Gazete Vatan Logo

Somali’deki Türk üssü eylül ayında açılıyor

Londra’daki Somali Konferansı’nda konuşan Başbakan Yıldırım, “Eş-Şebab terör örgütüyle mücadelede düzenli bir ordu elzemdir. Bu çerçevede, Somali ordusuna katkı sağlayacak Mogadişu Anadolu Askeri Eğitim tesisimiz önümüzdeki eylül ayında tümüyle faaliyete geçecek” dedi

Somali’deki Türk üssü eylül ayında açılıyor

Başbakan Binali Yıldırım, İngiltere Dışişleri Bakanlığının tarihi Lancaster House yerleşkesinde, İngiltere ve Birleşmiş Milletler’in (BM) ev sahipliğinde düzenlenen Somali Konferansı’nın açılış oturumuna katıldı.

“Ulusal Güvenliğin Güçlendirilmesi” başlıklı basına kapalı oturumda katılımcılara hitap eden Yıldırım, hafta başında Somali’de düzenlenen hain terör saldırısında hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diledi. Yıldırım, dost ve kardeş Somali hükümeti ve halkıyla terörle mücadele alanındaki dayanışma ve iş birliğinin daha da kararlı şekilde sürdürüleceğini vurguladı. Türkiye’nin Somali ile tarihten gelen yakın ve köklü ilişkileri, kardeşlik hukukuna dayalı münasebetleri bulunduğunu belirten Yıldırım, 2011 yılında, uluslararası toplumun Somali’yi unutmaya yüz tuttuğu bir dönemde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Mogadişu’ya ziyaret gerçekleştirdiğini hatırlattı.

Desteğe devam

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaretinin, Somali’nin sorunlarının dünya gündemine bir kez daha taşınmasına vesile teşkil ettiğini anlatan Yıldırım, “Önümüzdeki dönemde de Somali’ye güçlü şekilde destek vermeyi ve uluslararası toplumun bu yöndeki çabalarında yer almayı sürdüreceğiz. Somali’nin normalleşme yolculuğunda gideceği uzun bir yol bulunmaktadır. Somali güvenlik kurumlarının yapılandırılması sürecinin hızlanmasını, AMISOM askeri gücünün kademeli olarak azaltılmasını öngören bir yol haritası üzerinde anlaşmaya varılmasını ve güvenlik sektöründe kaydedilecek ilerlemelere paralel olarak BM silah ambargosu hükümlerinin gözden geçirilmesini bekliyoruz. Somali hükümetinin Eş-Şebab terör örgütüyle mücadelesinde düzenli bir orduya kavuşması elzemdir. Bu çerçevede, Somali ordusunun eğitimine katkı sağlayacak Mogadişu Anadolu Askeri Eğitim tesisimizin önümüzdeki eylül ayında tümüyle faaliyete geçeceğini de dile getirmek isterim.”

Haberin Devamı

Brexit sürecinde işbirliği mesajı

Başbakan Binali Yıldırım, İngiltere Başbakanı Theresa May ile bir araya geldi. İki ülkenin ortak gündeminde yer alan bölgesel ve uluslararası konuların ele alındığı görüşmede Başbakan Yıldırım, İngiltere’de yaklaşan seçimler dolayısıyla muhatabına başarı diledi. Yıldırım, Brexit süreci ve sonrası dahil olmak üzere İngiltere ile ikili iş birliğine dair fırsatları en iyi şekilde değerlendirme arzusunu dile getirdi.

Haberin Devamı

İngiltere Başbakanı May de Başbakan Yıldırım’a, Londra’da düzenlenen konferansa üst düzey katılımdan dolayı teşekkür etti. May, dost ve müttefik iki ülke arasındaki ikili ve çok taraflı iş birliğinin artarak sürmesi yönündeki iradesini ifade etti.