Gazete Vatan Logo

'Propaganda merkezi olabilir'

Tarihçi Prof. Dr. Erhan Afyoncu’nun 'Süleyman Şah Türbesi' kitabında Konya vekili Günal, Menderes’e 1951 yılında yazdığı mektupta 'Türbe ve civarı az bir himmetle bir propaganda merkezi haline getirilebilir' diyor

'Propaganda merkezi olabilir'

“Şah Fırat Operasyonu”nun ardından Türkiye’nin gündemine oturan Süleyman Şah Türbesi’yle ilgili ilk kez devlet arşivlerindeki belgelere dayalı kapsamlı bir çalışma yayınlandı. Tarihçi Prof. Dr. Erhan Afyoncu tarafından kaleme alınan ve Üsküdar Belediyesi tarafından bastırılan “Süleyman Şah Türbesi” başlıklı çalışmada, 1973 yılında Caber Kalesi’nden Karakozak’a askeri bir törenle taşınan naaşların renkli fotoğrafı da yer alıyor. 23 Mayıs 1951 tarihli belgede ise Süleyman Şah Türbesi’nde incelemelerde bulunmak üzere görevlendirilen Konya Milletvekili Saffet Günal’ın adeta bir istihbarat elemanı gibi çalıştığı, dönemin Başbakanı Adnan Menderes’e sunduğu Lübnan, Suriye ve Ürdün raporu dikkat çekiyor.

Konya Milletvekili Saffet Günal’ın 23 Mayıs 1951’de dönemin başbakanı Adnan Menderes’e ilettiği raporda şu tespitlere yer veriliyor: “Ara sıra ziyaretçilerin geldiği türbe ve civarı az bir himmetle memleketimiz için bir propaganda merkezi haline getirilebilir. Türbedarı ve 2 ay müddetle nöbete gelecek efradı Süleyman Şah hakkında malumatlı kılmak, karakola bir radyo ve mümkünse şifresiz konuşmak şartıyla telsizle teçhiz etmek, araziyi tel örgü yerine divarle tahdit eylemek ve su meselesi halledilirse bahçeyi tanzim ederek manzarayı güzelleştirmek ve erlerin sebze ihtiyaçlarını kısmen yerine getirmek, bu ecdat makberesini utandırıcı vaziyetten kurtaracaktır.”

Haberin Devamı

‘23 Haziran 1937 tarihli Atatürk imzalı başka bir kararnamede ise, “Suriye toprağında bulunan Caber Kalesi’nde yaptırılacak karakol binası için 8 bin liralık döviz müsaadesi verilmesi” ifadesi yer alıyor.

Biri çocuk kabriydi

Bir yıldır konu üzerinde çalışmalarını sürdüren Prof. Dr. Afyoncu, “Süleyman Şah ve iki muhafızının kabri Türk Karakolu’nun yanındaki müstakil evin altındaydı. Bir er ile evin içindeki seyyar merdivenlerden mahzen gibi bir yere indik. Odada kabirler bulunuyordu. ydi. Kemikler hiç bozulmamıştı. O kabirlerden biri çocuk kabriydi“ dedi.

‘Vatan toprağı’ için gensoru

MHP, yurtdışındaki Vatan toprağı Süleyman Şah’ın terk edilmesi gerekçesiyle, Bakanlar Kurulu hakkında gensoru açılması için önerge verdi.

Haberin Devamı

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ve milletvekili arkadaşlarının imzasıyla TBMM Başkanlığı’na sunulan önergenin gerekçesinde, Bakanlar Kurulu’nun, siyasi iradeyle, “22 Şubat 2015’te Süleyman Şah Türbesi’nin bulunduğu Türk toprağını terk ettiği” öne sürüldü. “Vatan topraklarına yapılacak her türlü tehdit ve saldırıyı bertaraf etmek yerine, sözde askeri bir operasyonla terk ettiğimiz utanç dolu bu günü, yandaş medya zafer naralarıyla manşetlerinden duyurmuş, zihinlerde ‘kaçmadık, zafer kazandık’ algısı oluşturulmaya çalışılmıştır” ifadelerine yer verilen önergede, şunlar kaydedildi: “Ancak uygulamada, vatan toprağı olduğu sözünün lafta kaldığı, o toprağın savunma konusunda da hiçbir tereddüt göstermeden her türlü tedbiri almak yerine, her türlü kaçma eylemi tercih edilmiştir.” (Milliyet)