Gazete Vatan Logo

O komutana siyasi teklif

28 Şubat soruşturmasında tutuklanan Korgeneral İyigün'e bakın kim vekillik önermiş...

28 Şubat döneminde Sincan’da tankların yürütülmesi emrini veren komutanlar arasında yer aldığı belirtilen dönemin Eğitim ve Doktrin (EDOK) Komutanı emekli Korgeneral İzzettin İyigün tutuklandı.


İzzettin İyigün, Savcı Mustafa Bilgili’nin “Sincan’da tankları siz mi yürüttünüz?” sorusuna “Hikmet Köksal ve Doğu Aktulga emir verdi. Çevik Bir biliyordu” karşılığını verdi.

Darbeye karşıyım

İyigün “80 tankın yürütülmesi emrini verdiler, ben de 20 tank yürüttüm. Doğrudan emri uyguladım. Güzergahı onlar belirledi. En kötü demokrasi darbeden iyidir” dedi.

28 Şubat soruşturması kapsamında dönemin EDOK Komutanı emekli Korgeneral İzzettin İyigün İstanbul’da gözaltına alındı ve THY’nin tarifeli seferiyle Ankara Adliyesi’ne getirildi. Savcı Mustafa Bilgili’ye yaklaşık 4 saat ifade veren İyigün’e Genelkurmay’dan gönderilen Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümen Komutanlığı’nın günlük faaliyetlerinin kaydedildiği “Barış Ceridesi” başlıklı 3 sayfalık belge ve BÇG yapılanmasına dair belgeler gösterildi. “Tankları siz mi yürüttünüz? Tankların güzergahını özellikle ve kasıtlı olarak mı şehir merkezine aldınız?” soruları yöneltildi.

‘Emir verildi, yürüttüm’

Emekli Korg. İzzettin İyügün bu sorulara, “80 tankın yürütülmesi emri geldi, ben de 20 tankın Sincan’da yürütülmesi talimatını verdim. Hikmet Paşa (Köksal) ile Doğu Aktulga emir verdi, ben de tankları yürüttüm. Güzergğahı onlar belirledi. Bu durumdan Çevik Bir’in de haberi vardı” yanıtını verdi. Savcının tutuklama istediği İyigün, sevk edildiği mahkemece tutuklandı.

Ceylanoğlu söylemişti

Sincan’da tankları yürüttüğü belirtilen Erdal Ceylanoğlu ifadesinde, “3 Şubat günü 19:45’te Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Doğu Aktulga, saat 20:00’da EDOK Komutanı İzzettin İyigün’ün şifai emirleri ile kırmızı taburun hareket emri verilmiş” demişti.

‘Ben yaptım’ demişti

İyigüN, 21 Haziran 2004’te Hürriyet’e verdiği röportajında şunları söylemişti: “28 Şubat’ta Sincan’da tankları yürüten, balans ayarını yapan benim. Öncesinden ne Karadayı’nın haberi vardı, ne de Çevik Bir’in. Bizim kelle koltukta yaptıklarımızı başkaları sahiplendi, hatta kahraman bile ilan edildi.”



‘Dünya starı karşınızda!’

Eski EDOK Komutanı İyigün, araca binmeden önce kendisini görüntüleyen basın mensuplarına, “Rahat çeksinler, dünya yıldızı nasıl olsa karşınızda. Biz Türkiye Cumhuriyeti’ne 43 yıl hizmet etmiş şerefli insanlarız” dedi.




‘Orgeneral yapılmadım’

BÇG yapısı içinde yer almadığını söyleyen İzzettin İyigün, dönemin komuta kademesini suçlayarak “Ben bunlardan farklı düşünürüm. Bunu bilirler, onun için orgeneral yapılmadım. Korgenerallik rütbesinde emekli edildim” diye konuştu. Akşam saatlerinde tutuklanan İyigün “ Türkiye Cumhuriyeti bir generalini daha kaybetti. Karara itiraz hakkım var ancak itiraz etmeyi düşünmüyorum” dedi.

FAZİLET PARTİSİ ADAYLIK TEKLİF ETTİ

Bu arada tutuklanan komutan İyigün'le ilgili şaşırtıcı bir siyasi temas ortaya çıktı. İyigün'e bir zamanlar Fazilet Partisi'den milletvekili olması için teklifte bulunulmuştu.
Fazilet Partisi 1999 seçimlerinde kendisini memleketi Kilis'ten aday gösterecekti. Ama komutan İyigün o dönem Kilis vekili olan Doğan Güreş'i kastederek, ‘ben komutanıma karşı aday olmam’ dedi.


Haberin Devamı