Gazete Vatan Logo

Polis silahları inceleme altında

Okmeydanı’nda gerilim artıyor, ölü sayısı 2’ye çıktı

Polis silahları inceleme altında

Okmeydanı’nda önceki gün başlayan gerginlik dün de sürdü. İki kişinin hayatını kaybettiği olaylarda emniyet, 20’ye yakın polisin silahına el konularak balistik incelemeye gönderildiğini açıkladı.

Okmeydanı’nda önceki gün Soma’daki maden kazasından ölen madencileri ve Berkin Elvan’ı anmak isteyen bir gruba polis müdahale etti. Molotof kokteylinin isabet ettiği zırhlı bir araç alev alınca, bu aracın arkasındaki başka bir ekip otosunda bulunan polisler silahlarını çıkararak havaya ateş etti. Bu olaylar sırasında Okmeydanı Cemevi’ndeki bir cenazeye katılan 30 yaşındaki Uğur Kurt bir anda kanlar içerisinde yere yığıldı. Cemevinin bahçesinde bulunan Kurt’un nereden geldiği tespit edilemeyen bir kurşunla vurulduğu ortaya çıktı.

Emniyet: 20 silah

Uğur Kurt olayına ilişkin olarak İstanbul Emniyet Müdürlüğü idari soruşturma başlattı. Soruşturmayla ilgili olarak 20’ye yakın polisin silahlarına el konularak balistik inceleme yapılmak üzere Kriminal Polis Laboratuvarı’na gönderildi. Gerek MOBESE kameraları gerekse olay yerinde bulunan sivil polislerin çektiği yüzlerce saatlik kamera görüntüleri de uzman ekipler tarafından incelemeye alındı. Soruşturmayı yürüten savcı ile görüşen Avukat Evrim Deniz Karatana, ise “Savcının bize beyanı 8 polisin silahına el konulduğu yönünde. Şu anda mermi çekirdeği Adli Tıp’ta. Silahların bilgileri ile mermi çekirdeği karşılaştırıldığında hangi silahtan çıktığı anlaşılacaktır” dedi.

Savcılık: 14 silah

İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Basın Sözcüsü Ateş Hasan Sözen ise 14 silahın incelendiğini söyledi: “Savcı, olay yerinde olaylar devam ettiği için kurşunun geliş istikametiyle ilgili yeterli inceleme yapılamadı. Bugün (cuma) itibariyle polislere ait 14 silaha inceleme yapılmak üzere el konuldu. Olayla ilgili soruşturmayı da savcı Hasan Yılmaz yürütmeye devam edecek” dedi.



Gözüne su borusu battı

Kurt’un ölümü üzerine akşam saatlerinde Okmeydanı tekrar karıştı. Bu olaylarda da parça tesirli bombanın patlaması sonucu bir kişi hayatını kaybetti. Alınan bilgiye göre, ölen kişinin, 42 yaşındaki Ayhan Yılmaz olduğu belirlendi. Gözüne su borusu saplanan Yılmaz’ın bazı adi suçlardan dolayı poliste suç kaydı olduğu ortaya çıktı

Polis midibüsü bırakıp kaçtı

Okmeydanı’nda bir grup eylemci, yoldan geçen polis araçlarını taşladı. Yüzleri maskeli eylemciler ilk olarak boş bir çevik kuvvet midibüsünü taşlad. Ardındanda içi polis dolu bir çevik kuvvet midibüsü taşlamaya başladı. Bu sırada polisler midibüsün içinden dışarıya gaz bombası atmaya çalıştı. Ancak gaz içerideki polisleri etkiledi. Geri geri kaçmaya çalışan midibüs kaldırıma çıktı. Dışarı çıkan polisler hızla uzaklaştı.

Amir linçten zor kurtuldu

Olay yerine savcılarla birlikte gelen İstanbul Emniyet Müdürlüğü Cinayet Büro Amiri Cihat Kayaer saldırıya uğradı. Kayaer İMÇ TV’nin canlı yayın aracına sığındı. Kayaer’i araçtan indirmek isteyen kalabalık camlarını kırdı. Gerginlik araya mahallelinin girmesiyle yatıştı. Canlı yayın aracı sokaktan geri geri çıkarıldı ve darp edilen amir Kayaer kurtarıldı.

EMNİYETTEN AÇIKLAMA: Parça tesirli bomba kullanıldı

İstanbul Emniyet Müdürlüğü önceki akşam Okmeydanı’ndaki bir kişinin öldüğü yedi polisin de yaralandığı patlamayla ilgili olarak bir açıklama yaptı. Açıklamada, ölüm ve yaralamalara neden olan parça tesirli bombaların dışında, 5 ses bombası ile 2 parça etkili bomba daha kullanıldığı belirtildi. Emniyet açıklaması şöyle: “Okmeydanı Şark Kahvesi bölgesinde meydana gelen patlama sonucu 1 vatandaşımızın hayatını kaybetmesine, 1 vatandaşımız ile 7 emniyet görevlisinin yaralanmasına yol açan yerde, illegal örgüt mensuplarınca güvenlik güçlerine yönelik patlayan parça basınç etkili bombaların haricinde, ayrıca 5 adet ses bombası ve 2 adet ise atılıp patlamayan parça basınç etkili bomba daha kullanılmıştır.”Bombalar, Emniyet Müdürlüğü’nde basına da gösterildi.



VALİ HÜSEYİN AVNİ MUTLU: Maskelilere dikkat edin

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Okmeydanı’ndaki olaylarla ilgili twitter hesabından açıklama yaptı. Mutlu, “Okmeydanı’nda dün gece provokatörlerin el yapımı bombalı saldırısında ağır yaralanan yurttaşımız da maalesef vefat etti.Allah rahmet etsin. Okmeydanı semtinde provokasyonlar yapmaya çalışan silahlı,yüzleri maskeli kişilere ve olaylara karşı halkımız bu süreçte dikkatli olmalı” dedi. Vali Mutlu, Genç Türkiye Zirvesi’nin açılışında da olaylarla ilgili şu bilgileri verdi: “Uğur Kurt’un rahmetli olmasından hemen sonra Okmeydanı bölgesinde başka sıkıntılar da oldu. Özellikle bölgelerde ellerinde silah olan kişileri silahlarıyla birlikte ele geçirdik. Ayrıca 3 el yapımı parça tesirli bombalı saldırı gerçekleştirildi. Bu olaylarda maalesef 7 polis memurumuz yaralandı. 1’i ağır olmak üzere 2’de vatandaşımız yaralandı. Bu ağır yaralı olan vatandaşımız da maalesef biraz önce vefat etti.”



İşte vurulma anı

Uğur Kurt’un vurulma anı cemevinin güvenlik kameralarına yansıdı. Görüntülerde Kurt’un olayların çıktığı yöne doğru bakarken bir anda yere düştüğü görülüyor.



Savcı 27 saat gelmedi

KURT’un vurulup düştüğü nokta savcı tarafından incelenmediği için koruma altın alındı ve banklarla çevrilerek üzerine beyaz örtü örtüldü. Savcının olaydan 27 saat sonra bölgeye inceleme yapmak için gelince büyük tepki çekti. Olayla ilgili açıklama yapan İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Basın Sözcüsü Ateş Hasan Sözen, savcının bölgede olaylar devam ettiği için gidemediğini, dün gittiğinde ise yeniden çıkan olaylar nedeniyle yeterli inceleme yapamadığını söyledi.