Gazete Vatan Logo

Yasaklı günlerin en yakın tanığı...

Yasaklı günlerin en yakın tanığı...

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in Tuzla’daki yazlığı Güniz Sokak’taki 31 numaralı evinden sonra daima ikinci adresi oldu. Süleyman Demirel, DSİ’nin başındayken bir yazlık yaptırmaya karar verdi ve o yıllarda DSİ’de muavin olarak çalışan Orhan Güncüoğlu vasıtasıyla Tuzla’da hemen denizin kıyısında bulunan Mercan Mahallesinde bir villa yaptırdı. Siyasette yasaklı olduğu yılların tamamına yakını burada geçiren Demirel, Cumhurbaşkanı olduktan sonra bir daha yazlığına hiç uğramadı ancak villayı polisler 20 yıldır hâlâ koruyor. Demirel çiftiyle yaklaşık 10 yıl boyunca komşuluk yapan Erhan Erginsoy o yılları şöyle anlattı:

Öğrencilere burs verirdi

“İlk geldiğimizde 1976 yılıydı. Etraf boş arazilerle çevriliydi. İlk olarak Demirel ailesi geldi onlardan bir yıl sonra biz geldik. Beyefendi çok cana yakın çok kibar ve komşuluk ilişkilerine daima önem verirdi. DSİ yıllarından itibaren her dönem 6-7 öğrenciye kendi maaşından burs verdi. Bunu bizden başka kimse bilmezdi.

‘Herkesle bayramlaşma’

“Eşim kendi aile büyüklerimizin tansiyonunu ölçerken her gün sabah onlara gidip tansiyonlarını ölçerdi. Bir gün Nazmiye Hanım’ın tansiyonu düşük çıkmış. Demirel ‘Nazmiye’nin tansiyonu hep düşük çıkar’ diyerek takılmış.

Haberin Devamı

Nazmiye hanım çok iyi yemek yapardı. Her bayram sakızlı muhallebi yapıp mahalleliye dağıtıyordu. Bayram zamanlarında Demirel, en büyüğünden başlar sırasıyla evleri dolaşıp hepimizle bayramlaşırdı. Cavit Çağlar her bayram helikopterle bahçeye inip Demirel’in elini öpmeye geliyordu. Çok fazla ziyaretçisi vardı. O geleceği zaman bütün yollara asfalt dökülüyordu. Zaten ondan önce polis ordusu geliyordu.”

Denize girmiyordu

Komşularının ifadelerine göre Demirel bu yazlığı yaptırdıktan sonra sık sık tekne ile açılıyor ancak denize girmiyordu. Onun için yazlığın hemen önüne deniz üstüne bir havuz yapıldı. Demirel 10 yıl boyunca bu havuza sadece 3 kez girdi. Çevreyi dolaşmak için çıktığı tekne öyle çok güvenlikli bir tekne değildi. Bir gün komşuları ile çıktığı tekne turunda korumasına dönerek ‘bu tekne arızalansa ne yapacaksın?’ diye sormuş koruması ise bu soruya yanıt verememişti.

Haberin Devamı