Gazete Vatan Logo

'Silahlar askeri havalimanında yüklendi'

Rus yetkiliden flaş iddia

'Silahlar askeri havalimanında yüklendi'

Türkiye-Rusya-Suriye üçgenindeki uçak krizinde yeni bir iddia ortaya atıldı. Rus İzvestia Gazetesi'ne konuşan bir Rus gümrüğünden bir yetkili, uçağın silah yükünün Tula'daki askeri havalimanından yüklenmiş olabileceğini açıkladı. İsmi açıklanmayan yetkili, 'Uçağın gümrük kontrolü Moskova'da değil Tula'daki askeri havalimanın yapıldı. Moskova'da uçağa sadece yolcular alındı, biz gümrük kontrolü yapmadık.' diye konuştu. Yetkili sözlerini 'uçağın yükü kereste olarak geçiyordu' diyerek bitirdi.

Silahlar askeri havalimanında yüklendi

IRAK O İDDİALARI YALANLADI

Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, Irak üzerinden Suriye’ye silah sevkedildiği iddialarını reddetti.

Maliki, Çek Cumhuriyeti’ni ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, Suriye sınırında her türlü silah kaçakçılığını durdurmak için Irak ordu birliklerinin konuşlandırıldığını bildirdi.

Maliki ayrıca, silah taşıdığından şüphelenilen ve Suriye’ye giden herhangi bir uçağın, Irak hava sahasına girmesinin kesinlikle yasak olduğunu kaydetti.

Silahlar askeri havalimanında yüklendi

Amerikalı yetkililer, İran’ın Suriye’ye silah sevkiyatında, Irak hükümetini hava sahasını kullandırmakla suçlamıştı. Maliki hükümeti ise suçlamayı reddetmişti.

Irak, geçen ay Suriye’ye silah taşıdığından şüphelenilen Kuzey Kore uçağının hava sahasını kullanmasına izin vermemişti.

YOLCULARA YEMEK VERİLDİ Mİ?

Moskova-Şam seferini yaparken Türkiye tarafından Ankara Esenboğa Havalimanı'na indirilen Suriye uçağındaki yolculara yapılan muamele Türk ve Rus yetkilileri karşı karşıya getirdi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu dün akşam yaptığı ilk açıklamada, Suriye Havayolları'na ait uçakta saatlerce bekleyen yolculara yemek verildiğini ve isterlerse terminalde ağırlanabileceklerinin söylendiğini belirtti. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aleksandr Lukaşeviç ise aksini iddia etti.

Lukaşeviç, "Rusya'nın Ankara Büyükelçiliği, Türk yetkili makamlarından Rus vatandaşları ile görüşme talebinde bulunmuş. Havaalanına konsolosluk şube mensupları ile doktor gönderilmiştir. Ancak Türk yetkililer, bir gerekçe göstermeksizin ve ikili Konsolosluk Sözleşmesi'ne aykırı olarak sekiz saat boyunca havaalanı terminaline geçişlerine müsaade edilmeyen, ancak ara sıra aprona inişlerine izin verilen vatandaşlarımızla görüşme imkanını diplomatlarımıza tanımamışlardır. Yolculara ayrıca yemek servisi de yapılmamıştır" dedi.

DHA'nın haberine göre Lukaşeviç, "Rus tarafı, Türk yetkili makamlarından Rusya vatandaşlarına yönelik bu tür davranışlarının gerekçelerini açıklaması ve söz konusu olayların ileride tekrarlanmaması için önlemlerin alınmasında ısrar etmeye devam etmektedir" diye konuştu.

Rus diplomat, "Bu olağan dışı durumda, aralarında 17 Rus vatandaşının da bulunduğu yolcuların hayat ve güvenliklerinin tehlikeye sokulmuş olmasından endişe duymaktayız" ifadesini kullandı.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, 17'si Rus 35 yolcu ve mürettebatın bulunduğu uçağın indirilmesinin ardından TGRT Haber televizyonuna yaptığı açıklamada, yolculara yemek ikramı dahil her türlü misafirperverlik gösterildiğini ve isterlerse bekleme salonlarında ağırlanabileceklerini kendilerine ilettiklerini belirtmişti.

"SALDIRGAN BİR TAVIR İÇİNDEYDİLER"

Suriye Havayolları Direktörü Ceyda Abdüllatif ise Türk yetkilileri mürettebata karşı saldırgan bir tavır içine girmekle suçladı.

AFP'nin haberine göre, Abdüllatif, "Mürettebatımız, uçağın acil iniş yaptığını ifade eden bir belgeyi imzalamayı reddedince böyle bir tavırla karşılaştı" dedi.

Suriyeli yetkili, "Türk savaş uçağı pilota hiçbir uyarıda bulunmadan uçağı inmeye zorladı. Uçak çok yakındı. Bir kazaya neden olabilirdi" diye konuştu.

Haberin Devamı