Gazete Vatan Logo

Mülkiye Başmüfettişi ile Vali arasındaki fark nedir, Mülkiye Müfettişi Validen üstün mü? Mülkiye Müfettişi kimdir, ne iş yapar, nasıl olunur?

Vali mi üstün mülkiye başmüfettişi mi, Mülkiye Müfettişi Validen üstün mü? Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayınlanan Valiler Kararnamesi ile 16 ilin valisi "vali-mülkiye başmüfettişliği" görevine getirildi. Söz konusu değişiklik sonrası Vali ile Mülkiye başmüfettişi arasındaki fark merak konusu oldu. Peki, Vali mi üstün mülkiye başmüfettişi mi? Mülkiye başmüfettişi nedir, görevleri neler? Mülkiye başmüfettişi ne iş yapar?

Mülkiye Başmüfettişi ile Vali arasındaki fark nedir, Mülkiye Müfettişi Validen üstün mü? Mülkiye Müfettişi kimdir, ne iş yapar, nasıl olunur?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan Valiler Kararnamesi ile 57 ilin valisi değiştirildi, 16 ilin valisi "vali-mülkiye başmüfettişliği" görevine getirildi. Kararnamenin yayımlanmasının ardından Vali Mülkiye Başmüfettişi için yapılan aramalar da arttı. Görev olarak vali mi daha üstün yoksa vali mülkiye başmüfettişi mi araştırılmaya başlandı. Peki, Vali mi üstün mülkiye başmüfettişi mi? Mülkiye başmüfettişi nedir, ne iş yapar? Vali Mülkiye Başmüfettişinin görevleri nelerdir, Mülkiye Başmüfettişi ile Vali arasındaki fark nedir?

VALİ Mİ ÜSTÜN MÜLKİYE BAŞMÜFETTİŞİ Mİ, VALİ İLE MÜLKİYE BAŞMÜFETTİŞİ FARKI NEDİR?

Mülkiye başmüfettişi, İçişleri Bakanlığı'na bağlı olarak çalışır ve genel denetim, gözetim ve inceleme yetkilerine sahiptir. Vali ise bir ilin en üst düzey yöneticisi olarak görev yapar ve devletin il düzeyindeki temsilcisidir. Her iki pozisyonun da kendi içinde önemli yetkileri ve sorumlulukları vardır.

MÜLKİYE BAŞMÜFETTİŞİ Mİ VALİ Mİ YÜKSEK?

Bakanlıkça görevlendirilen Mülkiye başmüfettişlerin görevleri arasında valilikleri denetlemekte yer almaktadır.

Haberin Devamı

VALİNİN GÖREVLERİ NELER?

Vali bir ili ya da federal devletlerde bir eyaleti devlet tüzel kişisini temsilen yöneten en üst düzey idari amirdir. Valiler, yürütme erkinin bir organı olup, devlet hiyerarşisinde devlet başkanının hemen ardından gelir. Belediye başkanı gibi kendi özerk tüzel kişiliği yoktur, onun yerine devlet tüzel kişisine bağlıdır. Bir vali, seçimle ya da atamayla göreve gelebilir. Valilerin yetki alanları ülkeden ülkeye değişiklik gösterir. Bazı valiler, bölgesel hükûmetin tümü üzerinde topyekün kontrole sahipken kimilerinin göreviyse tamamen semboliktir.

Valiler, doğrudan cumhurbaşkanı tarafından, cumhurbaşkanı kararı ile atanırlar. Vali, ilde Cumhurbaşkanının temsilcisi ve idari yürütme vasıtasıdır

MÜLKİYE BAŞMÜFETTİŞİ NEDİR?

İçişleri Bakanlığı Mülkiye Teftiş Kurulu Tüzüğüne göre Teftiş Kurulu, müfettişlik sıfatını kazanmış olanlar arasından atanan bir başkanla, derece ve unvanları kadrolarında belirtilen yeteri kadar müfettişten oluşur. Kurulun yazı ve hesap işleri bürolarca yürütülür.

Haberin Devamı

Müfettişler, teftiş, denetleme, araştırma, inceleme ve soruşturmaları Bakan adına yaparlar. Müfettişlere, Bakanla Teftiş Kurulu Başkanı dışında, hiçbir yerden, emir verilemez.

Teftiş Kurulunun görevleri aşağıda gösterilmiştir:

A – Bakanlık merkez birimlerinin, bağlı kuruluşlarının, Bakanlığın denetim ve gözetimi altında bulunan kuruluşların, il ve ilçe kuruluşlarının, mahalli idarelerle bunlara bağlı ve bunların kurdukları veya özel kanunlarla kurulan birlik,işletme, müessese ve teşebbüslerin çalışmalarını, işlemlerini ve hesaplarını teftiş etmek ve denetlemek,

B – Yukarıda belirtilen birim ve kuruluşların personeli ve mahalli idarelerin seçilmiş veya atanmış organları ve bunların üyeleriyle diğer kamu görevlileri hakkında inceleme araştırma ve soruşturma yapmak,

C – Çeşitli konuları incelemek ve araştırmak,

D – Bakanlığın merkez, il ve ilçe kuruluşlarıyla mahalli idareler kuruluşlarında özel teftişler yapmak,

E – Teftiş rapor ve layihalarıyla soruşturma rapor ve fezlekelerini inceleyip değerlendirmek,

Haberin Devamı

F – Müfettişlerin yıllık çalışma programlarını hazırlamak, Bakanlık ve bağlı kuruluşların denetim programları arasında uyum sağlamak,

G – Yönetmelikleri uyarınca kaymakam adaylarıyla mahalli idareler kontrolörü adaylarının müfettişler yanında denenme ve yetiştirilmelerini sağlamak,

H – Kanunlarla ve bu Tüzükle verilen diğer görevleri yapmak.