Gazete Vatan Logo

Sosyal medyada ihbar dönemi...

Sosyal medyada kişisel verileri paylaşılan kullanıcılar için yine sosyal medya üzerinden ihbar hattı kuruldu. Hukuksuz olduğu iddia edilen içerik ihbar edilecek, ardından da mahkeme kararı alınacak

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, internet ortamında kişilik haklarının ve özel hayatın gizliliğinin ihlali durumunda yapılması gerekenlerle ilgili uyarılarda bulundu. Saniyede milyarlarca içeriğin dolaşımda olduğu internet ağında, kullanıcıların zaman zaman istenmeyen durumlarla karşılaştığını söyleyen Acarer, şu bilgileri verdi:

FORMLARI DOLDURUN: Birçok kullanıcı Twitter ya da Facebookta kendi adına hesap açılıp kişisel verileri paylaşıldığında panik olabilir. zel hayatının gizliliğinin ihlal edildiğini iddia eden kişiler, https://www.ihbarweb.org.tr/ohg/ adresi üzerinden başvuru yapabilir. Başvuru kılavuzu dikkatlice incelenmeli ve formların doldurulması gerek. Kişi hukuksuz olduğunu iddia ettiği içerikle ilgili 24 saat içinde mahkeme kararı da almalı.

24 SAATTE KARAR: Kişiler öncelikle içerik sağlayıcısına ulaşamazsa yer sağlayıcısına başvurarak uyarı yapıp, içeriğin yayından çıkarılmasını isteyebilir ya da doğrudan sulh ceza hakimine başvurarak, içeriğe erişimin engellenmesini de isteyebilir. Bu talebin içerik veya yer sağlayıcısı tarafından en geç 24 saat içinde cevaplandırılır. Hakim de erişimin engellenmesine karar verebilir. Kanun, kişilik haklarının ihlal edildiğini düşünen kişilere içeriğin yayından kaldırılması ve erişimin engellenmesini talep etme hakkı verilmiştir. TİB bu konuda yol gösterici olması için bir doküman hazırladı. www.tib.gov.tr adresinden söz konusu dokümana ulaşılarak bazı internet siteleri için içerik şikayet süreçleri ve iletişim bilgilerine erişilebilir.

Haberin Devamı