Gazete Vatan Logo

Terör tazminatını faiziyle geri istiyorlar!

Terör tazminatını faiziyle geri istiyorlar!

Kuşadası’ndaki bombalı saldırıda ölenlerin ailesine verilen tazminatı yargı iptal etti. Üstelik ailelere verilen 70 bin liranın, faiziyle 200 bin lira olarak iadesi isteniyor.

Aydın Kuşadası’nda 16 Temmuz 2005 tarihinde, Kadınlar Denizi’ne giden minibüse konulan bombanın patlatılmasıyla 21 yaşındaki Deniz Tutum, 23 yaşındaki Ufuk Yücedeniz, 24 yaşındaki Eda Okyay, İrlandalı turist 17 yaşındaki Tana Whalen olay yerinde, İngiliz turist 21 yaşındaki Helyn Bennett de hastanede yaşamını yitirdi. 13 kişi de yaralandı. Bombalı saldırıdan yaklaşık 9 ay sonra eylemi gerçekleştiren PKK’lı terörist M.S.K. Elazığ’da yakalandı. İzmir 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan M.S.K., 5 kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.



Danıştay: Devlet kusursuz

Olayda can veren Deniz Tutum, Ufuk Yücedeniz ve Eda Okyay’ın ailelerinin Aydın Valiliği’ne yaptığı tazminat başvurularından bir sonuç alınamaması üzerine, Aydın İdare Mahkemesi’nde İçişleri Bakanlığı’na dava açıldı. Mahkeme kararıyla ölenlerin ailelerine 70’er bin TL tazminat ödendi. Ancak İçişleri Bakanlığı bu kararı temyiz etti. Danıştay 10’uncu Dairesi, terör saldırısında ’devletin hizmet kurusu bulunmadığı’ gerekçesiyle kararı bozdu. Davayı yeniden bakan Aydın İdare Mahkemesi de Danıştay’ın bozma gerekçesine uyarak bu kez ölenlerin ailelerine tazminat ödenmesine yer olmadığına karar verdi. Bu karla yıkılan aileler, Danıştay’a ayrı ayrı temyiz başvurusunda bulundu. Hayatını kaybeden Eda Okyay’ın babası Azmi Okyay’ın yaptığı başvuru Danıştay 10’uncu Dairesi tarafından reddedildi. Ufuk Yücedeniz ile Deniz Tutum’un ailesinin başvuruları ise halen inceleme sürecinde.



Ufuk Yücedeniz ve Eda Okyay tatil için gittikleri Kuşadası’nda terör saldırısının kurbanı oldular.

Cezaevine girer öderim!

Kızını genç yaşta teröre kurban veren Azmi Okyay, tepkisini şöyle dile getirdi: “Ben kızımı tatil için Kuşadası’na gönderdim. Ama orada teröristlerin saldırısında hayatını kaybetti. Bunda kızımın mı, yoksa onu koruyamayan devletin mi kusuru var? Bize verilen 70 bin liranın bir bölümünü küçük kızım için harcadım. Geri kalan bölümü bankada duruyor. Ama şimdi bizden 7 yıllık faiziyle birlikte 200 bin lira isteyeceklerini öğrendim. Elimdeki tüm varlığımı satsam da o parayı karşılayamam. Önemli değil. Madem devlet kusurlu değil ve parasını geri isteyecek, ben de paranın kalan bölümü için cezaevine girer borcumu devlete böyle öderim. Ancak kızımın hakkını da sonuna kadar arayacağım.”

Haberin Devamı