Gazete Vatan Logo

UNESCO listesinde

Diyarbakır Surları ile Hevsel Bahçeleri ‘Dünya Kültür Mirası’ listesine dahil edildi. Efes konusunda da kararın bugün verilmesi bekleniyor.

39. BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Miras Komite toplantısı, Almanya’nın ev sahipliğinde Bonn kentinde devam edildi. Toplantıda Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri’nin Unesco Dünya Kültür Mirası listesine alınmasına karar verildi.

Efes’in de kısa bir süre sonra listeye girmesi bekleniyor. Müjdeyi Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik verdi.Bakan Çelik haberi Twitter’dan şöyle duyurdu: “Beklediğimiz müjdeli haberi aldık. “Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri” UNESCO Dünya Miras Listesi’ne kaydedilmesine karar verildi. Haber Almanya’da Dünya Miras Komitesi 39. Dönem Toplantısı’ndan az önce geldi. Böylece Türkiye’nin listedeki varlık sayısı 14’e yükseldi. Diyarbakır Surları dünyanın en eski yapılarından. Hevsel Bahçeleri de Dicle’nin kıyısında kurulan verimli, bereketli topraklar. Aynı toplantıda Efes dosyamız da görüşülecek. Yüzleri güldürmek için şimdi sıra Efes’te. Adaylık süreci boyunca emeği geçen herkese bir kez daha teşekkür ediyorum.”

Haberin Devamı

Kültür ve Turizm Bakanlığı liderliğinde belediyelerin ve sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle yürütülen süreç, komitede yer alan 20’yi aşkın ülke tarafından yapılacak oylamayla sonuçlanacak.

Türkiye’nin ağırlığı var

Türkiye’nin UNESCO Nezdinde Daimi Temsilcisi Büyükelçi Hüseyin Avni Botsalı, Türkiye’nin UNESCO tarihinde en yüksek oyla Dünya Mirası Komitesi üyeliğine seçildiğini ve ağırlığı olan bir ülke olduğunu ifade etti. Botsalı, “İstanbul gelecek yıl Dünya Miras Komitesi’nin 40. toplantısının ev sahipliğine aday ve büyük olasılıkla oy birliğiyle bunun kararı 7 Temmuz’da alınacak. Bunun hazırlığını yapıyoruz. Ev sahipliğiyle, Türkiye’nin kültür alanındaki lider konumu bir daha ortaya çıkacak” dedi.

Hevsel Bahçeleri
Hevsel Bahçeleri, Dicle Nehri kıyısında, Diyarbakır Kalesi ile nehir vadisi arasında yer alan yaklaşık yedi yüz hektarlık verimli arazidir.