Gazete Vatan Logo

Orhan Pamuk konuştu!

Masumiyet Müzesi siyasi baskıya takıldı

Orhan Pamuk, Masumiyet Müzesi’nin siyasi baskılar nedeniyle kitabın yayımlandığı tarihte açılamadığını söyledi.

İTALYA’nın en prestijli gazetelerinden La Repubblica’ya konuşan Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, ‘siyasi baskılardan yakındı. Pamuk, Masumiyet Müzesi’nin aynı adı taşıyan kitabın baskısından çok sonra açıldığı hatırlatılınca “O dönemin siyasi baskıları buna izin vermese de ben, kitabın çıktığı gün müzenin de açılışının kutlanmasını istemiştim” dedi.

‘Çoğu kitabı okumamış’

Müzeyi ziyaret edenlerin yarısından çoğunun kitabı okumamış olduğu bilgisini de paylaşan Pamuk, şunları söyledi: “İstatistikler gösteriyor ki, ziyaretçilerin 3’te 2’si kitabı okumamış ve belki de hiç okumayacaklar.” Yeni romanını yarıladığını belirten Pamuk “60 yaşındayım ve hayat kısalmaya devam ediyor. Nobel Ödülü bana emellerimi kaybettirmedi aksine sıkı çalışıyorum. Çünkü yaşamak için az zamanım kalırken, hala yazacak çok şeyim var.”

‘AİLENİN İDİOTUYUM’

Orhan Pamuk geçmişinden bahsederken mühendis ağırlıklı bir aileden geldiğini söyledi. Babasının, mühendis olması konusunda ısrar ettiğini ancak matematik öğretmenlerinden korktuğu için buna yanaşmadığını söyleyen Pamuk, mühendislik okuyan kardeşinin karşısında kendisini ‘ailenin idiotu’ (budala) gibi hissedip- hissetmediği sorulunca ise şunları söyledi: “Evet elbette. Hatta daha da fazlası. İkinci doğanlara tipik bir örneğim. Arkadaşlarım bana küçük bir çocuk olduğumu söyler. Ağabeyim sosyal biriyken, ben asosyal kaldım. Serbest, kendini kontrol edemeyen.”

Haberin Devamı