Gazete Vatan Logo

Üç dönem kuralından dönüş olmaz mesajı

Erdoğan, Japonya’da üç dönem kuralına değindi: ‘Bizim milletvekilliğimiz bu karara göre bitiyor. Gençlerin tecrübe kazanmasının önünü açmalıyız’

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, üç ülkeyi kapsayan Doğu Asya seyahatinin ilk durağı olan Japonya’da ülkenin önde gelen gazetelerinden Nikkei’nin genel merkezinde bir konferans verdi.

‘Ya totalitersin ya...’

Başbakan Erdoğan’a “Suriye’deki krizin aşılması için nasıl bir politika izleyeceksiniz?” sorusu yöneltildi. Erdoğan, şöyle konuştu: “Türkiye’nin bölgesel veya küresel bir güç olma gibi bir hedefi yoktur. Türkiye sadece üzerine düşen görevi yapmak suretiyle bir yere oturtuluyor. Diğeri hırs olarak tanımlanır ki hırs her zaman tehlikelidir. Bizim böyle bir hırsımız yok. Cenevre 1 de belli hatalar oldu. Temenni ederiz ki Cenevre 2’de bu hatalar olmaz, Suriye’de Beşar’sız bir dönemin başlaması için bir adım atılır. Eğer 130 bin insanın katili durumunda olan bir insanın başında olduğu bir Suriye düşünülecek olursa, bu süreç bitmez. Halkın milli iradesine değil de dünyadaki egemen güçlerin tayin ettiği istikamette bir karar almaya ‘evet’ diyeceksek o zaman kimse kalkıp da lütfen bir lüks içinde ‘ben de demokratım’ demesin. Ya totalitersin ya otokratiksin ve gizli demokratsın.”

‘Zor bir soru’

Erdoğan’a yöneltilen son soru ise “2023 vizyonu için nasıl bir liderlik öngörüyorsunuz?” şeklinde oldu. Erdoğan, şöyle devam etti: “Zor bir soru. Bizim parti olarak bir prensibimiz var; 3 dönem milletvekili olursunuz. Üçüncü dönemden sonra ara verirsiniz, ondan sonra tekrar aday olabilirsiniz. Bu benim 3. dönemim. Birçok arkadaşımın da durumu bu. Dolayısıyla bizim milletvekilliğindeki sürecimiz bu karara göre bitiyor. Siyaset sadece parlamentoda yapılmaz. Partinin çatısı altında da yapılır. İlla milletvekili olmak şart değil. Partinizin bir mensubu olarak tecrübenizi Türkiye’nin her yerinde paylaşırsınız. Çeşitli vakıf çalışmalarının, düşünce kuruluşlarının içerisinde yer alırsınız. Bu, sizden sonra gelen siyasetçilere de ön açmaktır, onların da yolunu açmaktır. Ölene kadar ben burada kalacağım mantığı, doğru bir mantık değildir. Diyorlar ki ‘Ama bu bir tecrübedir, bu tecrübe kaybolmasın.’ Tamam tecrübeyi siz farklı yerlerde yine aynen devam ettirin ama tecrübe kazanmanın da önünü tıkamayalım. Bırakın arkadan gelen nesiller de tecrübe kazansın.”

‘Derdimizi deşiyorsun’

Kendisine “Türkiye için AB üyelik hedefini sürdürmenin ne gibi bir anlamı var? Türkiye’nin AB üyeliğinin önündeki engeller nelerdir?” şeklinde bir soru yöneltilen Erdoğan’ın cevabı “Derdimizi deşiyorsun” şeklinde oldu ve şöyle devam etti: “AB üyesi ülkeler de bizi anlayamadığı için aslında çok dertliyiz. AB ülkelerinde sadece Türkiye’nin 5 milyonu aşkın vatandaşı var. Biz fiilen aslında AB’ye girmiş durumdayız. İşin yasal prosedürünü tamamlayabilmiş değiliz.”

Haberin Devamı