Gazete Vatan Logo

Ölüm dayağını anlatırken gözyaşlarına boğuldu!

Ölüm dayağını anlatırken gözyaşlarına boğuldu!

2 Haziran’da Eskişehir’deki Gezi eylemleri sırasında dövülerek öldürülen Ali İsmail Korkmaz davasının ikinci duruşması, dün Kayseri’de yapıldı. Görgü tanığı olay anını anlatırken dayanamayıp ağladı.

Ali İsmail Korkmaz davası, bu dava için dönüştürülen konferans salonunda saat 09.40’ta başladı. Duruşmaya Ali İsmail Korkmaz’ın annesi Emel, babası Şahap, ağabeyi Gürkan ile tutuklu sanıklar polis memuru Mevlüt Saldoğan, fırıncı İsmail Koyuncu, Ramazan Koyuncu, Muhammet Vatanseven, fırın işçisi Ebubekir Harlar ile tutuksuz sanık polis memurları Şaban Gökpınar, Hüseyin Engin, Yalçın Akbulut ve avukatları katıldı. 250 kişilik salon tamamen doldu. Korkmaz’ın ailesi salona alkışlar arasında girdi.

‘Yapmayın, etmeyin’ sesleri

Duruşmada ilk olarak dinlenen isim, davanın en kritik tanığı Semih Berkay Yapıcı oldu: “Protestocularla çevik kuvvet arasında çatışma oldu. Biber gazı sıkılınca korunmak için fırına girdim. İçeride iki polis ve fırıncılar vardı. Dışarı çıkmak istedim, yine gaz atılınca geri girdim. Bir süre sonra çıkıp eve gitmek istedim, sokaktan ‘Yapmayın, etmeyin’ sesi geldi, Polis Selçuk Bal ile elinde odun bulunan Serkan Kavak bir kişiyi darp ediyordu. Bu kişi kurtulup kaçtı.

‘Fırıncılar da vuruyordu’

Fırının karşısındaki pasajda saklanan Serkan Kavak bana ‘Sen kaç, ben çıkacağım’ dedi, sonra odunla fırladı. Ali İsmail ile Doğukan Bilir koşarak geliyorlardı. Arkalarından Hüseyin adlı polis kovalıyor, ‘Tutun’ diye bağırıyordu. Doğukan’ı polis Hüseyin ile Serkan Kavak darp etti.” Tanık Yapıcı, Ali İsmail’in düşürüldüğünü, kafasına polis Mevlüt Saldoğan tarafından defalarca tekme atıldığını ve bilincini kaybettiğini söylediği anlarda gözyaşlarını tutamadı, su verildi. Tanığın bu anlatımları sırasında Ali İsmail’in annesi Emel Korkmaz sanık polise “Allah korkunuz yok mu?” diye bağırdı.

‘Budaklı odunla vurdular’

Tanık Yapıcı daha sonra sözlerine şöyle devam etti: “Ali İsmail’i fırın çalışanlarından biri dengesini bozarak yere düşürdü. Polisler, fırıncılar herkes darp etti. Polis Mevlüt Saldoğan, Ali İsmail yerdeyken defalarca tekmeledi. Kafasına defalarca vurdu, son kez yüzüne tekmeyle vurunca Ali İsmail bilincini kaybetti. Yakından baktım gözleri kapalıydı. Sonra birden ayağa fırlayıp kaçmaya başladı. Arkasından ilerideki polislere ‘Çevirin, çevirin’ diye bağırdılar. İleride polisler bir kez daha yakalayıp, ikinci kez darp etti. Elinde budaklı odun olan sivil de darp edince, polisler “Başımıza iş açacaksın” dedi. Polisler bu kez bacaklarına vuruyorlardı. Kalktı ve üçüncü kez darp edilerek gözden kayboldu Ali İsmail.”

Yeni görüntüler izletildi



Ali İsmail’in dövülme sonrası arkadaşı Turhan ile kolunu tutup yürürken güvenlik kamerası tarafından kaydedilen görüntüleri, ilk kez mahkemede gösterildi. Tanık Semih Berkay Yapıcı, katibin önündeki bilgisayar ekranından, avukatlar da önlerindeki ekranlardan o anları izledi. Ekranda tanığın koşarken görüntüsü yer aldı ve Ali İsmail’in yere düşürüldükten sonra tekmelendiği bölgenin çok yakınında olduğu anlaşıldı. Kamera görüntüleri izlenirken Ali İsmail’in annesi Emel ve babası Şahap Korkmaz dayanamayarak salon dışına çıktılar.

