Gazete Vatan Logo

Öğretmenlik yolu yine açıldı!

Okuyan 350 bin kişiyi etkileyecek

YÖK ‘Sadece eğitim fakültesini bitirenler öğretmen olabilir’ kararını kaldırdı. Bu kararla, yaklaşık 350 bin üniversite mezununa öğretmenlik yolu açılıyor.

YÖK’ün geçen sene kaldırdığı fen edebiyat fakültesi mezunlarına öğretmenlik yolunu yeniden açması, bu fakültelerde okuyan 350 bin kişiyi etkileyecek. YÖK, geçtiğimiz sene Nisan ayında yaptığı Genel Kurul toplantısında, fen ve edebiyat başta olmak üzere eğitim fakülteleri dışındaki bölümlerde öğrenim gören adayların öğretmenlik yapamayacaklarına ilişkin bir karara imza atmıştı.

YÖK’ün kararının ardından geçtiğimiz yıl üniversite sınavında özellikle fen fakültesini tercih eden öğrencilerin sayısında yüzde 50’den fazla düşüş yaşanmış, YÖK bu nedenle fen edebiyatçılar için bir “ara çözüm” arayışını girmişti. YÖK’ün son kararından önümüzdeki yıllarda fen edebiyat fakültelerinden mezun olacak yaklaşık 350 bin öğrenci etkilenecek. YÖK’ün kararında Genel Kurul’a da başkanlık eden Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın etkisi oldu.

‘En çok fenci’ var

YÖK’ün 2011-2012 istatistiklerine göre, matematik ve fen bilimleri bölümlerinde 125 bin 566, dil ve edebiyat bölümlerinde 67 bin 66 ve sosyal bilimler bölümlerinde 158 bin 375 öğrenci okuyor. Fen edebiyat fakültelerinden her yıl mezun olan 50 binden fazla öğrenci, YÖK’ün pedagojik formasyon uygulaması sayesinde mezun oldukları bölümlere göre, Türk dili ve edebiyatı, coğrafya, matematik, tarih, fizik, kimya, biyoloji, felsefe öğretmenliği yapabiliyor. YÖK bu kararı almasaydı bu yıl bu fakülteleri tercihte büyük düşüş bekleniyordu.

LYS’ye başvurular pazartesi başlıyor

ÖSYM’den yapılan açıklamaya göre, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) kapsamında yapılacak LYS’ye başvurular, 22 Nisan’da başlayacak, 29 Nisan’da sona erecek.

LYS’ler için ayrı bir kılavuz bulunmadığından adayların, başvurularını yapmadan önce ÖSYS ile ilgili tüm ilke ve kuralları kapsayan 2013 ÖSYS kılavuzunu dikkatle incelemeleri gerekiyor. LYS, başvuruları internet aracılığıyla ya da herhangi bir başvuru merkezi aracılığıyla yapılabilecek. Başvurusunu, merkez aracılığıyla yapan adaylar, 2 TL başvuru hizmeti ücreti ödeyecek. LYS’lere katılma hakkı elde eden adaylar, hesaplanmasını istedikleri LYS puanına uygun 5 LYS’den, istedikleri sınava katılabilecek.

Haberin Devamı