Gazete Vatan Logo

‘Türkiye’ye zarar veren örgütlerin karşısındayız’

Türkiye temaslarını tamamlayan ABD Başkan Yardımcısı Biden, “Biz sizinle DAEŞ, PKK, El Nusra konusunda hem fikiriz. Bunlar terörist gruplar, Türkiye’ye, zarar veren örgütlerin karşısındayız” dedi.

‘Türkiye’ye zarar veren örgütlerin karşısındayız’

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, dün Türkiye temasları çerçevesinde önce Dolmabahçe’deki Başbakanlık Çalışma Ofisi’nde Başbakan Ahmet Davutoğlu ile ardından Mabeyn Köşkü’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü. Yaptıkları ortak görüşmelerde Türkiye sınırına erişimini engellemek için yerel Sünni-Arap güçlerin nasıl daha fazla destekleneceğinin masaya yatırıldığını her iki taraf için de öncelik olan konu hakkında görüş birliği içinde olduklarını belirtti. İki saatten fazla süren görüşmenin ardından Başbakan Davutoğlu ve Biden ortak bir basın toplantısı düzenledi. Başbakan Davutoğlu, konuşmasında terörle mücadele konusunda “DEAŞ, PKK, DHKP-C, YPG, El Nusra” gibi terör örgütlerinin isimlerini sıralarken Biden ise “Biz sizinle DAEŞ ile ilgili konularda PKK, El Nusra konusunda hem fikiriz. Basitçe söylemek gerekirse bunlar terörist gruplardır. Bunu doğrudan doğruya söylüyoruz. Türkiye’ye, Türk halkına zarar veren kişilerin, örgütlerin karşısındayız” diye konuştu.

‘DAEŞ-PKK eşittir’

Haberin Devamı

Davutoğlu’nun ardından konuşan Biden Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilere değinerek, “Birbirimize güveniyoruz. Bizim Türkiye ile ilişkilerimiz çok önemlidir. Bu yüzden yanlış anlaşılmaya yer vermek istemiyorum. Birbirimizle hem fikir olduğumuz zaman dakik olarak hem fikiriz. Ayrıldığımız konular da bellidir. Biz sizinle DAEŞ ile ilgili konularda PKK, El Nusra konusunda hem fikiriz. Basitçe söylemek gerekirse bunlar terörist gruplardır. Bunu doğrudan doğruya söylüyoruz. Türkiye’ye, Türk halkına zarar veren kişilerin, örgütlerin karşısındayız” diye konuştu.

‘PKK gönüllü değil’

Türkiye’nin Güney sınırlarında ayrı bir devlet kurulmasına engel olacaklarını kaydeden Biden Suriye için ‘kötümser’ olmayalım ifadesini kullandı. Biden, “Bir politik çözüm bulmak için uğraşıyoruz. Çünkü sadece askeri yollardan her şeyi halletmek mümkün değil. Türkiye’nin karşı karşıya bulunduğu tek tehlike DAEŞ değil. PKK da aynı derecede eşit bir şekilde tehlike. Topluma karşı tehlike teşkil etmektedir. PKK, hiçbir şekilde barışa gönüllü değil. Bu bir terör örgütü. Geçmişte sayın başbakanınız, PKK ile barış elde etmeye çalıştı. Ancak bu başarılı olmadı, size başka bir seçim bırakmadı. Tabii ki siz halkınızı korumak için elinizden gelen çabaları göstereceksiniz” dedi.

Haberin Devamı

‘Türkiye’nin tarihi rolü var’

Kıbrıs’ta çözüm yolu bulunması için Türkiye’nin önemli bir rol oynadığına da vurgu yapan Biden, “Yıllarca bu anlaşmazlık devam etti. Kıbrıs’ta ilgili müzakereler şimdi devam ettiriliyor. bunun Avrupa’ya da katkıları olacak. Türkiye burada tarihi bir rol oynayacaktır. Azerbaycan’dan İsrail’e Irak’a Avrupa’ya kadar sizin büyük rol oynamanız için potansiyel vardır. Biz de bunun için elimizden gelen desteği göstereceğiz” şeklinde konuştu.