‘Oğlumun hesabını sormaya geldim’

Anne Emel Korkmaz, duruşma salonu girişinde oğlunun hesabını sormaya geldiğini söyledi. Anne Korkmaz Adliyeye girmeden önce gazetecilere, “Acaba (sanıkların) çocukları babalarına ‘neredesin’ diye sorduklarında ne cevap veriyorlar? Biz ‘19 yaşında bir çocuğa kıydık, o yüzden hapiste miyiz’ diyorlar. Bunu çok merak ediyorum, sormaya geldim” diye konuştu.

TEŞHİS EDİLEN POLİS TANIĞA BÖYLE DEDİ:

‘Gezi eylemcisineitibar edilir mi?’

Tanık Yapıcı, Mevlüt Saldoğan’ı albümden teşhis etti. Ali İsmail’i darp eden polisi de teşhis etti. Tanık, sanıkları elle göstererek teşhis etti. Yapıcı, fırıncı Ebubekir Harlan’ı ise Ali İsmail’e çelme takıp düşüren kişi olarak teşhis etti. Anne Emel Korkmaz, görüntülerdeki kişinin Ali İsmail olmadığını öne süren sanık avukatlarından birinin tanığa Ali İsmail’in nasıl düştüğünü ve yakından görüp görmediğini sormasına tepki göstererek iki kez, “Her tarafı morluk içindeydi, vicdansızlar” diye bağırdı.

‘Nasıl teşhis edebildin?’

Tutuklu sanık polis Şaban Gökpunar, tanık Yapıcı’ya 500-600 metreden nasıl teşhis ettiğini sordu. Yapıcı, “500-600 metre değil, mesafe 20-30 metreyi” dedi. Polis Gökpunar’ın bu kez mahkeme başkanına, “Gezi eylemlerine katılan şahsın tanık olarak beyanlarına ne kadar itibar edilebilir?” diye sorması salonu karıştırdı. Müdahil avukatları ile Gürkan Korkmaz ve Ankara’da öldürülen Ethem Sarısülük’ün kardeşi sert tepki gösterdi, salondakiler bağırdı.

‘Niye tanığı da öldürmediniz’

Müdahil avukatı Ayhan Erdoğan, sanık avukatının tanık Yapıcı’ya polislerin kendisine neden müdahale etmediğini sorması, müdahil avukatlarının tepkisini çekti. Avukat Erdoğan sanık avukatına, “Bu neden tanığı öldürmediler diye sormaktır. Sanık avukatının sanıklara neden Ali İsmail’i öldürdünüz diye sorması lazım” dedi.

TANIK TURHAN GÜRLER:

Hastanede ‘İfade verip gelsin’ dediler

Tanık Turhan Gürler ifadesinde şunları söyledi: ‘’Ali İsmail, Fırat Köse birlikteydik. 300 kişilik bir grup slogan atıyordu, biz de onlara katıldık. Polis müdahale edilince kaçtık, birbirimizi kaybettik. Sonra tesadüfen Ali İsmail’i gördüm, kolunu tutuyordu, yüzünden darbe almıştı, ‘Kolum kırıldı herhalde, polis cop vurdu, tekmeledi’ dedi. Hastaneye gittik. Ortopedi servisinde adli vaka olduğunu, bakamayacaklarını söyleyerek ‘ifadesini versin, öyle gelsin’ dediler.

EV ARKADAŞI AÇIKLADI:

Niye ‘Merdivenden düştüm’ diyecekti?

Tanıklardan Ahmet Uygun, şunları anlattı: “Ev arkadaşıyım, onu gördüğümde çok ciddi darbeler almıştı, çok kötü görünüyordu. Doktora cuma günü sınavlarının başlayacağını, kötü bir durum var mı diye sordu, doktor iki üç güne düzeleceğini söyledi. Ortopediye gittik, ifade ver gel dediler, sonra karakola gitti Ali İsmail. Ailesinin olayı duymasını istemiyordu, merdivenden düştüm demeyi önerdi, olmaz öyle şey dedik.”

Yine arbede çıktı



Adalet Sarayı ve çevresinde saat 05.00’ten itibaren polis geniş güvenlik önlemi aldı. Emniyet Müdürü Mustafa Aydın, çevre illerden gelenlerle birlikte bin 900 polis, 4 Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı (TOMA) ve 1 helikopterin görev yaptığını söyledi. Davayı izlemek için çeşitli illerden gelen gruplar, Kaldırım Caddesi’nden spor tesisleri önündeki arama noktasına kadar sloganlar atarak yürüdü. Burada aranmadan kendileri için ayrılan alana girmek isteyen gruptaki bazı kişilerle polis arasında kısa süre arbede yaşandı.