Gazete Vatan Logo

Teröristlerin hedefi eğitim kurumları

Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da yol kesme, araç yakma, barikat kurma, hendek kazma ve patlayıcılarla tuzak kurma eylemleri gerçekleştiren terör örgütü PKK, bölgedeki okullara da saldırarak çocukların eğitim hakkını engelliyor.

Teröristlerin hedefi eğitim kurumları

Bölücü terör örgütünün bazı sivil toplum örgütleri ve siyasi partiler tarafından Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde son yıllarda hayata geçirmeye çalıştığı "eğitimin boykot edilmesi" çağrısı, çocukları eğitimden yoksun bırakmanın yanı sıra öğretmenler ve veliler üzerinde de korku oluşturuyor.

Geçen yıl Kobani (Ayn el Arap) bahanesiyle düzenlenen eylemlerde ülke genelindeki 200 okula saldırarak büyük tahribata yol açan terör örgütü yandaşları, bu yıl da Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki şiddet eylemleriyle Çözüm Süreci'ni baltalıyor, halkın yaşam alanını sınırlayıp, okullara yönelik saldırılarla çocukların eğitim hakkını engelliyor.

Okulların yakınlarına el yapımı patlayıcılar da yerleştiren terör örgütü mensupları, hedef aldıkları çocuklar ve öğretmenlerle kanlı eylemlerini sürdürmeyi amaçlıyor.

Uzmanlar, sözde "anadilde eğitim" talebiyle boykot çağrısı yapan terör örgütünün ve yandaşlarının asıl amacının bölge halkını cahil bırakmak olduğunu belirtiyor, bazı sivil toplum örgütü temsilcileri de PKK'nın bu çağrıyla çocuk ve gençleri eğitimden uzak tutup, örgüte eleman kazandırma amacı taşıdığına dikkati çekiyor.

Haberin Devamı

Terör örgütü ve yandaşlarının temmuz ayından bu yana okullara yönelik saldırıları şöyle:

21 Temmuz'da, Diyarbakır'da Koşuyolu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine yüzü maskeli grup tarafından molotofkokteyli ve el yapımı patlayıcıyla saldırıda bulunuldu. Molotofkokteyllerinin isabet ettiği okulun giriş kapısı ve pencerelerinde hasar oluştu.

14 Eylül'de, Şırnak'ın Cizre ilçesinde terör örgütü PKK mensupları, yatılı kız Kur'an kursu binası, Atatürk Anadolu Lisesi ve yanındaki öğrenci yurdu binasına uzun namlulu silahlarla saldırı düzenledi, üç kurumda da hasar meydana geldi.

Aynı okula iki kez saldırdılar

6 Eylül'de, Van'ın İpekyolu ilçesindeki Bostaniçi Mahallesi'nde bulunan Vali Ali Cevdetbey İlkokuluna gece saatlerinde el yapımı patlayıcı ve molotofkokteyliyle saldırıda bulunuldu. Okulun camlarının kırıldığı saldırıda sistem odası, internet kabloları, bilgisayar ve diğer cihazlar kullanılamaz hale geldi.

Haberin Devamı

Bu saldırıdan bir gün sonra aynı okula yeniden saldıran terör örgütü yandaşları, sınıfların yanı sıra öğretmen ve müdür odasını da molotofkokteylleriyle yaktı. 200 bin liralık zararın meydana geldiği okulda 28 Eylül'de ders başı yapamayan öğrenciler, eğitimden mahrum bırakıldı.

Okulun yakınında patlayıcı bulundu

27 Eylül'de, Van'ın İpekyolu ilçesine bağlı Hacıbekir Mahallesi'nde bulunan Dumlupınar İlköğretim Okulu yakınındaki sokakta patlamaya hazır el yapımı patlayıcı ele geçirildi. Van Emniyet Müdürlüğü ekipleri, eğitim-öğretim yılının başlaması ve vatandaşların can güvenliğinin sağlanması amacıyla Şabaniye, Hacıbekir, Karşıyaka ve Yeni mahallelerindeki okullar ile çevresinde özel eğitimli köpekler ve dedektörlerle arama yaptı.

29 Eylül'de, Van'ın Tuşba ilçesindeki Ahmed-i Hani Lisesine ses bombası atılarak, silahlı saldırı gerçekleştirildi. Camları kırılan okulda yapılan incelemede 22 merminin duvar ve camlara isabet ettiği belirlendi.

Haberin Devamı

1 Ekim'de, Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesi Şehitlik Mahallesi'nde bulunan 100. Yıl İlkokulundaki sınıfın penceresine teröristlerce yerleştirilen bomba, polisin dikkati sayesinde fark edildi.

Boykot çağrısına uymayan okullara saldırı

1 Ekim'de, Muş'un Bulanık ilçesinde "okulların bir hafta süreyle boykot edilmesi" çağrısına uymayan 7 köy okuluna saldırı düzenlendi.

2 Ekim'de, Adana'nın Seyhan ilçesine bağlı Yenibey Mahallesi'nde yol kesen terör örgütü PKK yandaşları, akşam saatlerinde sağlık ocağı ile yanındaki Hürriyet İlkokuluna motolofkokteylleriyle saldırdı. Okula çok sayıda molotofkokteylinin isabet etmesi sonucu camları ve güvenlik kameraları kırıldı.

6 Ekim'de, Van'ın Başkale ilçesine bağlı Eşmepınar Mahallesi'nde bulunan jandarma karakoluna bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda mahalledeki okul ve yanındaki lojmanlarda hasar oluştu.

6 Ekim'de, Diyarbakır'ın Seyhan ilçesine bağlı Havuzlubahçe Mahallesi'nde bulunan Anafartalar Anadolu Lisesine, yakın mesafeden ateş açıldı. Okulun demir kapısı, mermilerin isabet etmesi sonucu delindi.

Haberin Devamı

7 Ekim'de, Şırnak'ın Silopi ilçesinde PKK'lı teröristler 5 okula saldırdı, kaçırılan 20'yi aşkın öğretmen, bir süre sonra serbest bırakıldı.

8 Ekim'de, Diyarbakır'ın Bağlar ilçesine bağlı Kaynar Tepe Mahallesi'ndeki Koşuyolu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine terör örgütü PKK mensuplarınca el yapımı patlayıcı atıldı. Öğrenciler derste bulunduğu sırada atılan ve jeneratör dairesine isabet eden patlayıcının infilakı sonucu okulda hasar oluştu.

9 Ekim'de, Diyarbakır'ın Sur ilçesi Melik Ahmet Mahallesi'ndeki Melik Ahmet Anadolu İmam Hatip Lisesinin bahçesine PKK'lı teröristlerce bırakılan el yapımı patlayıcı bulundu. Polis ekiplerince okul çevresinde güvenlik önlemi alınmasının ardından bomba imha uzmanları patlayıcıyı etkisiz hale getirdi.

14 Ekim'de, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde terör örgütü PKK mensuplarının yakalanması, hendeklerin kapatılması ve barikatların kaldırılması için gerçekleştirilen operasyonlarda, evler, iş yerleri ve ibadethanelerin yanı sıra Mardinkapı İlkokul ve Ortaokuluna da saldıran teröristler, kapısını kırarak girdikleri okulu örgüt merkezi olarak kullandı. Teröristler, okulda büyük tahribata neden oldu.