Gazete Vatan Logo

TSK’dan ‘Eşme ruhu’ yorumuna sert tepki

Öcalan’ın Süleyman Şah operasyonunu kastedip ‘Eşme ruhu’ ifadesi kullanması üzerine yapılan “PKK’yla işbirliği olmuş” yorumuna Genelkurmay tepki gösterdi: “Muhatabımız olmadı, olmayacak”

Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, Diyarbakır’daki Nevruz’da okunan mektubunda, “Eşme ruhu” ifadesini kullanarak, Süleyman Şah Operasyonu’nda Türk Silahlı Kuvvetleri’ni (TSK), PYD’nin desteklediğini ima eden Abdullah Öcalan’ın sözleri ile ilgili yorumların ve bu yakıştırmayı yapanların şiddetle kınandığı vurgulandı. Açıklamada, Öcalan için “terörist başı” nitelendirilmesi tercih edildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi:
‘Milli ordu’
“Bazı basın yayın organlarında; hiçbir zaman muhatabımız olmayan ve olmayacak olan terörist başının, ‘Eşme ruhu’ açıklamasına atfen, Süleyman Şah Saygı Karakolu’nun Suriye toprakları içinde yer değiştirmesi ile ilgili olarak, ‘TSK ile PYD/PKK’nın işbirliği yaptığı’ yolundaki yayın ve haberler tamamen gerçek dışı olup; 31 yıldır Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin anayasal düzenini değiştirmeyi hedefleyen bir terör örgütü ile silahlı mücadele eden ve bu uğurda binlerce şehit ve gazi vermiş olan şerefli, haysiyetli ve onurlu Millî Ordu Türk Silahlı Kuvvetleri’ne bu yakıştırmayı yapan kişileri ve yayın organlarını Yüce Türk Milleti önünde şiddetle kınıyoruz.”
‘İç siyasi çekişme’
“Türk Silahlı Kuvvetleri, kendisine yasalarla verilmiş görevleri ve hükümetlerimizin talimat ve direktifleri doğrultusunda Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Yüce Türk Milleti’ne yönelik her türlü terör örgütü ile mücadele etme azim ve kararlılığını sürdürmektedir. Açıklamalarımızda defaatle vurguladığımız üzere, Türk Silahlı Kuvvetleri, iç siyasi çekişmelerin bir aktörü olmayacak, demokratik, laik, sosyal, hukuk devletinin gereklerini yerine getirmeye devam edecektir.”
HDP Meclis Araştırması talep etti
TSK’nın açıklaması HDP’de tepki doğurdu. HDP askerin siyasete müdahalesiyle ilgili araştırma önergesi sunuldu. Gerekçede, “AKP iktidarının ‘orduyu gerilettik’ söylemine karşı ordu ile geçici bir sessizlik ittifakı yaptığı açığa çıkmaya başlamıştır. Nitekim Süleyman Şah Türbesi’nin Rojava’nın Eşme Köyü’ne taşınması öncesi ve sonrasında gelişen diyalog ve pratikler, Türkiye’de yeni siyaset yollarının açığa çıkmasına ruh kazandırmıştır. TSK kendi alanı olmamasına rağmen, görev alanının sınırlarını aşarak söz konusu ruha karşı doksan yıllık siyasete müdahale geleneğinin yeni bir refleksini göstermiştir” denildi.

Haberin Devamı