Gazete Vatan Logo

Yargıtay: ByLock örgüt bağına delil

Paralel Yapı” soruşturmaları kapsamındaki tutukluları tahliye eden hakimler Metin Özçelik ile Mustafa Başer’e verilen mahkumiyetin gerekçesi, ByLock’a ilişkin de ilk Yargıtay kararı oldu

Yargıtay: ByLock örgüt bağına delil

Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin, “Paralel Yapı” soruşturmaları kapsamındaki tutukluların tahliyesini kararlaştıran ve meslekten ihraç edilen hakimler Metin Özçelik ile Mustafa Başer’e “silahlı terör örgütü üyeliği” ve “görevi kötüye kullanma” suçlarından 10’ar yıl hapis cezası veren kararının gerekçesi açıklandı. “ByLock” kullanımını FETÖ üyeliği sayan karar, diğer mahkemeler için de yol gösterici nitelik taşıyacak.

Yüzlerce kez girmişler

Daire, gerekçesinde “ByLock”un FETÖ mensuplarının kullanmaları amacıyla oluşturulduğuna işaret etti ve sanıkların bu programı ağ özelliğini bilerek (kasten), sisteme ancak şifre ile girilebilen dönemde birçok kez kullandıklarını kaydetti. Başer’in 459, Özçelik’in ise 405 kez sisteme giriş yaptığı belirtildi.

Buradan haberleştiler

“ByLock”taki mesajlaşma şekillerinin anlatıldığı gerekçeli kararda, mesajlaşma içeriklerinde, FETÖ’nün faaliyetlerini devam ettirebilmesi için yapılması gerekenlerin anlatıldığı kaydedildi. Gerekçeli kararda, “ByLock” üzerinden FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in talimatlarının iletildiğinin ve Gülen’den “HE” koduyla “Hocaefendi” olarak bahsedildiği belirtildi. Kararda, uygulamanın gizliliğine olan güvenden dolayı bazı örgüt mensuplarınca, örgüt toplantılarının gerçekleştirileceği adreslerin ve yapılacak organizasyonların uygulama üzerinden paylaşıldığına işaret edildi. Gerekçeli kararda, şu tespitlerde bulunuldu:

Haberin Devamı

“ByLock uygulamasının global bir uygulama görüntüsü altında münhasıran FETÖ/PDY silahlı terör örgütü mensuplarının kullanımına sunulduğu sonucuna varılmıştır. ByLock iletişim sistemi, somut delillerle kanıtlandığı üzere, FETÖ/PDY silahlı terör örgütü mensuplarının kullanmaları amacıyla oluşturulan ve münhasıran bu suç örgütünün bir kısım mensupları tarafından kullanılan bir ağ olması nedeniyle, örgüt talimatı ile bu ağa dahil olunduğunun ve gizliliği sağlamak için haberleşme amacıyla kullanıldığının, her türlü şüpheden uzak, kesin kanaate ulaştıracak teknik verilerle tespiti halinde, kişinin örgütle bağlantısını gösteren delil olacaktır.”

Haberin Devamı