Gazete Vatan Logo

Plaka sorgulama işlemi nasıl yapılır?

İkinci el araç satın alacak olanlar tarafından, satın alınacak araca ait borç ya da ceza olup olmadığının öğrenilmesi gereklidir. Aksi durumda ilerleyen süreçte ağır bir maddi yük ile karşılanabilir. Bu gibi durumlar ile karşılaşılmaması için araç plakası sorgulanmalıdır. Araç plaka sorgulama işlemi nasıl yapılır?

Plaka sorgulama işlemi nasıl yapılır?

Araca ait ceza olup olmadığı bilgisi, araç plaka sorgulama ile öğrenilebilir. Araç plaka sorgulaması için birden fazla seçenek bulunur. Bu seçenekler; SMSile sorgulama, E-Devlet sistemi ile sorgulama, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi internet sitesi üzerinden sorgulamadır. Sorgulama sonrasında araç plakasına ait ceza olup olmadığı öğrenilebilir. İkinci el araç satın alacak olanlar plaka sorgulama işlemine önem vermelidir.

PLAKA SORGULAMA İŞLEMİ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

SMS İLE ARAÇ PLAKA SORGULAMASI NASIL YAPILIR?

Araç plaka sorgulama işlemini SMS ile yapmak isteyenler, istedikleri operatörü kullanarak sorgulama yapabilirler. SMS ile yapılacak olan araç sorgulama işlemleri ücretlidir ve her sorgulama için 4 Türk Lirası ücret ödenmesi gerekir. SMS ile araç plaka sorgulama işlemi yapılarak aracın değişen parçasının olup olmadığı ya da değişen parçasının olup olmadığını öğrenmek için ''PARCA PLAKA'' yazılarak araç plakası bitişik şekilde yazılmalı ve 5664'e gönderilmelidir. Örneğin; PARCA 34AB12345

Haberin Devamı

SMS ile yapılabilecek olan işlemler şunlardır; tutanak sorgulama, trafik sorgulama, kasko sigorta durumu sorgulama, hasar kaydı sorgulama ve araç detay sorgulama işlemidir.

E-DEVLET İLE ARAÇ PLAKA SORGULAMA İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

E-Devlet sistemi üzerinden araç plakası sorgulamak isteyenler sisteme giriş yapmalıdır. Sisteme giriş için E-Devlet şifresi, E-İmza, mobil imza, internet bankacılığı, mobil bankacılık ve T.C. kimlik kartı ile giriş seçenekleri yer alır. Bu giriş seçeneklerinden birisi kullanılarak E-Devlet sistemine giriş yapılabilir.

E-Devlet sistemine giriş yapıldıktan sonra e-Hizmetler bölümünden Emniyet Genel Müdürlüğü bölümüne girilir. Açılan hizmetler menüsünden ''Araç Plaka Sorgulama'' bağlantısı açılır. Açılan ekranda sorgulanmak isteyen araç plakası ile ekranda yer alan güvenlik kodu yazılır ve araç plaka sorgulama işlemi yapılabilir. Yapılacak olan bu sorgulama işlemi ile aracın modeli, rengi, markası, tescil birimi ve sahip belge tarihi bilgilerine ulaşabilir. Bu bilgiler dışında aracın çalıntı olup olmadığı ya da hak mahrumiyeti olup olmadığı bilgilerine de ulaşım sağlanabilir.

Haberin Devamı

SİGORTA BİLGİ VE GÖZETİM MERKEZİ İLE ARAÇ SORGULAMA

Sigorta bilgi ve gözetim merkezi ile araç sorgulaması için internet sitesine giriş yapılır. İnternet sitesine giriş yapıldıktan sonra ilgili bölüme giriş yapılır. Buradan da araç plakası ve sigortalı kişinin T.C. kimlik numarası ilgili yere doğru olarak yazılarak araç sorgulama işlemi gerçekleştirilebilir.

Araç alım ve satımında online olarak araç plaka sorgulama işleminin yapılması, vatandaşlara kolaylık sunar. Daha önce araç sorgulama işlemleri, trafik şube müdürlükleri aracılığı ile yapılıyordu. Bu da vatandaşlara zaman açısından bir dezavantaj sunuyordu. Alınacak olan ikinci el araç için online olarak araç plaka sorgulaması yapılmalıdır.