediklerinizden aramayan oldu mu?
Dün sıkışık olduğum için iletişim sorunu oldu. Üniversitesindeyken, büyükelçi beni Abdullah Gül’le görüştürdü. Tatlı şeyler konuştuk. “Aynı gemideyiz” dedim. Başbakan bugün (dün) aradı, tebrik etti.

* 16 Ekim’de Minnesota Üniversitesi’nde yapılacak Ermeni konferansı neden iptal edildi?
Ödül açıklandıktan bir saat sonra ben iptal ettim, “Bu yükü kaldıramam” dedim onlara.

* Ermeniler’le ilgili sözleri- niz ödülde etkili oldu mu sizce?
Bilmiyorum. hangi dürtüyle verildiğini. 32 yıllık yazarlığıma verildi bence. Siyasi konulara girme günü değil bugün. Bu ödülü kutlamalıyım. Cevap yetiştirecek değilim. Siyasiymiş, ötekiymiş, kafamı takmıyorum bunlara.

* Fransa’nın son kararına ne diyorsunuz?
Bunu fazla büyütmeyelim. Fransa’nın özgürlükçü bir geleneği vardır, özgürlüğü savunan yazarları vardır. Bu yasa ne yazık ki ayıp oldu. Onlar çıkardı diye bizler de benzer yasaları çıkarmak zorunda değiliz. Çok yanlış olan Fransa’nın bu kararını büyütmeyelim. Pire için yorganı yakmayalım.

* Paris’e gidip, fikir özgürlüğü için “soykırım olmadı” açıklaması yapar mısınız?
Yok. Bu tür şovları hiçbirimiz yapmayalım...

DÜNYA ONU KONUŞUYOR
İfade özgürlüğünün cesur savunucusu
* WASHINGTON POST: Ödüle itirazlar var
Açıklama, Fransa’daki oylamaya denk düştü. Karara itirazlar da oldu. Akademi’nin Türkiye’deki insan hakları siciline dikkat çekmek amacıyla “siyasi bir gündem” ile hareket ettiği iddia edildi.

* GUARDIAN: Mükemmel bir seçim
Bu feci dönem için Pamuk’tan daha mükemmel bir seçim yapılamazdı. Türkiye nereye gidiyor, tarihi ile yüzleşebilecek mi, İslamcılar’la laikler arasındaki çatışma nasıl önlenecek gibi konuları anlamak için Pamuk’u okumak yeterli.

* WASHINGTON TIMES: Nobel bile siyasetten kaçamadı
Bu postmodern Türk romancısı, geçen yıl büyük şöhret kazandı, ancak eserlerinden çok, ülkesinde Türklüğe hakaret suçundan yargılanmasından dolayı.

* LOS ANGELES TIMES: Cesur bir yazar
Kısa bir süre önce ülkesinde hapis cezası tehdidiyle karşı karşıya bulunan Pamuk, şimdi Nobel ödülünü kazandı. Pamuk destekçiler tarafından ifade özgürlüğü davasının, bazen da istemeyerek olsa da cesur savunucusu olarak görülüyor.

* ALMAN FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG: Son yılların en iyi kararı
Nobel komitesinin son yıllarda aldığı en iyi karar (Gazete, 1970’te bu ödüle layık görülen ünlü Sovyet muhalif Aleksander Soljenitsin’e gönderme yaptı). O zamanlar en önemli tartışma konusu iki kutup arasındaki ideoloji çatışmasıydı. Şimdi ise dünya din ve kültür savaşlarının yaşandığı bir döneme girdi.

* YUNAN TO VIMA GAZETESİ: Bir ülkenin iki yüzü
Türkiye’nin iki yüzü, istekleri dışında, uluslararası sahnede karşılaştı. Türkiye’nin bir tarafı, Mustafa Kemal’in, Fransız Meclisi’nden, itibarı güçlü bir darbe alan yaşlı ve sorunlu kızı, diğeriyse sosyal adalet, çağdaşlık ve AB üyeliğiyle flört eden geleceğin Türkiye’siydi. Nobel sürpriz değildi, herkes tarafından bekleniyordu.

548
Medya Takip Merkezi’nin rakamlarına göre, Nobel ödülünün açıklandığı andan itibaren 24 saat içinde; 35 ulusal gazete, 24 ulusal TV kanalı ve 20 internet haber sitesinde 548 Orhan Pamuk haberi yayımlandı...

Haberin Devamı