Gazete Vatan Logo

‘Senden ötürü’

ABD Başkanı Barack Obama son röportajında, Libya’nın içinde bulunduğu kötü durumdan İngiltere Başbakanı David Cameron’ın sorumlu olduğunu öne sürdü

‘Senden ötürü’

ABD Başkanı Barack Obama’nın, Libya’nın bugünkü hale gelmesinde İngiltere Başbakanı David Cameron’ın tutumunun etkili olduğu yönündeki eleştirisi, Londra-Washington hattında gerginliğe neden oldu. Obama, Amerikan Atlantic dergisine verdiği röportajda, Libya’da Muammer Kaddafi yönetimini deviren askeri müdahaleye değinerek, 2011’deki operasyonun ardından ‘İngiltere Başbakanı David Cameron’ın dikkatinin birçok farklı şeyle dağıldığını’ iddia etti.

Obama Cameron’ın, ABD’nin Avrupa’nın Ortadoğu’daki savaşlarını sürdürürken ‘bedavacılığa’ giderek, kendi ordusunun savunma harcamalarını azalttığını savundu. “Bedavacılardan hoşlanmam” diyen Obama, ‘herkesin kendisine düşen payı ödemesi gerektiğini’ kaydetti.

İngiliz basını Obama’nın Cameron’a yönelik eleştirilerinin bir ilk olduğuna dikkati çekti.

Bugüne kadar hiçbir Amerikan başkanının bir İngiliz başbakanını böyle sert eleştirmediğini vurgulayan İngiliz gazeteleri, röportajı ‘olağanüstü saldırı’ olarak tanımladı.

‘Yakın ortak’ vurgusu

Artan tepkilerin ardından bir açıklama yayınlayan Beyaz Saray, David Cameron’ın Başkan Obama’nın yakın bir ortağı olduğunu belirtti. İngiltere Başbakanlığı’ndan yapılan açıklamada da, Cameron ile Başkan Obama arasındaki işbirliğinin eskisi gibi devam ettiği vurgulandı. Açıklamada ‘Londra yönetiminin Libya’da karşılaşılan birçok zorluğun fakında olduğu ve ülkedeki durumun düzelmesi için üzerine düşenleri yapmaya devam ettiği’ kaydedildi.

Haberin Devamı

‘Üzgünüm anne kovuldun’

İngiltere’de Başbakan Cameron’ın getirdiği bütçe kesintileri kapsamında annesi Mary Cameron da ‘işsiz kaldı’. Muhafazakar Parti yönetimindeki Oxfordshire Kasabası’nda yaşayan 81 yaşındaki Mary Cameron’ın gönüllü olarak çalıştığı kreş, yerel yönetimin bütçe kesintisine gitme kararının ardından kapatıldı. Mary Cameron ve kardeşi Clare Currie, kreşlerin kapatılmasına yol açan kesintileri protesto için başlatılan imza kampanyasına destek vermişti. Kesintiler, kreşlerin yanı sıra kütüphane ve müze gibi kamuya açık yerlerin tamamını kapsıyor.