Gazete Vatan Logo

Üç yıl sonra gelen ilk İsrailli bakan

Mavi Marmara gemisinde 9 Türk’ün öldürülmesinin ardından İsrail’den bakan düzeyinde ilk ziyaret gerçekleşti. Çevre Bakanı Peretz, İstanbul’da konferansa katıldı.

İsrail Çevre Bakanı Amir Peretz, Akdeniz’in Kirlenmeye Karşı Korunması Sözleşmesi çerçevesinde İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen ‘18. Taraf Ülkeler Toplantısı’na katıldı. 2010 yılında Gazze’ye giden Mavi Marmara gemisine İsrailli askerlerin baskın yaparak 9 Türk’ü öldürmesinin ardından iki ülke arasında yaşanan gerilim son aylarda aşılmaya çalışılırken, ilk kez İsrailli bir bakan Türkiye’ye gelmiş oldu. Toplantıda Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar da yer aldı. Peretz, ziyaretiyle ilgili soruları yanıtsız bıraktı. Türkiye’ye gelen Amir Peretz, İsrail kabinesinde sendika kökenli bir siyasetçi olarak biliniyor. Fas Yahudisi Peretz, geçen seçimlerde meclise şu anda Türkiye ile İsrail arasında tazminat müzakerelerini sürdüren Adalet Bakanı Tzipi Livni’nin Hattuna partisinden girdi. Livni’nin partisindeki sağ kolu olarak bilinen Peretz, siyasi yaşamında İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Perez’i İşçi Partisi lideriyken parti kongresinde yenilgiye uğratarak İşçi Partisi’nin genel başkanlığına oturmuştu.

Eski başbakanlardan Ehud Olmert’in hükümetinde de başbakan yardımcılığı görevinde de bulunan Peretz, İsrail’in 2006 yılında Lübnan’a düzenlediği saldırı sırasında İsrail ordusunun 33 kayıp vermesi ve Hizbullah’a ciddi bir darbe indirememesi nedeniyle İsrail kamuoyunun ciddi eleştirilerine maruz kalmıştı. Peretz, 2007’de İşçi Partisi kongresinde koltuğunu Ehud Barak’a kaptırdı.

Haberin Devamı